Logo van Werkis
0
Inschrijven
Duurzame dinsdag 202...

10X verduurzamen op de werkvloer | Duurzame dinsdag 2022

06 sep. 2022

Edwin Maas

Duurzaamheid is belangrijker dan ooit. Het veranderende klimaat heeft steeds meer invloed op ons leven en daarnaast rijzen nu ook de energiekosten en gasprijzen de pan uit. Gelukkig zijn er een hoop dingen die je als bedrijf kunt doen, om het milieu en je energierekening een handje te helpen. Want: duurzame organisaties hebben de toekomst!

Duurzaamheid is belangrijker dan ooit. Het veranderende klimaat heeft steeds meer invloed op ons leven en daarnaast rijzen nu ook de energiekosten en gasprijzen de pan uit. Gelukkig zijn er een hoop dingen die je als bedrijf kunt doen, om het milieu en je energierekening een handje te helpen. Want: duurzame organisaties hebben de toekomst!

Vandaag is het duurzame dinsdag, dus de perfecte timing voor deze blog over verduurzamen op de werkvloer! Lees snel verder voor 10 duurzame oplossingen die jij kan toepassen op het werk.

1. Hoe groener, hoe beter!

Planten hebben een positief effect op medewerkers. Ze brengen naast sfeer, ook een hele hoop andere voordelen: planten reinigen namelijk de lucht en hebben daarnaast een rustgevend effect.

De kleur groen straalt namelijk rust uit en de luchtzuiverende eigenschappen van planten zorgen ervoor dat schadelijke stoffen uit de lucht worden gefilterd en voor frisse schone lucht. Dat helpt dan weer bij de concentratie en alertheid van medewerkers. Dus alle reden om je werkplek in een groene oase te veranderen!

Naast planten in het bedrijf, kan de kracht van planten ook buiten het bedrijfspand gebruikt worden voor een duurzame werkplek, door bijvoorbeeld een groen dak aan te leggen. Een met sedum bedekt dak vangt namelijk fijnstof en regenwater op, zorgt daarnaast ‘s zomers voor een verkoelende werking en helpt het met geluidsdemping. Win-win dus!

2. Koffiezetapparaat

In Nederland wordt veel koffie gedronken en het werk is daar geen uitzondering op. Veel mensen genieten op het werk van een (of meerdere) bakje(s) koffie. Helaas is koffie niet zo’n duurzaam product. In Nederland alleen is de koffieconsumptie alleen al goed voor ruim 800.000 ton CO2 uitstoot. Het is daarom belangrijk om juist op de werkplek, waar veel koffie wordt gedronken, te kiezen voor duurzame geproduceerde koffieproducten.

Daarnaast is het goed om te kijken naar de manier waarop je koffie zet. Filterkoffie zorgt voor het minste afval, maar het risico is wel dat je nog een halve pot over hebt die niemand meer op drinkt.

3. Groene energie

Een van de belangrijkste verduurzamingsmaatregelen die je als bedrijf kan treffen is het overschakelen naar duurzame energie. Kies voor groene stroom door gebruik te maken van zonne- of windenergie. Dit kun je natuurlijk inkopen bij een groene energieleverancier of je kan ervoor kiezen dit zelf op te wekken door bijvoorbeeld op het dak van het bedrijfspand zonnepanelen te plaatsen.

Kijk daarnaast ook eens naar energievretende elektronica en ga na of je hier iets in kan veranderen. Zo is een laptop ruim 70 procent zuiniger dan een desktop, dus kan het een goede keuze zijn om deze overstap te maken en zo een stuk duurzamer te werken.

4. Afval scheiden

Het scheiden van afval is niet moeilijk, maar gebeurt in de praktijk toch heel weinig binnen bedrijven. Zonde, want op die manier is een grote zak restafval te voorkomen. Kies ervoor om meerdere prullenbakken of een prullenbak met meerdere vakken aan te schaffen voor papier, plastic, gft en restafval. Dit moet dan natuurlijk ook door de afvaldiensten gescheiden worden opgehaald en niet in een en dezelfde container belanden.

5. Verlichting

Bij veel bedrijven branden de lampen de hele dag en dat kost aardig wat stroom. Vaak staan lampen ook aan in ruimtes waar niemand aanwezig is. Maak afspraken met collega’s dat zij de lichten uit doen wanneer ze een ruimte verlaten of wanneer het hen opvalt dat ergens onnodig een licht aanstaat. Verder kun je natuurlijk ook kiezen voor lampen op een sensor, die automatisch aan en uit gaan wanneer er niemand meer in de ruimte is. Heb je nog gloeilampen of halogeenlampen hangen? Vervang deze dan door LED.

6. Minder papier, meer digitaal

Binnen veel organisaties wordt een hoop papier gebruikt en dat kan vaak minder! Bijvoorbeeld door ervoor te kiezen om meer digitaal te communiceren, waar dat nu nog veel middels papier wordt gedaan. Heb je toch een geprinte versie van iets nodig? Kies dan zoveel mogelijk voor duurzaam papier en duurzame inktcartridges. Zo zorg je voor meer duurzaamheid op de werkvloer.

7. Vervoer

Auto’s stoten veel CO2 uit, kies er daarom voor om groen van A naar B te gaan. Op een duurzame manier naar werk? Pak dan de fiets, ga met het OV of kies ervoor om te carpoolen met een collega.

8. Duurzame verjaardagscadeaus en relatiegeschenken

Een presentje voor personeel of relaties is natuurlijk erg attent, maar heel eerlijk, vaak bestaan dit soort geschenken uit een hoop prullaria. Denk daarom goed na over duurzame geschenken die je cadeau kunt doen en laat (single-use plastic) producten die ergens achterin de kast belanden achterwege. Geef personeel met kerst bijvoorbeeld een mooie cadeaubon, zodat zij zelf kunnen weten waaraan zij deze besteden en iets kopen wat ze ook echt gaan gebruiken!

9. Milieubewuste kantoorartikelen en duurzame werkkleding

Een duurzame werkplek begint met duurzame kantoorartikelen. Tegenwoordig zijn er steeds meer duurzame alternatieven te koop. Denk bijvoorbeeld aan pennen of notitieboekjes van gerecycled materiaal, een whiteboard in plaats van een flipover en ecologische schoonmaakmiddelen.

Vergeet ook het kleinste kamertje niet. Per dag gebruiken we gemiddeld 57 velletjes toiletpapier en dat is niet niks. Door te kiezen voor gerecycled toiletpapier help je het milieu een handje mee. Maak je gebruik van papieren handdoekjes in de toiletten? Kies dan voor een handdoekautomaat met een katoenen rol, deze vervangt tijdens zijn levencyclus namelijk zo’n 70.000 papieren doekjes.

10. Zeg dag tegen plastic

Koffie drink je uit een? … Single use plastics als koffiebekertjes of waterflesjes zorgen voor heel veel plastic afval. Vaak wordt daarom gekozen voor een kartonnen variant, maar ook die zorgt natuurlijk voor veel afval en heeft weer zijn impact op de boomkap. De beste oplossing wat ons betreft: ouderwetse koffiemokken. Leuk om bijvoorbeeld iedereen een gepersonaliseerde mok cadeau te doen!

We hopen dat we je met deze duurzame oplossingen een aantal praktische handvatten hebben gegeven om te verduurzamen op kantoor of op de werkvloer. Enthousiast geworden? Neem initiatief en maak ook je collega’s enthousiast, want: duurzaam werken doen we samen!

Cta image

Wil je snel aan de slag?

Neem contact op en we je snel mogelijk helpen.

Contact opnemen via Whatsapp