Logo van Werkis
0
Inschrijven
Bol opleiding versus...

BOL opleiding versus BBL opleiding

10 dec. 2020

Edwin Maas

Wat is het verschil tussen BOL opleiding en een BBL opleiding? Wat houden de opleidingen in en welke opleiding kun je beter volgen? Lees het in deze blog!

Wanneer je een opleiding wil doen op mbo-niveau kun je kiezen uit twee varianten: de BOL opleiding (beroeps opleidende leerweg) en de BBL (beroeps begeleidende leerweg) opleiding. Wat zijn het, wat is het verschil tussen BOL en BBL en welke opleiding kun je beter volgen? Lees het in deze blog!

Wat is een BOL opleiding?

Wanneer je kiest voor een BOL opleiding breng je het grootste deel van de opleiding op school door. Het merendeel van de studenten kiest voor een BOL opleiding. BOL staat voor Beroeps Opleidende Leerweg en betekent dat je veel les krijgt op school en vervolgens een stage doet om praktijkervaring op te doen.

Wat is een BBL Opleiding?

Wanneer je kiest voor een BBL opleiding combineer je het leren met werken. Vaak ga je één dag per week naar school en werk je vier dagen bij een bedrijf. BBL staat voor Beroeps Begeleidende Leerweg. Je leert dus theorie op school, die je kunt uitoefenen in de praktijk. Daarnaast leer je ook veel van de praktijk, doordat je het merendeel van de BBL opleiding aan het werk bent. Dat zijn een aantal voordelen van een BBL opleiding.

Verschil BBL en BOL

Het verschil tussen de twee varianten zit hem dus in leervorm. Bij een BOL opleiding leer je door veel theorie op te doen, terwijl je bij een BBL opleiding juist leert van de praktijk en juist minder theorie krijgt. Een BOL opleiding volg je op school: je hebt recht op studiefinanciering, een studentenreisproduct en mogelijk een stagevergoeding bij het doen van een stage. Een BBL opleiding volg je bij een werkgever: je gaat een arbeidsovereenkomst aan, ontvangt salaris, maar hebt geen recht op studiefinanciering en een studentenreisproduct. De studielast, dus het aantal uren dat je kwijt bent aan de studie, is gelijk.

Uitstroom na BOL opleiding en BBL opleiding

Volgens het CBS kunnen studenten van een BBL opleiding makkelijker een baan vinden na het afronden van de opleiding. 9 van de 10 studenten kunnen meteen aan de slag. BBL’ers hebben vaak al een vaste baan en volgen de opleiding om een hogere functie te bemachtigen. 2 op de 3 BOL studenten vindt na het behalen van de BOL opleiding werk. Beide opleidingsvarianten bieden dus een goed perspectief.

BOL of BBL: wat is beter?

Een BBL opleiding is niet per se beter dan een BOL opleiding. Andersom geldt dat hetzelfde. Welke variant beter is, hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren. Ga je bijvoorbeeld liever naar school en vind je studeren leuk, dan is een BOL opleiding zeer geschikt. Hier heb je ook veel contact met studiegenoten. Wanneer je liever werkt dan dat je studeert, dan kan een BBL opleiding interessant zijn. Je hebt dan vooral contact met collega’s van het bedrijf waar je de BBL opleiding doet.

Weet jij al welke opleidingsvariant bij jou past? Wij bieden enthousiaste en leergierige kandidaten de kans om een gratis BBL opleiding te combineren met een baan bij Broshuis of Zuidberg. Bekijk nu jouw mogelijkheden!

Cta image

Wil je snel aan de slag?

Neem contact op en we je snel mogelijk helpen.

Contact opnemen via Whatsapp