Werkis Logo

Welke baan past bij mij?

Laatste update: 12 april 2023
Door: Eline van Heijningen

Welke baan past bij mij? Dit is een vraag die veel mensen zichzelf stellen tijdens hun zoektocht naar de perfecte baan. Er is ontzettend veel keuze in vakgebieden, bedrijven en functies op de arbeidsmarkt en dit kan soms overweldigend zijn. Dit geldt natuurlijk voor mensen die nieuw zijn op de arbeidsmarkt maar ook voor mensen die een carrièreswitch overwegen. In dit blog nemen we je stap voor stap mee om je te helpen uit te zoeken welke baan bij jou past.

Zelfonderzoek voor het vinden van de baan die bij jou past

Om de ideale baan te vinden die past bij jouw persoonlijkheid en vaardigheden, is het erg belangrijk om een zelfonderzoek uit te voeren. Dit helpt je om bijvoorbeeld je unieke kwaliteiten, interesses en ambities in kaart te brengen. Neem de tijd om te reflecteren op je hobby's, passies en eventuele eerdere werkervaringen. Maak een uitgebreide lijst van je sterke en zwakke punten, en wat je motiveert in je werk. Overweeg ook het afleggen van erkende persoonlijkheidstesten, zoals de Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) of de Big Five-persoonlijkheidstest, om een beter beeld te krijgen van je karaktereigenschappen en hoe deze aansluiten bij verschillende beroepen.

De arbeidsmarkt onderzoeken: welke baan past bij mij?

Na een zelfonderzoek is het essentieel om de arbeidsmarkt te verkennen om de baan te vinden die bij jou past. Probeer vacatures te vinden die overeenkomen met jouw interesses, vaardigheden en ambities. Besteed aandacht aan de gevraagde vaardigheden en omschrijving van het bedrijf zelf om te bepalen of een specifieke baan bij jou past. Schroom niet om informatie in te winnen bij bedrijven en organisaties die jou aanspreken, op die manier krijg je vaak een nog beter beeld.

Netwerken en praten met professionals

Wanneer je een goed beeld hebt van de branche of functie waar jouw vaardigheden, ambities en interesses samenkomen is het slim om in gesprek te gaan met professionals in dat vakgebied. Dit stelt je in staat om beter te begrijpen wat de dagelijkse verantwoordelijkheden, benodigde vaardigheden en kwalificaties zijn voor verschillende functies. Je kan hiervoor gebruik maken van sociale media zoals LinkedIn of netwerkevenementen om je professionele netwerk uit te breiden en waardevolle inzichten te krijgen.

Netwerken

Werkervaring opdoen

Om te ontdekken welke baan echt het beste bij je past, is het opdoen van werkervaring het allerbelangrijkste. Door middel van stages, vrijwilligerswerk of tijdelijke banen kun je verschillende werkomgevingen en functies ‘uitproberen’. Hierdoor krijg je een beter beeld van de vaardigheden, voorkeuren en werksituaties die het beste bij jou passen. Ook kun je detachering overwegen als een flexibele manier om diverse banen uit te proberen en te ontdekken welke het beste aansluit bij jouw persoonlijke en professionele wensen.

Jouw perfecte baan vinden

Het vinden van het antwoord op de vraag welke baan bij je past vereist tijd en aandacht, maar hopelijk hebben we je al een beetje op weg geholpen. Door zelfonderzoek te doen, de arbeidsmarkt te verkennen, te netwerken en werkervaring op te doen, kom je dichter bij het vinden van de baan die perfect aansluit bij jouw interesses, vaardigheden en persoonlijkheid. Mocht je graag hulp hebben bij het zoeken van jouw perfecte baan, neem dat vooral contact met ons op.

Heb je vragen? Bel ons dan gerust op, (038) 33 10 540 of

  Neem contact op

Delen

Vul hieronder jouw gegevens in en het e-mailadres van de persoon waarmee je deze pagina wilt delen.