Als uitzendkracht heb je verschillende rechten. Deze rechten hangen onder meer af van de duur dat jij werkzaam bent als uitzendkracht en hangen ook samen met het zogeheten fasensysteem. Wil jij weten wat de verschillende fasen uit het fasensysteem inhouden en welke rechten hieraan gekoppeld zijn? Lees dan snel verder!
Het fasensysteem staat beschreven in de ABU-cao. Hierbij geldt onder andere dat hoe langer je als uitzendkracht bij een uitzendbureau werkt, je meer rechten opbouwt. Onder andere de volgende rechten zijn verbonden aan de fasen A en B:
Fasensysteem - Fase A
Tijdens de eerste 78 gewerkte weken (minimaal 1,5 jaar) dat je voor een uitzendorganisatie werkt, ben je werkzaam in fase A. Iedere week die je werkt, telt mee in de opbouw van deze 78 weken. Dus als je niet iedere week werkt, betekent dit dat je langer dan 78 weken in fase A zit. Wanneer je meer dan 26 weken niet hebt gewerkt, begint de telling opnieuw. Binnen deze fase heb jij als uitzendkracht de meeste flexibiliteit. In deze fase is het aangaan van een onbeperkt aantal uitzendovereenkomsten mogelijk. Daarnaast heeft fase A de volgende kenmerken:
- Het uitzendbeding en beëindiging overeenkomst
In fase A bestaat het uitzendbeding. Dit beding houdt in dat de arbeidsovereenkomst eindigt op het moment dat het bedrijf waarvoor je werkt (ook wel de inlener) de opdracht beëindigt of als jij dit zelf wilt. Zowel de inlener als jijzelf kunnen door dit beding relatief snel de samenwerking beëindigen. Door het uitzendbeding eindigt de overeenkomst ook als je ziek wordt. Tijdens ziekte ontvang je een uitkering van het UWV en een aanvulling van het uitzendbureau.
- Pensioenopbouw
Wanneer je 21 jaar of ouder bent en minimaal 26 weken hebt gewerkt voor de uitzendorganisatie begin je met het opbouwen van pensioen.
- Vakantiedagen en vakantietoeslag
Natuurlijk heb je uitzendkracht in fase A recht op vakantiedagen en vakantietoeslag. Dit is allemaal geregeld in de ABU cao. Ook wordt er aan jou een zogenaamde wachtdagcompensatie uitbetaald en heb je recht op doorbetaling tijdens feestdagen als je door die feestdag niet werkt of bouw je een percentage op wat je kunt laten uitkeren op een feestdag.
- Uitsluiting van loondoorbetalingsplicht
In fase A is het mogelijk dat in het contract de loondoorbetalingsplicht is uitgesloten. Dit betekent dat je alleen loon ontvangt over de door jou gewerkte uren.
Fasensysteem - Fase B
Je bevindt je als uitzendkracht in fase B nadat je fase A hebt doorlopen. Deze fase duurt maximaal 4 jaar of zes contracten binnen deze 4 jaren. In fase B werk je op basis van een uitzendovereenkomst voor bepaalde tijd en in deze fase heb je meer zekerheid. Wanneer je langer dan 26 weken niet gewerkt hebt voor het uitzendbureau en je begint weer te werken voor hetzelfde bureau, dan begin je opnieuw in fase A. In fase B heb je naast de rechten van fase A, ook andere rechten. Deze zijn als volgt:
- Doorbetaling wanneer er geen werk is
In deze fase kan de loondoorbetaling niet worden uitgesloten. Dit betekent dat als er geen werk is jouw loon wordt doorbetaald. Je bent wel verplicht om het door het uitzendbureau aangeboden passende werk te verrichten.
- Het doorlopen van de uitzendovereenkomst bij ziekte
De uitzendovereenkomst loopt door bij ziekte. De eerste ziektedag wordt aangemerkt als zogenaamde wachtdag. Het uitzendbureau is dan verplicht om tijdens het eerste jaar van jouw ziekte 90% van het uitkeringsdagloon door te betalen. Als je dan een jaar ziek bent, dan geldt dat in het tweede jaar 80% van het uitkeringsdagloon wordt doorbetaald. Let wel: als je contract tussentijds eindigt terwijl je ziek bent, bestaat de kans dat je ziek uit dienst gaat.
- Beëindiging uitzendovereenkomst
De uitzendovereenkomst eindigt op de afgesproken einddatum van het betreffende contracten. Tussentijds kan het contract worden opgezegd op de manier zoals dat in de cao staat.
Heb je vragen over de fase waarin jij je momenteel bevindt? Neem dan contact op met jouw contactpersoon van de vestiging.