Werkis Logo

Werken in een ploegendienst: zo blijf je op een gezonde manier werken

Laatste update: 12 april 2019
Door: Elise Kamp

Werken in ploegen kan effect hebben op je gezondheid. Bijna 10% van de Nederlandse werknemers werkt in ploegendiensten. Wanneer je werkt in een ploegendienst, werk je op wisselende tijden volgens een vast rooster. In een periode van 24 uur zijn er verschillende ploegen die elkaar afwisselen. Een werkgever kan ervoor kiezen om twee-, drie- vier- en vijfploegendiensten af te wisselen. Dit geeft aan hoeveel ploegen er in totaal voor een werkgever werken.

Ondanks dat het werken in ploegendiensten voordelen met zich mee brengt, zou het werken in ploegendiensten verschillende schadelijke gevolgen hebben voor onder andere het geheugen, de snelheid van het denken en het functioneren van het brein. Daarom zijn er regels opgesteld waar werkgevers zich aan moeten houden om zo de gezondheid van de werknemers te waarborgen. Om zelf op een zo gezonde manier te werken in een ploegendienst, hebben we vijf tips voor je op een rijtje gezet:

Ploegendienst Gezondheid

1. Zorg voor ritme

Wanneer je onregelmatige werktijden hebt door het werken in een ploegendienst, is het hebben van ritme een gouden regel. Je lichaam functioneert het beste op regelmaat en een vast ritme. Houd zoveel mogelijk het ritme aan van je dagdiensten en vrije dagen. Op deze manier ben je sneller hersteld na de onregelmatige werktijden van een ploegendienst.

2. Neem voldoende rust

Je lichaam heeft behoefte aan een vast patroon op gebied van slaap. Het werken in ploegendiensten kan je slaapritme verstoren. Goed slapen is het beste advies om zo snel mogelijk weer in het juiste ritme te komen. Neem voor een nachtdienst bijvoorbeeld een korte powernap om alerter te worden tijdens het werken of ga de nacht voor je eerste nachtdienst wat later naar bed om vast in een ritme te komen.

Werk Blog Ploegendienst Rust

3. Een regelmatig eetpatroon

Het werken in ploegendiensten heeft effect op je eetpatroon. Ook voor je eetpatroon is ritme en regelmaat erg belangrijk. Eet drie grote maaltijden per dag en eet eventueel tussendoortjes. Vermijd koffie aan het einde van je ploegendienst. Dit heeft effect op je nachtrust na je shift.

4. Beweeg voldoende

Regelmatig sporten houd je lichaam gezond en zorgt ervoor dat de kans op hart- en vaatziekten afneemt. Daarnaast heeft lichamelijke beweging ook positieve invloed op je slaapritme: het zorgt ervoor dat je minder vermoeid bent en je alerter wordt. Ook slaap je dieper en beter door na het sporten. Genoeg redenen dus om ook tussen je onregelmatige werktijden door te gaan sporten.

Werk Blog Ploegendienst Beweging

5. Het balans tussen werk en privé

Wanneer je op onregelmatige werktijden werkt, is de kans groot dat je werkt op tijdstippen waarop anderen vrij zijn. Dit kan nadelig zijn voor je sociale leven. Maak goede afspraken met je gezin en vrienden over je activiteiten en plan vooruit om samen iets leuks te doen.

Kortom, ritme en regelmaat helpt je om de ploegendiensten gezond door te komen. Neem vooral de tijd om bij te komen en vraag eventueel om een wisseling van dienst. Succes!

Wil je benaderd worden voor de tofste functies? Schrijf je dan hier in!

Of wil je gelijk een geschikte vacature vinden? Bekijk dan hier onze vacatures! Of neem contact met ons op.

Zie ook:


De voordelen en nadelen van werken in ploegendiensten

In dit artikel zullen we een diepgaande blik werpen op de voor- en nadelen van het werken in ploegendiensten.

Item bekijken

Nachtdienst draaien? tips voor een gezonde nachtdienst!

Werk jij (regelmatig)een nachtdienst? Nachtdiensten komen voor in verschillende sectoren, denk aan de zorg of de productie. In deze blog geven we je een aantal cruciale tips die je helpen jouw nachtdienst(en) op een gezonde manier door te komen!

Item bekijken

Heb je vragen? Bel ons dan gerust op, (038) 33 10 540 of

  Neem contact op

Delen

Vul hieronder jouw gegevens in en het e-mailadres van de persoon waarmee je deze pagina wilt delen.