Werkis Logo

Welke baan past bij mij?

Laatste update: 29 februari 2024
Door: Eline van Heijningen

Iedereen doet natuurlijk het liefst werk waar hij of zij echt gelukkig van wordt. Het vinden van de perfecte baan kan echter een uitdagende taak zijn, vooral als je niet zeker weet welk carrièrepad het beste bij jou past. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om antwoord te krijgen op de vraag wat je wilt worden.

Zelfreflectie en analyse van interesses

Voordat je actief op zoek gaat naar een nieuwe baan, is het goed om een stukje zelfevaluatie te doen. Neem de tijd om na te denken over wat jou motiveert, wat jou energie geeft en waar je gepassioneerd over bent. Maak een lijst van jouw sterke punten, vaardigheden en interesses, en identificeer welke aspecten van werk jou het meest voldoening geven. Geef bijvoorbeeld antwoord op de volgende vragen:

Onderzoek naar carrièremogelijkheden

Nu je een idee hebt van jouw interesses en vaardigheden is het belangrijk om onderzoek te doen naar verschillende carrièremogelijkheden die hierbij aansluiten. Verken verschillende sectoren, bedrijven en banen om een goed beeld te krijgen van wat er beschikbaar is en wat jou aanspreekt. Maak bijvoorbeeld gebruik van online bronnen zoals vacaturesites, maar maak zeker ook gebruik van je netwerk. Vraag mensen om je heen naar hun huidige baan en wat het zo leuk maakt. Op die manier maak je misschien kennis met banen waar je zelf nog niet aan had gedacht.

Netwerken

Vaardigheidstests en persoonlijkheidstypes

Een andere nuttige strategie om erachter te komen welke baan het beste bij jou past, is het afleggen van vaardigheidstests en het identificeren van jouw persoonlijkheidstype. Deze tests kunnen inzicht bieden in jouw sterke punten, zwakke punten en persoonlijkheidskenmerken. Dit kan dan weer helpen bij het bepalen van banen die goed bij jou passen.

Netwerken en informatie interviews

Wanneer je een idee hebt van de baan of industrie die jou interesseert kun je binnen dit vakgebied gaan netwerken. Dit kun je bijvoorbeeld doen door naar netwerkevenementen te gaan in dat vakgebied of door experts in het vak te volgen op platforms zoals LinkedIn. Op deze manier kun je in contact komen met mensen in het vakgebied en hun vragen stellen. Vraag bijvoorbeeld naar hun werkervaring, carrièrepad en dagelijkse taken om een beter begrip te krijgen van wat een bepaalde baan inhoudt en of het iets voor jou zou kunnen zijn.

Het vinden van de ideale baan is zeker geen gemakkelijke opgave, maar is een stukje makkelijker als je een idee hebt van wat je wilt door jouw vaardigheden en interesses op een rijtje te hebben. Hopelijk kun jij nu een weloverwogen beslissing nemen over welk carrièrepad het beste bij jou past.

Heb je extra hulp nodig? Bij Werkis staan we klaar om jou te helpen bij elke stap van dit proces, dus aarzel niet om contact op te nemen!

Zie ook:


Nieuwe baan of blijven?

Nadenken over een nieuwe baan is een ingewikkelde beslissing die grote gevolgen kan hebben voor je carrière en levensstijl. De keuze tussen blijven waar je bent of op zoek gaan naar iets nieuws hangt af van verschillende factoren die je nauwkeurig moet overwegen.

Item bekijken

Afgestudeerd: dit moet je regelen!

Na jaren studeren heb je dan eindelijk het verlossende bericht gehoord: je bent geslaagd! Voordat je echt kunt genieten van de welverdiende vakantie is het verstandig om een aantal zaken te regelen. Lees snel verder!

Item bekijken

Heb je vragen? Bel ons dan gerust op, (038) 33 10 540 of

  Neem contact op

Delen

Vul hieronder jouw gegevens in en het e-mailadres van de persoon waarmee je deze pagina wilt delen.