Werkis Logo

Heb jij last van een bore-out? Wat te doen voor meer uitdaging

Laatste update: 23 augustus 2022
Door: Marlijn de Jong

Verveel jij je op je werk? Vind je je werk saai en niet (meer) uitdagend genoeg? De naam zegt het eigenlijk al, maar een bore-out is een situatie waarin je onderbelast bent en je letterlijk ziek wordt van verveling. Een bore-out kent veel overeenkomsten met een burn-out en is dus ook zeker niet iets wat je moet onderschatten. In deze blog lees je meer over wat een bore-out is, wat de symptomen zijn en hoe je er vanaf kan komen.

Wat is een bore-out?

Bij een bore-out voel je je moe, doordat je geen uitdaging meer hebt in je werk. Een bore-out ontstaat wanneer we ons zo vervelen en zo ondergestimuleerd zijn op het werk, dat we ons werk zinloos vinden en niet (meer) weten waarom we het doen. Een bore-out heeft niet alleen invloed op je werkprestaties, maar ook op je dagelijks leven en je mentale gezondheid.

Wat is het verschil tussen een bore-out en een burn-out?

Hoewel de symptomen van een burn-out en een bore-out heel vergelijkbaar zijn, toch is er een wezenlijk verschil tussen beide. Bij een burn-out heeft iemand teveel hooi op de vork genomen, voor een te lange periode. Je werk vreet energie in plaats van dat het je energie geeft. Je bent overspannen, voelt je altijd moe en het lukt niet meer om op te laden.

Bij een bore-out vind je te weinig uitdaging en vervulling in je baan. Je kan je talent te weinig inzetten in je werk en het ontbreekt aan ontwikkelingsmogelijkheden. Daardoor krijg je geen energie en voldoening van je werk. In het dieptepunt van een bore-out ervaren mensen dit niet altijd zo. Een bore-out kan voor veel onzekerheid zorgen, waardoor men niet beseft überhaupt talent te hebben.

Het is belangrijk om het verschil tussen beiden te weten. Wanneer je een bore-out behandeld als een burn-out en andersom, zul je het namelijk erger maken.

Bore out wat te doen 1

Hoe weet ik of ik een bore-out heb?

Mensen die een bore-out hebben, zijn onderbelast. Dit kan komen doordat zij in hun functie niet genoeg gebruik kunnen maken van hun capaciteiten, veel repetitieve werkzaamheden moet verrichten of simpelweg te weinig te doen hebben.

Bekende bore-out klachten zijn:

Net als bij een burn-out is het belangrijk om een bore-out vroegtijdig te herkennen, toch is een burn-out vaak makkelijker te herkennen dan een bore-out. Mensen die bore-out klachten ervaren blijven hier vaak lange tijd stil over, omdat zij bang zijn dat verveling aantoont dat zij geen interesse of motivatie meer in/voor hun werkzaamheden hebben en dat dit voor hen negatieve gevolgen zal hebben vanuit de organisatie.

Toch is het belangrijk hulp te zoeken, want een bore-out kan op lange termijn vervelende gevolgen hebben waaronder depressie en angststoornissen.

Bore out symptomen 1

Hoe kan je een bore-out voorkomen?

Merk je dat je (beginnende) bore-out klachten ervaart? Het is belangrijk om dan actie te ondernemen en niet te lang op deze manier door te werken. De volgende tips kunnen je helpen om een langdurige bore-out, met alle gevolgen van dien, te voorkomen.

Ik heb een bore-out

Wanneer je het gevoel hebt dat je een bore-out hebt is het belangrijk om het gesprek aan te gaan met de bedrijfsarts of met je huisarts. Zij kunnen jou verder helpen en gaan samen met jou kijken hoe het komt dat je je zo voelt. Ervaar je klachten als angst, neerslachtigheid of depressie, neem deze klachten serieus en blijf hier niet mee rondlopen.

Zie ook:


Werkplezier verhogen: 18 tips om het maximale uit je baan te halen

Werkplezier is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Ben jij benieuwd hoe je meer plezier uit je werk krijgt? De onderste tips tips helpen jou verder.

Item bekijken

Ontslag nemen: hoe zeg ik op een professionele manier mijn baan op?

We begrijpen het: je gaat je ontslag indienen en dit is best lastig. Je wilt dit afscheid in goede banen leiden, je weet immers nooit wat de toekomst brengt! In deze blog geven we jou een aantal tips die je gaan helpen om op een professionele manier ontslag te nemen en je huidige werkgever te verlaten.

Item bekijken

Heb je vragen? Bel ons dan gerust op, (038) 33 10 540 of

  Neem contact op

Delen

Vul hieronder jouw gegevens in en het e-mailadres van de persoon waarmee je deze pagina wilt delen.