Werkis Logo

Interview - Matthijs: “Ieder mens is uniek en iedereen verdient passend werk.”

Laatste update: 21 april 2022
Door: Marlijn de Jong

Matthijs Schinkel is een bekende naam binnen Werkis. Maar liefst elf jaar geleden is Matthijs begonnen bij de organisatie en inmiddels is hij vestigingsmanager bij Werkis Emmeloord. Daarnaast is hij sinds 2022 ook vestigingsmanager voor SC Heerenveen Werkt, een zusterbedrijf van Werkis. In dit interview neemt hij je mee in de elf jaar die hij bij Werkis betrokken is en wat hij zo leuk vindt aan zijn werk.

Wie ben jij en hoe ken je Werkis?

“Ik ben Matthijs, geboren en getogen Kampenaar en nog altijd woonachtig in Kampen met mijn vrouw en twee kinderen.” Matthijs vertelt dat hij als jonge jongen al bij Werkis over de vloer kwam. “Ik zat vroeger bij het Kamper Trompetter Korps en zo kende ik Gerben Post (founder Werkis/DDF People). Hij was destijds tweede voorzitter bij het korps. In de tijd dat Gerben nog alleen bij Werkis zat, was Werkis een soort tweede clubhuis voor ons korps geworden. Daar was ik toen veel te vinden.”

Matthijs vertelt dat hij door zijn bijbaan op zaterdag niet aanwezig kon zijn bij de repetities van het Kamper Trompetter Korps. “Gerben heeft mij toen een baan aangeboden als flyeraar bij Werkis. Ik zat destijds nog op de havo en dit werk kon ik doordeweeks goed combineren met school, zodat ik zaterdags bij de repetities kon zijn. Zo ben ik begonnen bij Werkis.”

Je werkt nog altijd bij Werkis. Hoe ben je gekomen waar je nu bent?

“Langzamerhand ging ik steeds meer dingen op kantoor oppakken: administratieve taken, bezorgen, facturen vouwen en verzenden. Doordat ik steeds meer tijd op kantoor doorbracht kreeg ik een steeds beter beeld van het bedrijf. Ik vond het mooi om te zien hoe mensen werden begeleid naar een nieuwe baan. Toen dacht ik: dit werk spreekt mij wel aan. Ik heb toen op aanraden van Gerben de studiekeuze voor Commerciële Economie gemaakt.”

“Ik heb mijn bijbaan bij Werkis altijd aangehouden, ook tijdens mijn studie.” Matthijs vertelt dat hij zijn afstudeerstage deed bij Werkis Zwolle. Op deze vestiging heeft hij daarna 2.5 jaar als accountmanager gewerkt. “Op een gegeven moment was ik op zoek naar meer uitdaging en toen kreeg ik de mogelijkheid om door te stromen naar een functie als vestigingsmanager in Emmeloord. Hier zit ik inmiddels alweer 4 jaar.” Sinds afgelopen maand heeft hij een duo-functie als vestigingsmanager bij SC Heerenveen Werkt. “Ik vind het mooi dat je hier altijd wordt gestimuleerd om te ontwikkelen en dat er met je mee wordt gedacht.”

Wat vind jij zo leuk aan je werk bij Werkis?

“Je kan mensen écht verder helpen.” Matthijs vertelt dat een baan in ons leven iets heel belangrijks is. “Je hebt het nodig om te kunnen voorzien in je (basis)behoeften. ‘Geld maakt niet altijd gelukkig, maar het maakt het leven wel makkelijker’ zeg ik altijd.” Verder vertelt hij dat je anderzijds opdrachtgevers blij maakt met nieuw personeel. “Wanneer je dan ziet dat het goed loopt en je echt kan lezen en schrijven met elkaar, dan geeft dat veel voldoening. Daarnaast mag ik vanuit mijn rol als vestigingsmanager de collega’s verder helpen ontwikkelen op de vestiging, dat vind ik mooi om te doen.”

“Ik heb in mijn tijd bij Werkis veel mogen leren over het vak en leuke en minder leuke situaties meegemaakt. Dat maakt je een ervaringsdeskundige. Je komt dan minder voor verrassingen te staan, maar aan de andere kant blijf je ook elke dag weer leren. Je werkt namelijk met mensen en ieder mens is uniek. Dat maakt het werk ook ontzettend afwisselend.”

Hij illustreert dat met een mooi voorbeeld: “Het ene moment heb je een gesprek met iemand die al jaren in de bijstand zit en op zoek is naar een baan, en daarna stap je de auto in en zit je met de directeur van het grootste bedrijf in Emmeloord om tafel. Zo heb je binnen twee uur twee gesprekken op een heel ander niveau. Die afwisseling, het continue schakelen, maakt het werk heel leuk. Ieder mens is uniek en iedereen verdient passend werk, wat zijn of haar verhaal ook is en hoe moeilijk het soms ook is om een geschikte baan te vinden. Dat is altijd een mooie uitdaging.”

