Eén van je werknemers wordt onterecht behandeld: hij of zij wordt niet uitgenodigd op de vrijdagmiddagborrel, er worden vervelende grappen over hem of haar gemaakt of er wordt gediscrimineerd op basis van seksuele geaardheid. Het zijn enkele tekenen van discriminatie op de werkvloer. Buiten discriminatie op de werkvloer zelf, kan discriminatie ook voorkomen tijdens het solliciteren, het vaststellen van het salaris, bij promoties en ontslagrondes. In 2018 voelde ruim 9% van de arbeidsmarkt zich gediscrimineerd op het werk.

Als werkgever kun jij hier iets tegen doen! Sterker nog, als werkgever moet je hier iets aan doen. In artikel 1 van de Grondwet is opgenomen dat iedereen in Nederland in gelijke gevallen gelijk behandeld moet worden. Het is dus een fundamenteel recht wat uiteindelijk de basis heeft gevormd voor andere wetten en regels, zoals de Algemene wet gelijke behandeling, bepaalde artikelen in het arbeidsrecht en uiteindelijk ook een artikel in het Wetboek van Strafrecht. Dat discriminatie verboden is, is een feit, maar discriminatie komt niet altijd duidelijk naar voren. Als werkgever ben je dus verplicht direct actie te ondernemen als wordt gediscrimineerd. Dit kun je doen:

1 Laat je werknemers weten dat discriminatie niet geaccepteerd wordt

Heb je het idee dat een van je medewerkers discrimineert? Spreek hem of haar aan op het gedrag en laat hen weten dat discriminatie niet geaccepteerd wordt. Leg het standpunt van jou als werkgever ook vast in beleid. Uitzendbureaus, welke lid zijn van de ABU zijn dat inmiddels verplicht en worden daarop gecontroleerd. Deel het beleid ook met de medewerkers, zodat je ook actie kunt ondernemen als blijkt dat er toch wordt gediscrimineerd.

2 Creëer een veilige omgeving

Geef je medewerkers het gevoel dat ze bij je terecht kunnen wanneer bepaalde situaties voordoen. Neem daarnaast klachten over discriminatie altijd serieus. Je kunt ook een vertrouwenspersoon en/of klachtencommissie aanstellen; zorg ervoor dat de medewerkers hierover geïnformeerd zijn, zodat ze weten waar ze terecht kunnen voordat er sprake is van discriminatie.

3 Blijf alert op discriminatie

Maak je medewerkers bekend met (onbewuste) vooroordelen en/of discriminatie: maak het bespreekbaar, selecteer zonder vooroordelen, ken de regels omtrent discriminatie in de sollicitatieprocedures en personeelsadvertenties. Tip: volg hiervoor een training op dit gebied, bijvoorbeeld de training Selecteren zonder vooroordelen van #welovesociety.

4 Geef zelf het goede voorbeeld

Het klinkt misschien eenvoudig, maar geef zelf ook het goede voorbeeld. Goed voorbeeld doet goed volgen: maak zelf geen opmerkingen, lach niet om bepaalde grappen die kwetsend over kunnen komen, zorg voor een divers team en selecteer zelf ook zonder vooroordelen.

Wij hopen dat je met bovenstaande input discriminatie op de werkvloer kunt voorkomen. Heb je toch nog vragen over hoe jij discriminatie op de werkvloer kunt aanpakken? Neem dan contact met ons op!