Werkis Logo

7 tips voor een betere werk-privé balans

Laatste update: 6 april 2021
Door: Stan Boeve

Hoe vind je balans tussen werk-privé? Het vinden van de juiste balans tussen je werk, hobby, gezin en andere zaken valt niet altijd mee. Je wilt je beste beentje voor zetten op het werk, maar je gezin mag er niet onder lijden. Hoe zorg je nu voor de goede balans tussen je werk en je privéleven? Wij geven je 7 tips voor een betere werk en privé balans.

Werk-privé balans

1. Prioriteiten stellen

Het kan soms moeilijk zijn om te bepalen wat je nu echt belangrijk vindt naast je werk. Misschien heb je een hobby of ben je graag onder de mensen, maar beland je ’s avonds toch op de bank na een lange dag werken. En dat terwijl leuke dingen doen naast je werk ook belangrijk is!

Daarom kan het goed zijn om voor jezelf na te gaan wat je belangrijk vindt. Misschien wil je op vrijdagavond graag een drankje doen met vrienden of ga je het liefst op zondagochtend bij je ouders op de koffie. Bij het stellen van prioriteiten is het handig om te werken met de ABCD-methode. Hierin is prioriteit A het belangrijkste en prioriteit D het minst belangrijk. Op deze manier kun je makkelijker je tijd buiten je werk om indelen en met dingen aan de slag te gaan die je écht leuk vindt.

2. Neem pauzes

Ook op het werk kun je voor een goede balans zorgen. Bij de meeste bedrijven is er alleen sprake van een ‘formele’ lunchpauze. Maar zelf kun je soms ook even pauze nemen van je werk. En dat gewoon achter je bureau. Neem bijvoorbeeld twee keer per dag even 10 minuten om een bakje koffie te drinken of te bellen met thuis. Op die manier heb je je gedachten even ergens anders en kun je daarna weer met frisse moed aan de slag. Tijdens deze pauze is het belangrijk om alles dat werk gerelateerd is even los te laten en over andere dingen na te denken of te praten.

Koffiepauze - werk-privé balans

3. Sta op tijd op

Het valt misschien niet altijd mee, maar het helpt echt: op tijd opstaan. Sta ’s ochtends een half uur eerder op dan dat je gewend bent om rustig te kunnen ontbijten, de kinderen klaar kunt maken voor school of de hond uit te laten. Op deze manier ga je niet gestrest de deur uit en ben je al opgestart voordat je aan het werk gaat. Daarnaast heb je meer tijd om even te praten met je gezin over de dag die komen gaat.

4. Geniet van je weekend

Je hebt de hele week gewerkt en verdient dan ook een beetje rust in het weekend. Neem die rust door te doen wat je leuk vindt. Misschien heb je groene vingers of vind je het heerlijk om een serie te kijken. Probeer dit zoveel mogelijk te doen. Op die manier heb je op maandag meer energie en zin om weer aan het werk te gaan.

relax werk-privé balans

5. Durf nee te zeggen

Je wilt je misschien 100% inzetten voor je werk en neemt daardoor nog wel eens teveel hooi op de vork. Hierdoor heb je ’s avonds geen energie meer om iets leuks te gaan doen en staat je hele dag in het teken van je werk. Soms is het goed om nee te zeggen tegen een extra taak of werk. Zeker wanneer je in kunt schatten of dit ook in de avonduren nog moet worden afgerond. In dit geval is het handig om nee te zeggen en je avond vrij te houden om iets leuks te doen of uit te rusten.

6. Voorkom dubbele afspraken

Je hebt beloofd dat je de kinderen naar school brengt, maar je hebt om 09:00 ook een afspraak op je werk ingepland. Een dubbele afspraak dus. Dubbele afspraken geven meer stress en kunnen ervoor zorgen dat je privé en werk door elkaar lopen. Probeer dit zoveel mogelijk te voorkomen. Plan bijvoorbeeld de afspraak later op de dag. Zo kun je rekening houden met de afspraken van thuis.

werk-privé balans meeting

7. Maak een planning

Om alle bovenstaande tips goed te kunnen managen is het handig om een planning te maken. Dit doe je door een familyplanner of agenda in huis te hangen waar je alle afspraken op kunt zetten, of nog makkelijker: in je eigen telefoon. Op deze manier kun je in één oogopslag zien of je nog een gaatje vrij hebt en kun je tijd voor jezelf of met je gezin inplannen.

Met deze tips krijg jij een betere balans in je werk en privé. Als laatste tip: begin met kleine veranderingen. Op deze manier werk je rustig toe naar de juiste balans zonder je werk of privé op een tweede plaats te zetten. Veel succes met het vinden van de juiste balans!

Heb je tips nodig voor meer werkplezier? Lees dan onze blog over hoe je meer werkplezier kan krijgen.


Toch tijd voor een nieuwe baan? En wil je benaderd worden voor de tofste functies? Schrijf je dan hier in! Of bekijk dan snel naar onze vacatures.

Heb je vragen? Bel ons dan gerust op, (038) 33 10 540 of

  Neem contact op

Delen

Vul hieronder jouw gegevens in en het e-mailadres van de persoon waarmee je deze pagina wilt delen.