Logo van Werkis
0
Inschrijven
Wat jij als werkgeve...

Wat jij als werkgever kunt doen tegen werkstress

26 mei 2023

Nick

In dit artikel zullen we bespreken wat werkstress is, de oorzaken van werkstress en wat we als werkgevers kunnen doen om werkstress te verminderen.

Werkstress is een veelvoorkomend probleem dat vele Nederlandse werknemers treft. Als werkgevers kunnen we onze medewerkers helpen om werkstress te verminderen en een gezonde werkomgeving te creëren. In dit artikel zullen we bespreken wat werkstress is, de oorzaken van werkstress en wat we als werkgevers kunnen doen om werkstress te verminderen.

Wat is werkstress?

Werkstress is het gevoel van spanning, druk en onrust dat ontstaat wanneer er onbalans is tussen de eisen van het werk en de capaciteiten en behoeften van de werknemer. Werkstress kan leiden tot gezondheidsproblemen, verminderde productiviteit en uitval door ziekte. Het is daarom belangrijk om werkstress te herkennen en aan te pakken.

Oorzaken van werkstress

Werkstress kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals hoge werkdruk, weinig autonomie, slechte communicatie en conflicten op het werk. Ook persoonlijke factoren, zoals perfectionisme, onzekerheid en een gebrek aan zelfvertrouwen, kunnen bijdragen aan werkstress. Het is belangrijk om deze oorzaken te herkennen en aan te pakken om werkstress te verminderen.

Werkstress verminderen

Als werkgevers kunnen we verschillende maatregelen nemen om werkstress te verminderen. Hier zijn enkele suggesties:

1. Zorg voor duidelijke communicatie en openheid op de werkvloer

Een open communicatiecultuur zorgt ervoor dat werknemers zich gehoord en begrepen voelen. Door regelmatig te communiceren over taken, verwachtingen en deadlines, kunnen misverstanden worden voorkomen en kan de werkdruk beter worden beheerd.
 

2. Stimuleer autonomie en geef werknemers de ruimte om hun werk op hun eigen manier te doen

Wanneer werknemers meer controle hebben over hun taken en de manier waarop ze werken, kan dit de werkdruk verminderen. Moedig werknemers aan om verantwoordelijkheid te nemen en beslissingen te nemen binnen hun werkgebied.
 

3. Bied training en ontwikkelingsmogelijkheden aan

Door werknemers de mogelijkheid te bieden om hun vaardigheden te verbeteren en zich verder te ontwikkelen, vergroot je hun zelfvertrouwen en vermogen om met uitdagende situaties om te gaan. Dit kan bijdragen aan het verminderen van werkstress.
 

Cta image

Wil je snel aan de slag?

Neem contact op en we je snel mogelijk helpen.

Contact opnemen via Whatsapp