Logo van Werkis
0
Inschrijven
Hoe krijg je meer we...

Werkplezier verhogen: 18 tips om het maximale uit je baan te halen

31 aug. 2021

Edwin Maas

Werkplezier is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Ben jij benieuwd hoe je meer plezier uit je werk krijgt? De onderste tips tips helpen jou verder.

Werkplezier, het is iets wat de afgelopen jaren steeds meer aandacht heeft gekregen. Heb jij op dit moment geen plezier in werk? En ben je benieuwd hoe je meer werkplezier (terug)krijgt? Er zijn veel mensen die met deze situatie te maken hebben. De reden hiervoor is te zien in de hoge werkdruk, maar ook door de corona situatie. Doordat werk en privé vanwege het thuiswerken steeds vaker door elkaar lopen, neemt het aantal burn-outs toe. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor het verhogen van werkplezier. Uit onderzoeken bleek recent dat werkplezier ervoor zorgt dat je meer aankunt. Wij vertellen je graag hoe je meer werkplezier krijgt.

Het belang van werkplezier

Werkplezier gaat verder dan slechts een glimlach op het gezicht van medewerkers. Het is een essentieel element voor betrokkenheid en prestaties op de lange termijn. Organisaties die investeren in het welzijn van hun medewerkers plukken de vruchten van een hogere productiviteit en een lager verloop.

1. Vrijheid

Vrijheid is blijheid. Misschien een uitdrukking die je wel eens hebt gehoord. Uit het onderzoek blijkt dat deze uitdrukking ook op de werkvloer geldt. Je eigen doelen kunnen stellen en zelf bepalen wanneer je welke taken uitvoert, draagt bij aan meer werkplezier.

2. Persoonlijke aandacht en betrokkenheid

Wanneer je merkt dat mensen interesse in je tonen tijdens het werk, krijg je meer werkplezier. Dit begint vaak bij jezelf. Leg bijvoorbeeld bij je collega een kaartje op het bureau voor zijn of haar verjaardag (dit kan samen met alle collega’s) of nog simpeler, vraag eens hoe het met iemand gaat. Het is een kleine moeite, maar je kan er iemand positief mee verrassen.

3. Waardering

Feedback krijgen is goed, maar horen wat er goed gaat is nog leuker! Waardering krijgen is belangrijk voor je werkplezier. Probeer daarom naast feedback te geven ook altijd te benoemen wat er goed gaat. Op deze manier is er een grote kans dat je waardering terug krijgt.

4. Flexibele werktijden

’s Avonds iets eerder weg kunnen om te koken of iets later van huis kunnen om de kinderen nog even naar school te brengen. Flexibiliteit in werktijden heeft een positief effect op werkplezier. In goed overleg kunnen zowel werkgevers als werknemers hier voordeel aan hebben.

5. Bewaak je grenzen

De hoeveelheid werk heeft grote invloed op je werkplezier. Probeer daarom te kijken of de hoeveelheid werk die je krijgt, je werkdruk, is afgestemd op wat jij aankunt. Je kunt hierin het beste eerlijk zijn naar je leidinggevende en aangeven dat je meer of minder taken wil. Op deze manier kun je alles op tijd afronden en ga je met een voldaan en goed gevoel naar huis aan het einde van de dag. Lees in dit artikel hoe jij jouw werk-privé balans kan verbeteren

6. Complimenten geven

Een gemeend compliment krijgen kan je dag helemaal maken. En niet alleen een compliment krijgen heeft een positief effect op het werkplezier, maar ook het geven van een compliment geeft een goed gevoel blijkt uit het onderzoek. Op deze manier creëer je een positieve werksfeer op de werkvloer en krijg je meer werkplezier.

7. De juiste persoon voor de juiste taak

Soms geeft een werkgever een lastige taak die voor de één als een uitdaging kan gelden, maar voor de ander net een stap te moeilijk of juist te makkelijk kan zijn. Hierdoor steekt iemand meer energie in een taak en lukt het niet altijd om dit goed en op tijd af te ronden of verliest iemand zijn enthousiasme. Dit is niet goed voor het werkplezier, stressniveau en de rust en vrije tijd die een persoon nodig heeft. Iedereen werkt en leert op een andere manier, daarbij is het verstandig de taken hierop af te stemmen.

