Werkis Logo

Carrièreswitch maken? Alle tips op een rijtje

Laatste update: 11 januari 2024
Door: Eline van Heijningen

Het liefst begin je elke dag vol energie en enthousiasme aan een nieuwe werkdag. Natuurlijk kan het zo zijn dat je een keer een dipje of geen zin hebt, maar als dit regelmatig voorkomt kan het verstandig zijn om te kijken naar een carrièreswitch. Natuurlijk komt er veel bij zo’n verandering kijken en kan dit erg spannend zijn. Daarom hebben wij de belangrijkste dingen op een rijtje gezet!

Waarom een carrièreswitch?

Wanneer je op zoek bent naar meer voldoening, uitdaging of een betere balans tussen je werk en privéleven kan een carrièreswitch uitkomst bieden. Waar je in eerste instantie wel voldoening haalde uit bepaalde activiteiten zijn je passies en interesses veranderd, waardoor je diezelfde voldoening niet meer vindt. In deze gevallen kan een carrièreswitch een goede volgende stap zijn.

Het is wel belangrijk om te overwegen of er andere stappen zijn die je kunt nemen om je huidige baan te verbeteren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een gesprek met je leidinggevende, bijscholing of extra projecten. Het zou immers zonde zijn om na je carrièreswitch in te zien dat er heel veel mogelijk was in je oude baan waar je misschien goede banden hebt met collega’s.

Zelfevaluatie en onderzoek

Nu je weet dat je een carrièreswitch wilt doen is het je misschien niet direct duidelijk welke richting je op wilt. Daarom is het belangrijk om te bedenken wat je echt wilt, waar je passie ligt en wat je sterke punten zijn. Stel jezelf bijvoorbeeld de vraag wat je motiveert, wat je vaardigheden zijn of welke dingen je voldoening geven.

Als je een idee hebt van het nieuwe carrièrepad dat je wilt bewandelen is het verstandig om te onderzoeken wat hier de beste stappen in zijn. Verdiep je bijvoorbeeld in de specifieke vereisten, dagelijkse taken en groeimogelijkheden van de carrière. Praat met kennissen uit het vakgebied of leg contact via LinkedIn. Wanneer je een realistisch beeld hebt kun je een betere keuze maken en helpt je ook direct bij het plannen van je volgende stappen.

Nieuwe vaardigheden en scholing

Vaak betekent een carrièreswitch ook dat je nieuwe vaardigheden zult moeten leren. Een goed startpunt is het identificeren van belangrijke vaardigheden in jouw beoogde vakgebied. Overweeg het volgen van relevante cursussen, workshops of zelfs het inschrijven bij een opleiding als dit nodig blijkt. Daarnaast kun je praktische ervaring opdoen door bijvoorbeeld een stage. Houd daarnaast de nieuwste trends en ontwikkelingen in jouw nieuwe vakgebied in de gaten. Een goede manier om dit te doen is het bezoeken van evenementen of lezingen.

Maak die carrièreswitch!

Nu je hebt besloten dat die carrièreswitch iets voor jou is, je hebt bedacht welk carrièrepad je wilt bewandelen, je je onderzoek hebt gedaan en eventueel je vaardigheden hebt bijgespijkerd, is het tijd voor het solliciteren! Update je cv met nieuwe relevante informatie en benadruk ook overdraagbare vaardigheden. Wees tijdens sollicitatiegesprekken vooral eerlijk over je carriereswitch en benadruk dat je deze carrière zorgvuldig hebt gekozen.

Mocht je extra hulp nodig hebben of geen idee hebben waar je moet beginnen? Wij bij Werkis denken graag met je mee. Neem vooral eens contact met ons op om wat advies in te winnen!

Heb je vragen? Bel ons dan gerust op, (038) 33 10 540 of

  Neem contact op

Delen

Vul hieronder jouw gegevens in en het e-mailadres van de persoon waarmee je deze pagina wilt delen.