Kun je eens vertellen hoe een werkdag er voor jou uitziet?

“Dat is een moeilijke vraag. Ik kan mijn hele dag plannen, maar voor hetzelfde geld komt daar van alles tussendoor. Meestal start ik met een kopje koffie en vraag ik de collega’s hoe het gaat. Verder ben ik gedurende de dag bezig met o.a.: kandidaten zoeken en werven, afspraken bij opdrachtgevers, relatiebeheer, overleg met collega’s.” Matthijs vertelt dat echt elke dag er anders uit ziet. “Je hebt natuurlijk wel vaste afspraken, maar er kan altijd iemand binnen komen lopen of een urgente mail of belletje tussendoor komen.” Hij vertelt dat je gedurende de dag constant je to-do’s moet prioriteren. “Ik vind het heerlijk dat je niet altijd weet wat de dag je gaat brengen, maar het vergt wel enige flexibiliteit.”

Verder zegt hij: “Ik zie een bureau eigenlijk als jouw eigen onderneming. Doe je helemaal niks, stuur je geen mailtjes, pleeg je geen belletjes, dan gaat je onderneming niet lopen. Wat je zaait, dat oogst je. Het is een kwestie van heel veel zaaien en hoe meer je zaait hoe meer je kan oogsten. En tussendoor moet je altijd het onkruid er tussenuit halen, het aandacht geven, het water geven, bemesten en uiteindelijk kun je oogsten.”

Wat is het meest bijzondere dat je in je werk hebt meegemaakt? Wat blijft je bij?

“Pfoe, heel veel. Er kwam hier een keer een meneer op intake, die werkte al tien jaar bij hetzelfde bedrijf en zat daar aan zijn plafond zonder verdere doorgroeimogelijkheden. Hij bleek een ontzettend goede timmerman te zijn, die eigenlijk ondergewaardeerd werd. Er waren voor hem veel mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Dat weet iemand soms zelf niet eens.”

“Deze man hebben we uiteindelijk geplaatst bij een bedrijf hier in Emmeloord, hij zat hier super goed op zijn plek en ging meteen een stuk omhoog in salaris. Daar was het hem niet eens om te doen, maar dat gun je zo iemand ook echt. Hij bloeit daar helemaal op en is daar inmiddels doorgegroeid tot voorman en ook overgenomen door de opdrachtgever.

“Dat zijn altijd mooie momenten, dat betekent dat je je werk goed hebt gedaan. Ik spreek deze meneer nog wel eens en als je dan ziet hoe dankbaar iemand is, dan geeft dat echt heel veel voldoening.” Daarnaast vertelt hij: “Er komen bij ons ook wel eens mensen langs met schulden. Het is heel mooi als je iemand dan aan werk kan helpen, zodat iemand uit de schulden kan komen. Dat je eigenlijk ook zo’n impact kan hebben op iemands leven. Daarvoor wil je je werk doen, daar kom je je bed voor uit.”

Waarom zou je Werkis aan je toekomstige collega’s aanraden?

“Het is dankbaar werk, je gaat jezelf heel erg ontwikkelen en soms ook tegenkomen, maar dat is alleen maar goed. Je krijgt hier de ruimte om fouten te maken, want daar leer je juist van. Verder ben je heel vrij in je functie, als je maar met de goede dingen bezig bent.

“Ook als je de ambitie hebt om door te groeien of andere dingen te leren, wordt er met je meegedacht en is er veel mogelijk. Dat geeft altijd een stip op de horizon om naar toe te werken. Je krijgt hier ook feedback waar je actief mee aan het werk kan. Dat is leuk, uitdagend en dat bevalt heel goed.”

Kom jij ook werken bij Werkis?

Matthijs: “We zoeken mensen die het hart op de juiste plek hebben. Heb jij de wil en de motivatie om mensen verder te helpen? En houd je daarnaast van: samen successen vieren, gezelligheid en ontwikkeling? Dan ben je hier echt aan het goede adres.”

Werkis is een erkende intermediair van arbeid. Hier werken wij samen aan de missie: ‘Elk mens verdient het om werk te doen dat bij hem/haar past’. Heeft dit artikel jou enthousiast gemaakt over Werkis? Onze vacatures vind je hier!

Meer lezen over de ervaringen van onze werknemers? Lees ook de interviews met Roos en Tessa!

Heb je vragen? Bel ons dan gerust op, (038) 33 10 540 of

  Neem contact op

Delen

Vul hieronder jouw gegevens in en het e-mailadres van de persoon waarmee je deze pagina wilt delen.