8. Investeer in je sterke punten.

Het is goed om je minder sterke punten te verbeteren, maar afgaan op je talenten is nog beter voor je werkplezier. Investeer daarom in je sterke kanten. Wanneer je deze kanten verder ontwikkelt kun je pas echt gaan uitblinken in je werkzaamheden en zal het je werkplezier verhogen. Lees in dit artikel hoe jij jezelf kan ontwikkelen op werk.

9. Successen vieren

Vergeet niet om af en toe even stil te staan bij een behaald succes. Misschien is er een grote klus binnengehaald of hebben jullie gewoon een goeie werkweek gehad. Het vieren van deze successen kan een enorm positieve invloed hebben op het team en het werkplezier. Je krijgt op deze manier positieve feedback en ervaart meer plezier in het behalen van successen.

10. Iedereen is anders

Iedereen is anders en vind plezier en enthousiasme in andere dingen. Dat kan dus betekenen dat er voor jou nog meer dingen zijn die positief kunnen werken op je werkplezier. Want wanneer jij plezier hebt op je werk, presteer je het beste!

11. Leer iets nieuws

Als je merkt dat je ongemotiveerd bent tijdens je werk, kan het helpen om iets nieuws te leren. Het leren van nieuwe vaardigheden kan door bijvoorbeeld een online cursus of door eens mee te kijken met een collega. Nieuwe vaardigheden leren houd je scherp en zorgt voor inspiratie, waardoor het ook voor meer werkplezier zorgt.

12. Waardeer de kleine dingen

Er gebeuren meer mooie dingen op de werkvloer dan je bij stil staat. Denk bijvoorbeeld eens terug aan die collega die je blij hebt gemaakt of die klant die een mooi compliment uitdeelde. Een goede manier om stil te staan bij deze kleine dingen is door aan het eind van de werkdag een lijstje te maken waarin je bijvoorbeeld vijf mooie momenten over de dag opschrijft.

13. Laat perfectionisme los

Veel mensen neigen naar perfectionisme wanneer ze aan het werk zijn. Het is echter goed om te beseffen dat je je niet altijd goed kunt voelen en dat je niet altijd op je best kunt zijn. Door te accepteren dat je hier geen invloed op hebt kan het je werkplezier verhogen. Lees ons artikel over full focus om te lezen hoe je op een goede manier prioriteiten stelt.

14. Denk aan de voordelen van jouw baan

Het is makkelijk om te bedenken wat er allemaal niet goed is aan je baan, maar denk ook eens aan de voordelen en sta hier bij stil. Dit sluit ook aan op het eerdergenoemde punt 'waardeer de kleine dingen'. Je baan heeft altijd meer voordelen dan dat je bedenkt.

15. Kies voor een pro-actieve houding

Een pro-actieve houding tijdens je werkzaamheden zorgt ervoor dat je meer plezier uit je werk haalt. Hierdoor ervaar je meer trots over je werkzaamheden en dit zorgt voor meer werkplezier.

16. Werk aan je relaties met collega's

Wanneer je een goede relatie met collega's hebt zul je merken dat je het een stuk minder vervelend vindt om naar je werk te gaan. Beperk je niet tot werkgerelateerde gesprekken maar vraag ook eens naar het privé leven van je collega's. Vaak zorgt dit voor bijzondere relaties.

17. Stel jezelf de vraag 'waarom'

Probeer jezelf regelmatig de vraag te stellen waarom je iets doet. Door de reden te achterhalen waarom je iets daadwerkelijk doet wordt je dagelijkse geluksgevoel flink getriggerd. Waarom heb jij de baan gekozen die je doet?

18. Zorg voor decoratie op je werkplek

Het opmaken van je werkplek zorgt voor dat je je gelukkiger kunt voelen. Decoreer je werkplek met planten, leuke quotes of wat andere vrolijke elementen.

Ben je op zoek naar een baan waar je met plezier heen gaat? Kijk dan snel naar onze vacatures of schrijf je in om zo op de hoogte te blijven van onze nieuwe vacatures.

Kijk hier voor het werkplezier onderzoek van OVAL of lees ons artikel met stappen die je kunt zetten als met tegenzin naar werk gaat.

Cta image

Wil je snel aan de slag?

Neem contact op en we je snel mogelijk helpen.

Contact opnemen via Whatsapp