Werkis Logo

Hoe schrijf je een sollicitatiebrief?

25 oktober 2018 door Stan Boeve

Hoe schrijf je een sollicitatiebrief? Een sollicitatiebrief, ook wel een motivatiebrief genoemd, is een aanvulling van je cv (curriculum vitae). Hierin leg je uit waarom jij de geschikte kandidaat bent, hoe jij je kwaliteiten inzet en waarom jij bij het bedrijf past. Wil jij een sollicitatiebrief schrijven en wil je weten hoe de opbouw van een sollicitatiebrief eruit ziet?

Zie hieronder gelijk een voorbeeld sollicitatie brief. Daarna leggen puntsgewijs uit waar je op moet letten.

Voorbeeld sollicitatiebrief 2021

Een sollicitatiebrief heeft een vrij strakke opbouw en vereist een aantal onderwerpen. De opbouw en onderwerpen zijn voor je op een rijtje gezet.

Opbouw sollicitatiebrief

De beste manier om je sollicitatiebrief op te bouwen is een opbouw volgens de AIDA-methode. Deze methode helpt je om jouw sollicitatiebrief op te laten vallen tussen alle andere sollicitatiebrieven. De AIDA-methode bestaat uit vier stappen:

1. Attention: Je trekt de aandacht door een goede inleiding in je sollicitatiebrief te schrijven;

2. Interest: Je wekt de interesse door jouw unieke eigenschappen toe te lichten in je sollicitatiebrief;

3. Desire: Je wakkert het verlangen aan om nader kennis te maken bij de werkgever;

4. Action: Als laatste wil je natuurlijk dat de mogelijke werkgever overgaat tot actie en je uitnodigt voor een sollicitatiegesprek.

Maar hoe komt je sollicitatiebrief er dan uit te zien?

Gegevens noteren

Een sollicitatiebrief schrijven begint altijd met het noteren van de gegevens. Begin met die van jezelf en noteer je voor- en achternaam, je (huidige) functie, postcode + woonplaats, straatnaam en huisnummer. Voeg vervolgens een witregel toe in je sollicitatiebrief en noteer de gegevens van het bedrijf. Vermeld hier de bedrijfsnaam, t.a.v. ofwel ter attentie van (dit is de enige afkorting die je in je brief mag gebruiken) waarna je de naam van het contactpersoon van het bedrijf zet, straatnaam + huisnummer, postcode + plaatsnaam bedrijf.

Wanneer je deze gegevens hebt genoteerd, voeg je opnieuw een witregel toe en noteer je de plaats waar je brief hebt geschreven, een komma en vervolgens de datum. Hierbij schrijf je alleen de maand volledig uit. Bijvoorbeeld: Kampen, 23 oktober 2018.

Als laatste schrijf je, na een nieuwe witregel, de betreft regel. Je noteert de vacaturenaam nadat je bent begonnen met betreft. Bijvoorbeeld: Betreft: vacature heftruckchauffeur.

De aanhef

Nadat je alle gegevens hebt genoteerd, begin je het schrijven van je sollicitatiebrief met een goede aanhef. Het is verstandig om de aanhef gericht naar een persoon te schrijven. Soms staat er een contactpersoon bij de vacature, maar vaak kun je deze vinden op de website van het bedrijf. De meeste bedrijven hebben een HR-afdeling die zich bezig houdt met de sollicitanten. Probeer hier een naam van te achterhalen en gebruik vervolgens de achternaam. Mocht je geen naam vinden, start dan met: geachte of beste heer/mevrouw.

De inleiding

In de inleiding van een sollicitatiebrief geef je aan waar je de vacature tegen bent gekomen. Daarnaast vertel je waarom je op deze functie solliciteert. Houd de inleiding van je sollicitatiebrief kort en bondig, tot maximaal 4 regels. De stap ‘Attention’ van het AIDA-model is hier erg belangrijk, omdat je direct de aandacht van de lezer wil trekken. Alleen dan zal de lezer ook echt jouw hele sollicitatiebrief gaan lezen.

Let op: Begin de opening nooit met ik.

De motivatie

Het schrijven van jouw motivatie is het leukste van de sollicitatiebrief. Hier vertel je namelijk wie jij bent, waarom je voor deze baan solliciteert en wat jou nu zo aanspreekt in de organisatie. Dit doe je in ongeveer drie alinea’s. Je kunt zelf bepalen wat je in je motivatie zet, maar een vuistregel is als volgt: in de eerste alinea stel je jezelf voor en vertel je wat voor baan je zoekt. In de tweede alinea ga je verder in op je kwaliteiten en eigenschappen die goed aansluiten bij de functie. Lees de vacature dus goed. Werk in deze twee alinea’s toe naar een duidelijke kern. Deze beschrijf je namelijk in de derde alinea kort en bondig. Vertel concreet waarom jij perfect bent voor de baan en de reden waarom ze jou moeten uitnodigen voor een sollicitatiegesprek.

Over het algemeen is het belangrijk om je enthousiasme te laten merken in je sollicitatiebrief. Dit doe je door bijvoorbeeld te laten merken dat je zin hebt om aan de slag te gaan. Wees daarnaast zeker van je zaak. Vermijd termen als: “ik denk dat ik…” of “het lijkt me wel leuk om…”. Je weet namelijk 100% zeker dat jij in deze functie wilt werken en dat mag je laten merken! Dus jij weet dat je… of jij vindt het leuk om…. Als laatste ben je, net als in je cv, helemaal eerlijk. Heb je een eigenschap niet? Benoem deze dan vooral niet, maar probeer een eigenschap te vinden waarover je wel beschikt en aansluit op de vacature en ga daar op in.

De afsluiting

Dan ben je aangekomen bij de afsluiting van je sollicitatiebrief. Het is belangrijk je sollicitatiebrief netjes af te sluiten, met een duidelijke actie. Verwijs de lezer door naar je cv (curriculum vitae) voor meer informatie en laat nogmaals weten echt geïnteresseerd te zijn in de functie. Dit doe je door bijvoorbeeld aan te geven dat je graag je sollicitatie mondeling toe wilt lichten. Bedank vervolgens de lezer voor zijn of haar tijd en geef aan uit te zien naar een (spoedig) antwoord. Sluit af met een afsluitende groet, vervolgens je handtekening en je naam en je sollicitatiebrief is af!

Nu je sollicitatiebrief klaar is het tijd om te solliciteren bij een werkgever die bij je past. Zie hier al onze vacatures om te solliciteren!

Zie ook:


Hoe maak je een overtuigend cv?

Uit onderzoek blijkt dat recruiters circa zes seconden nodig hebben om op basis van een cv te bepalen of een kandidaat geschikt is voor een bepaalde functie. Het is dus van belang om een overtuigend cv te hebben. Hoe pak je dat aan?

Item bekijken

6 tips om je sollicitatiegesprek voor te bereiden

Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, gefeliciteerd! Dat bekent dat het tijd is om je sollicitatiegesprek goed voor te bereiden. Maar hoe moet je je sollicitatiegesprek voorbereiden? Wij helpen je een handje met deze 6 sollicitatiegesprek tips.

Item bekijken

Heb je vragen? Bel ons dan gerust op, (038) 33 10 540 of

  Neem contact op

Delen

Vul hieronder jouw gegevens in en het e-mailadres van de persoon waarmee je deze pagina wilt delen.