Logo van Werkis
0
Inschrijven
Hoe maak je een over...

Hoe maak je een overtuigend cv?

27 jul. 2021

Edwin Maas

Uit onderzoek blijkt dat recruiters circa zes seconden nodig hebben om op basis van een cv te bepalen of een kandidaat geschikt is voor een bepaalde functie. Het is dus van belang om een overtuigend cv te hebben. Hoe pak je dat aan?

Uit onderzoek blijkt dat recruiters in circa zes seconden op basis van een cv kunnen bepalen of een kandidaat geschikt is voor een bepaalde functie. Het is dan ook ontzettend belangrijk om een overtuigend en compleet cv te hebben. Maar hoe zorg je ervoor dat je zo'n overtuigend cv schrijft en je niet langer 'één van de vele' sollicitanten wordt? In dit artikel geven wij je tips

Een cv opstellen begint met het creëren van een duidelijke cv opbouw. Denk daarbij aan een structuur met overzichtelijke rubrieken. Echter, er moet ook ruimte zijn voor creativiteit. Een overtuigend cv moet natuurlijk wel opvallen tussen de grote stapel.

Tip 1: Zorg dat je cv past bij de vacature waarop je solliciteert

De belangrijkste tip die wij meegeven is dat je jouw cv aanpast aan de vacature waarop je solliciteert. Laat in jouw cv zien waarom jij die ene sollicitant bent die de perfecte match is voor de baan waarop je reageert. Pas jouw cv aan op basis van de taal en cultuur die in de organisatie gesproken wordt.

Tip: Bestudeer de website van de organisatie waar je graag aan de slag wilt gaan. Zoek uit wat de taal en cultuur van de organisatie is en pas zo nodig daar je cv op aan.

Tip 2: Naam en contactinformatie bovenaan je cv

Veel mensen kiezen ervoor om hun contactinformatie aan de zijkant of zelfs onderaan de pagina van hun cv te plaatsen. Uit onderzoek blijkt dat dit niet verstandig is. Zorg ervoor dat jouw naam goed zichtbaar is (door het bijvoorbeeld dik te drukken) op je cv, maar vermeld ook je adres, telefoonnummer en email.

Tip: Wist je dat je jouw nationaliteit of leeftijd niet verplicht op je cv hoeft te zetten?

Tip 3: Zet je doelstellingen op het cv

Hoewel de onderzoeksresultaten van elkaar afwijken, kan het handig zijn om een doelstelling op je cv te vermelden. Hiermee kan je direct laten zien dat de rol waarop je solliciteert aansluit bij jouw carrière doelstellingen.

Tip: Als je solliciteert op een functie als accountmanager, is het niet verstandig om als doelstelling te schrijven dat je graag grafisch vormgever wilt worden. Zorg dat de doelstelling aansluit bij de functie waarop je solliciteert. Anders kan je hem beter achterwege laten.

Tip 4: Maak gebruik van een cv generator

Met behulp van een cv generator kan je op een eenvoudige manier een professioneel en overtuigend cv maken. Vooral wanneer je het lastig vindt om een overzichtelijk cv te maken kan een cv generator uitkomst bieden.

Tip: Heb je al wat ervaring met het opmaken en bewerken van grafische bestanden? Dan kan het cv uit de cv generator een mooi voorbeeld zijn om verder uit te werken.

Tip 5: Vermeld opleidingen en cursussen op je cv

Door opleidingen en cursussen te vermelden op je cv, laat je aan een werkgever zien dat je je nog steeds ontwikkelt. Het is dus belangrijk om alle gevolgde opleidingen en cursussen die je vanaf de middelbare school gevolgd hebt te vermelden. Begin met de meest recent afgeronde opleiding of cursus en eindig met een van je eerst gevolgde opleidingen of cursussen. Vermeld ook op je cv wanneer je de opleiding of cursus hebt gevolgd, de naam van de opleiding of cursus en het gehaalde diploma of certificaat.

Tip: zet een opleiding niet op je cv als je deze niet hebt afgerond.

Tip 6: Zet ook nevenactiviteiten op je cv

Het cv onderdeel 'Nevenactiviteiten' laat zien welke activiteiten jij in je vrije tijd doet. Deze nevenactiviteiten zorgen ervoor dat je nieuwe kennis op doet en dat je je nog steeds ontwikkelt. Wanneer een bepaalde nevenactiviteit belangrijk is voor de functie waar je voor solliciteert, is het goed om deze op je cv te vermelden. Voorbeelden van nevenactiviteiten die je op je cv kan zetten zijn; vrijwilligerswerk, lid van een commissie of bestuur en het coachen bij een sportclub.

Tip 7: Extra informatie op je cv

In je cv kun je naast de bovengenoemde cv onderdelen ook extra informatie vermelden. Dit kan bijvoorbeeld talenkennis zijn, software waar je mee om kunt gaan, persoonlijke informatie of vrijwilligerswerk. Op deze manier krijgt een werkgever een beter beeld van wat jij allemaal kunt en waar je kwaliteiten liggen.

Tip 8: Referenties op je cv

Wanneer zet je referenties op je cv? In sommige gevallen wil een nieuwe werkgever weten wie je bent en hoe je functioneert. In dit geval is het verstandig om referenties op te nemen in jouw cv. Een werkgever kan dan contact opnemen met de betreffende persoon om deze informatie op te vragen, maar mag dit nooit doen zonder jouw toestemming. Andersom is het niet gebruikelijk om iemand op te geven als referentie zonder goedkeuring van de betreffende persoon. Vraag een oude werkgever die jou goed kent, van wie je weet dat ze positieve dingen over je kunnen vertellen en die de minder positieve eigenschappen netjes kunnen verwoorden.

Je kunt een referentie vermelden onder het kopje ‘Referentie’. Je bent niet verplicht om de contactgegevens van je referent te vermelden. Dit kan ook op aanvraag. Op deze manier voorkom je dat er naar de referent wordt gebeld, zonder dat jij daar vanaf weet.

Tip 9: Vermeld alleen relevante hobby's

Veel mensen vertellen graag wat ze in hun vrije tijd doen. Het is niet verkeerd om je hobby's op het cv te zetten, maar probeer deze wel te beperken tot relevante hobby's. Hobby's die gerelateerd zijn aan de baan waarop jij solliciteert kunnen veel zeggen over het feit of jij de meest geschikte kandidaat bent.

Tip 10: Zet je cv gelijk aan het werk!

Je weet nu alle ins en outs van het opzetten van een cv. Is je cv helemaal af? Schrijf je dan nu in bij Werkis. Dan helpen wij je bij het vinden van de perfecte baan!

Cta image

Wil je snel aan de slag?

Neem contact op en we je snel mogelijk helpen.

Contact opnemen via Whatsapp