Logo van Werkis
0
Inschrijven
Stress op het werk z...

Stress op het werk? Zo herken en verminder jij werkstress!

29 nov. 2022

Edwin Maas

Zorgt een te hoge werkdruk ervoor dat jij niet goed tot rust komt? Of zijn er andere factoren die invloed hebben op jouw werkprestaties? Steeds meer werknemers ervaren werkstress en dat is een ontwikkeling die wij graag tegen willen gaan. In deze blog vertellen we jou hoe je werkstress vroegtijdig kunt signaleren en geven we je handvatten mee om deze stress te verminderen en in de toekomst zelfs te voorkomen.

Zorgt een te hoge werkdruk ervoor dat jij niet goed tot rust komt? Staan privéomstandigheden jouw werkplezier in de weg? Of zijn er andere factoren die invloed hebben op jouw werkprestaties? Steeds meer werknemers ervaren werkstress en dat is een ontwikkeling die wij graag tegen willen gaan. In deze blog vertellen we jou hoe je werkstress vroegtijdig kunt signaleren en geven we je handvatten mee om deze stress te verminderen en in de toekomst zelfs te voorkomen. Lees je mee?

Wat is werkstress?

Een gezonde mate van stress houdt ons alert en laat ons presteren. Voor veel werkenden is een beetje spanning zelfs part of the job. Pas wanneer een werknemer geen rust neemt of niet tot rust komt, kan dit ongewenste situaties opleveren. Werkstress is stress die ontstaat door je werk of die je ervaart in jouw werksituatie. En hoewel stress niet altijd van negatieve invloed hoeft te zijn, kan de gezondheid en het welzijn van werknemers wel degelijk lijden onder werkstress.

Langdurige en intensieve stress kan van invloed zijn op het werkplezier en kan op den duur zelfs leiden tot lichamelijke en mentale klachten. Een hoge mate van werkstress komt de kwaliteit van de werkzaamheden vaak ook niet ten goede. In het ergste geval beïnvloedt dit de werksfeer en verstoort dit de arbeidsrelatie met collega’s en leidinggevenden. En daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Het is daarom van belang om klachten van werkstress vroegtijdig te signaleren, aan de bel te trekken bij je werkgever en actie te ondernemen om te herstellen van de druk.

Het signaleren van werkstress

Je bent dagen hard aan het werk, probeert te genieten van het weekend, maar rust simpelweg niet uit. Herkenbaar? Korte periodes van hoge werkdruk hoeven geen probleem te vormen voor je gezondheid zolang je op vrije momenten de tijd neemt om tot rust te komen. Lukt dit echter niet, dan laat je lichaam je in veel gevallen snel weten dat je over een grens gaat. Een gevoel van vermoeidheid is vaak het eerste symptoom dat men ervaart bij werkstress. Andere lichamelijke klachten en signalen van werkstress zijn hoofdpijn, rugpijn of nekpijn. Ook een hoge bloeddruk en slechte concentratie komen regelmatig voor bij werknemers die veel stress ervaren. Deze klachten kunnen het gedrag en de emoties van de medewerker beïnvloeden.

Vaak worden deze klachten niet tijdig herkent, maar juist onderschat of zelfs genegeerd. Zo kan de werksituatie verslechteren. Ziekteverzuim ligt op de loer wanneer werknemers langere tijd bovenstaande symptomen ervaren en lijden onder een ongezonde mate van werkstress. Een burn-out dreigt bij het langdurig ervaren van werkgerelateerde overspannenheid. In een eerdere blog deelden we al hoe loopbaancoaching een oplossing kan bieden wanneer deze situatie onhoudbaar blijkt.

Omgaan met stress op het werk

Niemand is erbij gebaat dat jij als werknemer stress ervaart. Het liefst zouden we de werkstress natuurlijk van je wegnemen, of in het beste geval voorkomen. Dat lijkt helaas te mooi om waar te zijn. Deadlines, spanning en een gezonde werkdruk blijven voor veel werknemers onderdeel van de dagelijkse praktijk. Toch zijn er een aantal manieren waarop je werkstress kunt verminderen. Deze delen we graag!

  • Maak tijd voor ontspanning en beweging
    Het is belangrijk om je te richten op alles wat je zelf kunt beïnvloeden. Jij kunt niets veranderen aan het gedrag van die negatieve collega, maar je bepaalt wel hoe je er zelf mee omgaat. Het inplannen van herstel- en rustmomenten zorgt ervoor dat je de omgeving en jouw taken beter overziet. Blijf in de pauze dus niet achter je bureau zitten, maar eet die boterham in de kantine of ga even naar buiten. Lichaamsbeweging vermindert stress en zo kun je fris beginnen aan de resterende uren van de werkdag!

  • Zorg voor een duidelijke focus
    Opgeruimd staat netjes en dat geldt voor je werkomgeving, agenda en hoofd. Ga selectief met inkomende mail om en parkeer berichten zonder prioriteit voor een later moment. Zo voorkom je continue taakonderbrekingen en multitasken. Je wilt je werkdagen niet eindigen met een lijst vol half afgemaakte taken. Dat geeft weinig voldoening en het zorgt er bovendien vaak voor dat je aan werkgerelateerde zaken wordt herinnerd in je vrije tijd. Zet dit van je af door belangrijke taken direct op te schrijven en één taak tegelijkertijd uit te voeren.

  • Bewaak je eigen grenzen
    Word weer baas over je eigen agenda. Wordt jouw hulp gevraagd bij een nieuw project waar je eigenlijk geen tijd meer voor hebt? Probeer de taken gezamenlijk te verdelen en een planning te maken of zeg eens Nee. Hoewel je eigen leidinggevende misschien vindt dat de hoeveelheid werk passend is, gaat het in dit geval om hoe jij de werkdruk ervaart. Kom voor jezelf op!

Kom je er niet uit?

Sommige situaties kun je niet veranderen. Externe factoren als de stijl van leidinggeven, de bedrijfscultuur en de samenstelling van het team verander je als werknemer niet zomaar. Denk je dat jouw huidige functie niet goed bij jou past? Of kom jij de werkdruk bij je huidige werkgever niet te boven? Onze collega’s van Werkis staan voor je klaar. Kom naar één van onze vestigingen, bespreek je wensen en kom samen met onze medewerkers tot een passende baan. Liever alvast digitaal oriënteren op de mogelijkheden? Bekijk dan direct onze openstaande vacatures.

Bij Werkis vinden we dat ieder mens het verdient om passend werk te doen. Daar helpen we je graag bij. Wij zijn een erkende intermediair van arbeid en hechten veel waarde aan de arbeidsomstandigheden waarin gewerkt wordt. We onderscheiden ons door te werken vanuit de overtuiging dat we ons werk oprecht en goed willen doen.

Cta image

Wil je snel aan de slag?

Neem contact op en we je snel mogelijk helpen.

Contact opnemen via Whatsapp