Logo van Werkis
0
Inschrijven
Werkstress begrijpen...

Werkstress begrijpen en aanpakken: zo doe je het!

31 mei 2023

Edwin Maas

Werkstress ontstaat wanneer er een disbalans is tussen de eisen die het werk aan ons stelt en onze eigen capaciteiten en behoeften. Hoe ga je werkstress tegen? Je leest het in dit artikel!

In de huidige, veeleisende werkomgeving is het niet gek wanneer je te maken krijgt met werkstress. Werkstress ontstaat wanneer er een disbalans is tussen de eisen die het werk aan ons stelt en onze eigen capaciteiten en behoeften. Het kan leiden tot gezondheidsproblemen, verminderde productiviteit en zelfs langdurige uitval, de welbekende burn-out. Het is daarom van groot belang dat we werkstress herkennen en effectief aanpakken. Hoe je dit precies kunt doen vertellen we in dit blog!

Wat houdt werkstress in?

Werkstress wordt ervaren als een gevoel van spanning, druk en onrust. Het ontstaat wanneer we het gevoel hebben dat we niet kunnen voldoen aan de eisen die ons werk aan ons stelt. Deze disbalans kan verschillende negatieve gevolgen hebben voor zowel onze fysieke als mentale gezondheid. Het is dus cruciaal om werkstress serieus te nemen en er actief mee aan de slag te gaan.

Wat veroorzaakt werkstress?

Er zijn diverse factoren die werkstress kunnen veroorzaken. Een hoge werkdruk, gebrek aan autonomie, slechte communicatie en conflicten op de werkvloer behoren tot de veelvoorkomende oorzaken van werkstress. Daarnaast spelen ook persoonlijke factoren een rol, zoals perfectionisme, onzekerheid en een gebrek aan zelfvertrouwen. Het is van belang om deze oorzaken te herkennen en aan te pakken, zodat werkstress kan worden verminderd.

Hoe kun je werkstress verminderen?

Als werknemer zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om werkstress te verminderen en beter met de eisen van je werk om te gaan. Hier zijn enkele waardevolle tips:

Prioriteiten stellen

Een van de eerste stappen bij het omgaan met werkdruk is het stellen van prioriteiten. Identificeer de belangrijkste taken en deadlines en focus je daarop. Maak een lijst van taken die minder urgent zijn en stel ze indien mogelijk uit. Door je te concentreren op wat echt belangrijk is, kun je jouw tijd en energie efficiënter gebruiken

Effectief tijdbeheer

Tijdbeheer is een essentiële vaardigheid bij het omgaan met werkdruk. Experimenteer met verschillende technieken, zoals de Pomodoro-techniek. Werk gedurende een bepaalde tijd (bijvoorbeeld 25 minuten) aan een taak en neem dan een korte pauze. Dit helpt je om gefocust te blijven en voorkomt dat je overweldigd raakt door de hoeveelheid werk.

Communiceer en vraag om hulp

Wees niet bang om met je collega's en leidinggevenden te communiceren over je werkdruk en eventuele uitdagingen die je ervaart. Bespreek realistische deadlines en vraag om hulp als dat nodig is. Samenwerking en ondersteuning kunnen een groot verschil maken bij het verlichten van werkdruk

Zorg voor balans tussen werk en privéleven

Een gezonde balans tussen werk en privéleven is cruciaal voor het omgaan met werkdruk. Zorg ervoor dat je tijd vrijmaakt voor ontspanning, hobby's en quality time met vrienden en familie. Streef naar een evenwichtige levensstijl waarin werk belangrijk is, maar niet ten koste gaat van andere aspecten van je leven

Gezonde gewoonten

Het handhaven van gezonde gewoonten is van groot belang om stress te verminderen en beter om te kunnen gaan met werkdruk. Zorg voor voldoende slaap, regelmatige lichaamsbeweging en een gezond voedingspatroon. Deze elementen dragen bij aan je algehele welzijn en veerkracht, wat je helpt om beter om te gaan met uitdagende werkomstandigheden.

Leer nee te zeggen

Soms kan werkdruk ontstaan door te veel verantwoordelijkheden op je te nemen. Leer nee te zeggen en stel grenzen. Wees realistisch over wat je kunt bereiken binnen de gegeven tijd en capaciteiten. Het is belangrijk om jezelf niet te overbelasten en ruimte te creëren voor andere aspecten

Mijn werkstress vermindert niet, wat nu?

Het kan natuurlijk zo zijn dat deze tips om wat voor reden dan ook niet goed werken. In dat geval kun je je werkdruk verminderen door op zoek te gaan naar een nieuwe baan waar de taken wel binnen jouw capaciteit vallen. Bij Werkis gaan we graag met je in gesprek om te kijken of we jouw werkdruk kunnen verminderen. Neem vooral contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek!

Cta image

Wil je snel aan de slag?

Neem contact op en we je snel mogelijk helpen.

Contact opnemen via Whatsapp