Werkis Logo

Stress op het werk? Zo herken en verminder jij werkstress!

Laatste update: 29 november 2022
Door: Lisa Kwakkel

Zorgt een te hoge werkdruk ervoor dat jij niet goed tot rust komt? Staan privéomstandigheden jouw werkplezier in de weg? Of zijn er andere factoren die invloed hebben op jouw werkprestaties? Steeds meer werknemers ervaren werkstress en dat is een ontwikkeling die wij graag tegen willen gaan. In deze blog vertellen we jou hoe je werkstress vroegtijdig kunt signaleren en geven we je handvatten mee om deze stress te verminderen en in de toekomst zelfs te voorkomen. Lees je mee?

Wat is werkstress?

Een gezonde mate van stress houdt ons alert en laat ons presteren. Voor veel werkenden is een beetje spanning zelfs part of the job. Pas wanneer een werknemer geen rust neemt of niet tot rust komt, kan dit ongewenste situaties opleveren. Werkstress is stress die ontstaat door je werk of die je ervaart in jouw werksituatie. En hoewel stress niet altijd van negatieve invloed hoeft te zijn, kan de gezondheid en het welzijn van werknemers wel degelijk lijden onder werkstress.

Langdurige en intensieve stress kan van invloed zijn op het werkplezier en kan op den duur zelfs leiden tot lichamelijke en mentale klachten. Een hoge mate van werkstress komt de kwaliteit van de werkzaamheden vaak ook niet ten goede. In het ergste geval beïnvloedt dit de werksfeer en verstoort dit de arbeidsrelatie met collega’s en leidinggevenden. En daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Het is daarom van belang om klachten van werkstress vroegtijdig te signaleren, aan de bel te trekken bij je werkgever en actie te ondernemen om te herstellen van de druk.

Het signaleren van werkstress

Je bent dagen hard aan het werk, probeert te genieten van het weekend, maar rust simpelweg niet uit. Herkenbaar? Korte periodes van hoge werkdruk hoeven geen probleem te vormen voor je gezondheid zolang je op vrije momenten de tijd neemt om tot rust te komen. Lukt dit echter niet, dan laat je lichaam je in veel gevallen snel weten dat je over een grens gaat. Een gevoel van vermoeidheid is vaak het eerste symptoom dat men ervaart bij werkstress. Andere lichamelijke klachten en signalen van werkstress zijn hoofdpijn, rugpijn of nekpijn. Ook een hoge bloeddruk en slechte concentratie komen regelmatig voor bij werknemers die veel stress ervaren. Deze klachten kunnen het gedrag en de emoties van de medewerker beïnvloeden.

Vaak worden deze klachten niet tijdig herkent, maar juist onderschat of zelfs genegeerd. Zo kan de werksituatie verslechteren. Ziekteverzuim ligt op de loer wanneer werknemers langere tijd bovenstaande symptomen ervaren en lijden onder een ongezonde mate van werkstress. Een burn-out dreigt bij het langdurig ervaren van werkgerelateerde overspannenheid. In een eerdere blog deelden we al hoe loopbaancoaching een oplossing kan bieden wanneer deze situatie onhoudbaar blijkt.

Stress op werk II

Omgaan met stress op het werk

Niemand is erbij gebaat dat jij als werknemer stress ervaart. Het liefst zouden we de werkstress natuurlijk van je wegnemen, of in het beste geval voorkomen. Dat lijkt helaas te mooi om waar te zijn. Deadlines, spanning en een gezonde werkdruk blijven voor veel werknemers onderdeel van de dagelijkse praktijk. Toch zijn er een aantal manieren waarop je werkstress kunt verminderen. Deze delen we graag!

Kom je er niet uit?

Sommige situaties kun je niet veranderen. Externe factoren als de stijl van leidinggeven, de bedrijfscultuur en de samenstelling van het team verander je als werknemer niet zomaar. Denk je dat jouw huidige functie niet goed bij jou past? Of kom jij de werkdruk bij je huidige werkgever niet te boven? Onze collega’s van Werkis staan voor je klaar. Kom naar één van onze vestigingen, bespreek je wensen en kom samen met onze medewerkers tot een passende baan. Liever alvast digitaal oriënteren op de mogelijkheden? Bekijk dan direct onze openstaande vacatures.

Bij Werkis vinden we dat ieder mens het verdient om passend werk te doen. Daar helpen we je graag bij. Wij zijn een erkende intermediair van arbeid en hechten veel waarde aan de arbeidsomstandigheden waarin gewerkt wordt. We onderscheiden ons door te werken vanuit de overtuiging dat we ons werk oprecht en goed willen doen.

Zie ook:


Kan een loopbaancoach een burn-out voorkomen?

De burn-out onder millenials komt steeds vaker voor. Kan een loopbaancoach een burn-out onder deze doelgroep voorkomen? Je leest het in dit artikel.

Item bekijken

Werkplezier verhogen: 18 tips om het maximale uit je baan te halen

Werkplezier is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Ben jij benieuwd hoe je meer plezier uit je werk krijgt? De onderste tips tips helpen jou verder.

Item bekijken

Heb je vragen? Bel ons dan gerust op, (038) 33 10 540 of

  Neem contact op

Delen

Vul hieronder jouw gegevens in en het e-mailadres van de persoon waarmee je deze pagina wilt delen.