Werkis Logo

Het fasensysteem: dit is het en zo werkt het!

Laatste update: 14 april 2021
Door: Elise Kamp

Als uitzendkracht heb je verschillende rechten. Deze rechten hangen onder meer af van de duur dat jij werkzaam bent als uitzendkracht en hangen ook samen met het zogeheten fasensysteem. Wil jij weten wat de verschillende fasen uit het fasensysteem inhouden en welke rechten hieraan gekoppeld zijn? Lees dan snel verder!

Het fasensysteem staat beschreven in de ABU-cao. Hierbij geldt onder andere dat hoe langer je als uitzendkracht bij een uitzendbureau werkt, je meer rechten opbouwt. Onder andere de volgende rechten zijn verbonden aan de fasen A en B:

Fasensysteem - Fase A

Tijdens de eerste 78 gewerkte weken (minimaal 1,5 jaar) dat je voor een uitzendorganisatie werkt, ben je werkzaam in fase A. Iedere week die je werkt, telt mee in de opbouw van deze 78 weken. Dus als je niet iedere week werkt, betekent dit dat je langer dan 78 weken in fase A zit. Wanneer je meer dan 26 weken niet hebt gewerkt, begint de telling opnieuw. Binnen deze fase heb jij als uitzendkracht de meeste flexibiliteit. In deze fase is het aangaan van een onbeperkt aantal uitzendovereenkomsten mogelijk. Daarnaast heeft fase A de volgende kenmerken:

In fase A is het mogelijk dat in het contract de loondoorbetalingsplicht is uitgesloten. Dit betekent dat je alleen loon ontvangt over de door jou gewerkte uren.

Fasensysteem fase blog

Fasensysteem - Fase B

Je bevindt je als uitzendkracht in fase B nadat je fase A hebt doorlopen. Deze fase duurt maximaal 4 jaar of zes contracten binnen deze 4 jaren. In fase B werk je op basis van een uitzendovereenkomst voor bepaalde tijd en in deze fase heb je meer zekerheid. Wanneer je langer dan 26 weken niet gewerkt hebt voor het uitzendbureau en je begint weer te werken voor hetzelfde bureau, dan begin je opnieuw in fase A. In fase B heb je naast de rechten van fase A, ook andere rechten. Deze zijn als volgt:

Heb je vragen over de fase waarin jij je momenteel bevindt? Neem dan contact op met jouw contactpersoon van de vestiging.

Heb je vragen? Bel ons dan gerust op, (038) 33 10 540 of

  Neem contact op

Delen

Vul hieronder jouw gegevens in en het e-mailadres van de persoon waarmee je deze pagina wilt delen.