Werkis Logo

Blue Monday? Wij gaan voor een Happy Monday!

Laatste update: 16 januari 2023
Door: Lisa Kwakkel

De maandag staat weer voor de deur, voor velen het begin van een nieuwe werkweek. Hét moment om een productieve start te maken en aan je doelen te gaan werken. Een goed begin is het halve werk! Toch ervaart menig Nederlander dit vandaag anders. Waar de feestdagen net achter de rug zijn, lijken vakanties mijlenver van ons vandaan en trotseer je bovendien dagelijks regenachtige en donkere ochtenden om je richting je werkplek te begeven. De Britse psycholoog Cliff Arnall heeft met zijn formule wetenschappelijk onderbouwd dat de derde maandag van januari de meest deprimerende dag van het jaar is. En nu is het zover, vandaag is het Blue Monday.

Na een dure decembermaand laat je volgende salaris nog even op zich wachten. De goede voornemens heb je inmiddels misschien al achter je gelaten en de eerste tekenen van een winterdip doen zich weer voor. Maar dit jaar gaan we deze gevoelens geen podium geven! We nemen de regie in eigen handen en focussen ons op een positieve mindset, want daar hebben we zelf wél invloed op. Met deze tips ga jij Blue Monday verslaan. Tijd voor een Happy Monday!

1. Better together

Bevind jij je in de luxepositie om zowel thuis als op kantoor aan de slag te kunnen gaan? Kies er dan deze maandag voor om je te laten omringen door het gezelschap van jouw collega’s op kantoor. Vandaag kan iedereen wel een beetje gezelligheid gebruiken. Start de dag met een goede kop koffie, zet samen de radio wat harder en maak er een productieve dag van! Werk jij volledig vanuit huis of ben je zoekende naar een nieuwe baan? Ga naar buiten, maak een praatje met de buurman of ga ‘s avonds wat eten met een goede vriend of vriendin. Zoek contact met jouw geliefden, daar word je vrolijk van!

2. Focus op mooie vooruitzichten

Voel jij je wat neerslachtig of ben je vandaag toch wat somber? Denk dan aan alle dingen die jou in het dagelijks leven gelukkig maken. Waar ben je dankbaar voor? Schrijf dit op en maak en maak een lijst met happy thoughts waar je op terug kunt vallen. Spreek leuke dingen af, plan mooie vooruitzichten en kijk uit naar de toekomst.

Het is misschien wel de meest gegeven aanbeveling: boek een vakantie. En dat is niet zo gek. De benadering van Arnall kan al jaren op veel kritiek rekenen, maar één theorie spant de kroon. Volgens diverse media zou de psycholoog Blue Monday in het leven hebben geroepen als onderdeel van een campagne in opdracht voor een reisorganisatie. Wees je dus zeker bewust van de commerciële doeleinden van deze dag, maar profiteren van goedkope vakantie deals mag natuurlijk zeker. Want is een vakantie niet altijd het beste vooruitzicht?

3. Wees niet te streng voor jezelf

Hoe gaat het met je goede voornemens? Het is algemeen bekend dat Blue Monday voor veel mensen een moment is waarop ze de gestelde doelen heroverwegen. Op de lange termijn gaat het om consistentie. Heb je vandaag een zware dag? Neem dan even een pauze en ga het niet forceren. De rest van de week kun je de draad weer oppakken! Zo kun je op een duurzame manier aan je doelen werken. Luister naar je gevoel en geef je lichaam de beweging, voeding of juist rust die het nodig heeft. Gun jezelf die powernap, koop dat bosje bloemen of trakteer jezelf onderweg op je favoriete koffie. Wees vandaag extra lief voor jezelf.

Blue Monday Sport

4. Kom in beweging

Bij Werkis zijn we groot voorstander van bewegen, we bevelen dit dan ook regelmatig aan en zijn altijd bereid om samen te kijken hoe jij jouw momenten van beweging zo goed mogelijk in je werkweek kunt integreren. Eerder deelden we hier al een paar bruikbare tips over in deze blog. Woon je in de buurt? Pak deze ochtend dan de fiets of ga zelfs lopend naar je werkplek. Na een half uur beweging komen de gelukshormonen endorfine, dopamine en serotonine vrij, die jou een gelukzalig gevoel zullen geven. Gebruik dus de lunchpauze om even lekker in beweging te komen of sluit je werkdag af met een goede work-out.

5. Geef kleur aan je werkomgeving

Geeft iedere werkdag jou het gevoel van een Blue Monday? Dan kun jij jezelf afvragen of je bij jouw huidige werkgever wel op je plek zit. Waar komt dit gevoel vandaan? Ga hierover in gesprek met je leidinggevende en kijk of jullie samen aanpassingen kunnen maken in jouw werkzaamheden, werkomgeving of werktijden. Zo ga jij binnenkort weer met veel plezier richting je werk!

Komen jullie er samen niet uit en lukt het niet om een happy monday te krijgen? Heb je het gevoel simpelweg toe te zijn aan een nieuwe stap? Bij Werkis helpen we je graag bij het vinden van jouw droombaan. Gewoon omdat iedereen het verdient om passend werk te doen. Met 1000+ vacatures zijn de mogelijkheden (bijna) eindeloos! Bekijk direct ons vacatureoverzicht of neem contact op met de dichtstbijzijnde vestiging. We staan voor je klaar!

Zie ook:


Goede voornemens? Zo duik je positief het nieuwe werkjaar in!

3, 2, 1… happy new year! Nog een paar dagen en we zien het vuurwerk de lucht in schieten terwijl we met een oliebol in onze hand de buren een gelukkig nieuwjaar wensen. Wij maken ons op voor een 2023 waarin werkplezier en -geluk voorop staat. Ben jij klaar om ook in het nieuwe jaar het beste uit jezelf te halen? Wij gaan je daarbij helpen!

Item bekijken

Meer bewegen op/naast het werk | Hoe combineer ik sporten met mijn baan?

Dat sporten gezond is weet iedereen. Toch maakt lang niet iedereen tijd vrij om ook daadwerkelijk te bewegen. Vooral met een grotendeels zittend beroep, zoals een kantoorbaan, kan het lastig zijn om voldoende te bewegen. In deze blogs geven we je een aantal tips die jou helpen om tijdens of naast je werk te bewegen.

Item bekijken

Heb je vragen? Bel ons dan gerust op, (038) 33 10 540 of

  Neem contact op

Delen

Vul hieronder jouw gegevens in en het e-mailadres van de persoon waarmee je deze pagina wilt delen.