Werkis Logo

Voordelen en nadelen van flexibel werken

Laatste update: 15 februari 2024
Door: Eline van Heijningen

Flexibel werken of hybride werken: wie kent het niet? Deze manier van werken biedt niet alleen vrijheid in de keuze van werkplek en -uren, maar speelt ook in op de behoefte aan een betere werk-privébalans. Daar tegenover staat dat je minder structuur hebt en de lijntjes met collega’s minder kort zijn. Wat zijn nu eigenlijk de belangrijkste voor- en nadelen van flexibel werken? Dat lees je in deze blog!

Wat is flexibel werken?

Flexibel of hybride werken is een werkstijl die steeds populairder wordt in Nederland. Het houdt in dat je niet gebonden bent aan een vaste werkplek of vaste werktijden. In plaats daarvan heb je de vrijheid om je werklocatie en -uren aan te passen aan jouw behoeften en voorkeuren. Dit kan variëren van thuiswerken tot flexibele werktijden op kantoor of zelfs werken vanuit externe locaties zoals coworking spaces.

Voordelen van flexibel werken

1. Verbeterde werk-privébalans

Omdat je zelf je werktijden kunt bepalen en de mogelijkheid hebt om thuis te werken, kun je je werk beter afstemmen op je privéleven. Als ouder kun je bijvoorbeeld je werkdag aanpassen aan de schooluren van je kinderen, waardoor je hen van school kan halen en meer tijd met ze kan doorbrengen.

2. Verhoogde productiviteit:

Flexibel werken stelt je in staat om te werken op momenten waarop je het meest productief bent. Als je 's ochtends vroeg het meest productief bent, kun je ervoor kiezen om vroeg te beginnen en 's middags een pauze te nemen en andere dingen te doen, zoals sporten of boodschappen doen.

3. Kostenbesparingen:

Voor werkgevers kan flexibel werken kostenbesparingen met zich meebrengen, zoals lagere kosten voor kantoorruimte en faciliteiten. Ook kunnen werknemers besparen op reiskosten. Door thuis te werken bespaar je namelijk geld op brandstof, openbaar vervoer of parkeerkosten.

4. Betere gezondheid en welzijn

Flexibel werken kan ook bijdragen aan een betere gezondheid en welzijn. Door de mogelijkheid om thuis te werken kunnen werknemers bijvoorbeeld stress vermijden die wordt veroorzaakt door lange reistijden en files.

5. Meer autonomie en controle

Flexibel werken geeft werknemers meer autonomie en controle over hun werkomgeving. Als je thuiswerkt zul je minder snel gestoord worden door collega’s om kleine dingetjes. Deze zetten ze nu misschien samen in één email aan het einde van de dag in plaats van losse vragen door de dag heen.

Flexibel werken2

Nadelen van flexibel werken

1. Gebrek aan structuur en routine

Zonder een vast schema kan het moeilijk zijn om een regelmatige werkroutine te behouden. Dit kan bij sommige mensen leiden tot inefficiëntie en een gebrek aan productiviteit. Als je snel afgeleid raakt kun je wanneer je thuis werkt snel afgeleid worden door bijvoorbeeld huishoudelijke taken of sociale media.

2. Communicatieproblemen

Wanneer teamleden op verschillende locaties werken of op verschillende tijdstippen beschikbaar zijn, kan effectieve communicatie een uitdaging zijn. Dit kan leiden tot misverstanden en verminderde samenwerking binnen het team. Teamleden kunnen elkaar bijvoorbeeld niet goed bereiken omdat ze langs elkaar heen werken, of misschien werkt een collega zelfs op een locatie met tijdsverschil.

3. Mogelijke isolatie

Voor sommige mensen kan flexibel werken leiden tot een gevoel van isolatie omdat ze minder interactie hebben met collega's en minder betrokken zijn bij teamactiviteiten. Als je bijvoorbeeld een bruisende kantooromgeving gewend bent, kan thuiswerken eenzaam aanvoelen.

4. Moeilijkheden bij het scheiden van werk en privé

Flexibel werken kan het moeilijk maken om een duidelijke scheiding te maken tussen werk- en privétijd. Dit kan leiden tot overwerk en misschien zelfs een burn-out. Als je thuis werkt is het verleidelijk om buiten werktijden toch nog even snel je e-mails te checken of een project af te ronden.

5. Technologische uitdagingen

Flexibel werken brengt soms ook technologische uitdagingen met zich mee, zoals onbeschermde internetverbindingen en software compatibiliteit. De kans dat je thuis langdurige internetproblemen of een trage verbinden hebt is bijvoorbeeld een stuk groter dan op kantoor.

Flexibel of hybride werken biedt veel voordelen, maar het is belangrijk om ook de nadelen te erkennen en hier oplossingen voor te zoeken. Door een goede planning, duidelijke communicatie en het creëren van een evenwicht tussen werk en privé, kunnen zowel werknemers als werkgevers optimaal profiteren van de mogelijkheden die flexibel werken biedt. Ben jij ook toe aan een flexibele baan? Bekijk dan vooral even onze vacatures!

Heb je vragen? Bel ons dan gerust op, (038) 33 10 540 of

  Neem contact op

Delen

Vul hieronder jouw gegevens in en het e-mailadres van de persoon waarmee je deze pagina wilt delen.