Werkis Logo

Hoe krijg je meer werkplezier?

14 november 2018 door Stan Boeve

Hoe krijg je meer werkplezier? Deze vraag kwam de afgelopen jaren steeds vaker centraal te staan door de toename van o.a. hoge werkdruk en het aantal burn-outs. Er wordt nu sinds een aantal jaar aandacht besteed aan werkplezier. Het is gebleken dat wanneer je werk leuk is, je meer aankunt. OVAL heeft onderzoek gedaan naar werkplezier en de oplossingen die onder werkgevers en werknemers gezien worden als meest succesvol in het verhogen van werkplezier en werkstress verminderen. Daaruit is deze top-10 gekomen met redenen waarom jij wel of geen werkplezier hebt:

1. Vrijheid

Vrijheid is blijheid. Misschien een uitdrukking die je wel eens hebt gehoord. Uit het onderzoek blijkt dat deze uitdrukking ook op de werkvloer geldt. Je eigen doelen kunnen stellen en zelf bepalen wanneer je welke taken uitvoert, draagt bij aan meer werkplezier.

2. Persoonlijke aandacht en betrokkenheid

Wanneer je merkt dat mensen interesse in je tonen tijdens het werk, krijg je meer werkplezier. Dit begint vaak bij jezelf. Leg bijvoorbeeld bij je collega een kaartje op het bureau voor zijn of haar verjaardag (dit kan samen met alle collega’s) of nog simpeler, vraag eens hoe het met iemand gaat. Het is een kleine moeite, maar je kan er iemand positief mee verrassen.

3. Waardering

Feedback krijgen is goed, maar horen wat er goed gaat is nog leuker! Waardering krijgen is belangrijk voor je werkplezier. Probeer daarom naast feedback te geven ook altijd te benoemen wat er goed gaat. Op deze manier is er een grote kans dat je waardering terug krijgt.

4. Flexibele werktijden

’s Avonds iets eerder weg kunnen om te koken of iets later van huis kunnen om de kinderen nog even naar school te brengen. Flexibiliteit in werktijden heeft een positief effect op werkplezier. In goed overleg kunnen zowel werkgevers als werknemers hier voordeel aan hebben.

5. Stem af op je capaciteit

De hoeveelheid werk heeft grote invloed op je werkplezier. Probeer daarom te kijken of de hoeveelheid werk die je krijgt, je werkdruk, is afgestemd op wat jij aankunt. Je kunt hierin het beste eerlijk zijn naar je leidinggevende en aangeven dat je meer of minder taken wil. Op deze manier kun je alles op tijd afronden en ga je met een voldaan en goed gevoel naar huis aan het einde van de dag.

6. Complimenten geven

Een gemeend compliment krijgen kan je dag helemaal maken. En niet alleen een compliment krijgen heeft een positief effect op het werkplezier, maar ook het geven van een compliment geeft een goed gevoel blijkt uit het onderzoek. Op deze manier creëer je een positieve werksfeer op de werkvloer en krijg je meer werkplezier.

7. De juiste persoon voor de juiste taak

Soms geeft een werkgever een lastige taak die voor de één als een uitdaging kan gelden, maar voor de ander net een stap te moeilijk of juist te makkelijk kan zijn. Hierdoor steekt iemand meer energie in een taak en lukt het niet altijd om dit goed en op tijd af te ronden of verliest iemand zijn enthousiasme. Dit is niet goed voor het werkplezier, stressniveau en de rust en vrije tijd die een persoon nodig heeft. Iedereen werkt en leert op een andere manier, daarbij is het verstandig de taken hierop af te stemmen.

8. Investeer in je sterke punten.

Het is goed om je minder sterke punten te verbeteren, maar afgaan op je talenten is nog beter voor je werkplezier. Investeer daarom in je sterke kanten. Wanneer je deze kanten verder ontwikkelt kun je pas echt gaan uitblinken in je werkzaamheden en zal het je werkplezier verhogen.

9. Successen vieren

Vergeet niet om af en toe even stil te staan bij een behaald succes. Misschien is er een grote klus binnengehaald of hebben jullie gewoon een goeie werkweek gehad. Het vieren van deze successen kan een enorm positieve invloed hebben op het team en het werkplezier. Je krijgt op deze manier positieve feedback en ervaart meer plezier in het behalen van successen.

10. Iedereen is anders

Iedereen is anders en vind plezier en enthousiasme in andere dingen. Dat kan dus betekenen dat er voor jou nog meer dingen zijn die positief kunnen werken op je werkplezier. Want wanneer jij plezier hebt op je werk, presteer je het beste!

Ben je op zoek naar een baan waar je met plezier heen gaat? Kijk dan snel naar onze vacatures of schrijf je in om zo op de hoogte te blijven van onze nieuwe vacatures.

Kijk hier voor het werkplezier onderzoek van OVAL.

Heb je vragen? Bel ons dan gerust op, (038) 33 10 540 of

  Neem contact op

Delen

Vul hieronder jouw gegevens in en het e-mailadres van de persoon waarmee je deze pagina wilt delen.