Werkis Logo

Afgestudeerd: dit moet je regelen!

Laatste update: 23 juli 2019
Door: Elise Kamp

Na jaren studeren heb je het verlossende bericht gehoord: je bent geslaagd! Eindelijk, je diploma is binnen. Van harte gefeliciteerd! Voordat je echt kunt gaan genieten van je welverdiende vakantie is het belangrijk om nog een aantal zaken te regelen. Houd rekening met de volgende zaken wanneer je bent afgestudeerd:

Vergeet je studie uitschrijving niet!

Wanneer jij je studie succesvol hebt afgerond, moet je je uitschrijven voor de studie die je hebt gevolgd. Let op: heb je een studie afgerond op het voortgezet onderwijs of mbo? Dan schrijft de school je uit. Heb je een studie gevolgd op het hbo of universiteit? Dan moet jijzelf je uitschrijven via Studielink.

Let op: ben je gestopt in het midden van het schooljaar? Dan kun je eventueel collegegeld terugkrijgen. Hiervoor kun je terecht bij de school of instelling waar jij je opleiding hebt gevolgd. Heb je mbo of VAVO gedaan en heb je hiervoor lesgeld betaald? Dan kun je in sommige gevallen ook een gedeelte van je lesgeld terugkrijgen. Dit kun je uiterlijk op de laatste dag van het schooljaar aanvragen.

WERK blog afgestudeerd wat nu studeren

Zet je studiefinanciering stop

Wanneer jij je studie hebt gehaald, heb je geen recht meer op studiefinanciering. Zorg eerst dat je uitgeschreven bent bij je studie, voordat je de studiefinanciering stopzet. Het stopzetten van je studiefinanciering kan ook bij ‘Mijn DUO’.

Heb je tijdens je studie bij geleend? Check dan ook je studieschuld die je bij DUO hebt opgebouwd. Het bedrag dat je per maand moet terugbetalen, hangt af van de hoogte van je studieschuld en de rente. Twee jaar nadat je studiefinanciering is gestopt, moet je beginnen met het aflossen van de studieschuld. Meer weten over het terugbetalen van je studieschuld? Klik dan hier!

Het einde van je studenten OV

Helaas stopt na het behalen van je diploma ook jouw recht op een studenten OV. Zet je OV chipkaart stop bij een ophaalautomaat om een boete te voorkomen. De dag na het stopzetten vind je een bevestiging in Mijn Duo. Je kunt je OV chipkaart gewoon blijven gebruiken.

WERK blog afgestudeerd wat nu ov

Regel je toeslagen en verzekeringen

Als student krijg je vaak korting op een zorgverzekering, heb je waarschijnlijk een studentenrekening of studentencreditcard bij jouw bank en krijg je zorgtoeslag. Zet deze toeslagen, verzekeringen en rekeningen over om bepaalde kosten te voorkomen. Dit kan bij je eigen zorgverzekering, bank of de belastingdienst.

Tip: Heb je een nieuwe baan gevonden? Of ga je verhuizen? Door deze wijzigingen verandert jouw situatie. Geef de wijzigingen altijd door via de Belastingdienst om bijkomende kosten te voorkomen.

Een nieuwe baan

Je zult er aan moeten geloven: na een welverdiende vakantie ben je goed uitgerust en heb je besloten een nieuwe baan te zoeken. Bedenk van tevoren waar jouw kwaliteiten liggen en wat je leuk vindt om te doen. Op deze manier kun je gerichter zoeken naar de baan die bij je past. Wellicht dat een loopbaantraject jou hierbij kan helpen!

Tip: schakel ook je eigen netwerk in tijdens de zoektocht naar een nieuwe baan. Tijdens je studie en stages heb je waarschijnlijk veel connecties opgebouwd die je kunnen helpen bij het vinden van een nieuwe baan. Vergeet ook niet je cv aan te passen met jouw behaalde prestaties en nieuw opgedane ervaringen, maak een professionele sollicitatiebrief en bereid je goed voor op het sollicitatiegesprek, dan komt die toffe baan er zeker wel!

Met bovenstaande tips heb jij ook na het behalen van je studie alle zaken op de rit. Kun je geen geschikte vacature vinden of word je liever benaderd met de tofste functies? Neem dan contact met ons op of kom gerust langs voor een kopje koffie op één van onze vestigingen.

Bekijk hier onze vacatures.

Heb je vragen? Bel ons dan gerust op, (038) 33 10 540 of

  Neem contact op

Delen

Vul hieronder jouw gegevens in en het e-mailadres van de persoon waarmee je deze pagina wilt delen.