Logo van Werkis
0
Inschrijven
Ontslag nemen hoe ze...

Ontslag nemen: hoe zeg ik op een professionele manier mijn baan op?

01 nov. 2022

Edwin Maas

We begrijpen het: je gaat je ontslag indienen en dit is best lastig. Je wilt dit afscheid in goede banen leiden, je weet immers nooit wat de toekomst brengt! In deze blog geven we jou een aantal tips die je gaan helpen om op een professionele manier ontslag te nemen en je huidige werkgever te verlaten.

Hoe zeg je je baan op? Veel mensen stellen zichzelf deze vraag. Toe aan een nieuwe stap met meer uitdaging, ontevreden over je huidige werkgever of gevraagd om een positie binnen een andere organisatie te bekleden? We begrijpen het: je gaat je ontslag indienen en dit is best lastig. Zeker wanneer je uit ongenoegen over je huidige werkplek afscheid neemt, wil je een goede verstandhouding met je huidige werkgever behouden. Ook bij een prettige relatie wil je dit afscheid in goede banen leiden. Je weet immers nooit wat de toekomst brengt! In deze blog geven we jou een aantal tips die je gaan helpen om op een professionele manier ontslag te nemen en je huidige werkgever te verlaten.

Weet je het zeker? Het is essentieel om volledig achter je keuze te staan voordat je het proces in gang zet. Je geeft een stuk zekerheid op zodra je aangeeft te willen vertrekken. In de meeste gevallen raden we je aan om eerst op zoek te gaan naar een nieuwe baan, voordat je de knoop doorhakt om te vertrekken. Gooi geen oude schoenen weg voordat je nieuwe hebt. Heb je al een voorstel van een potentiële nieuwe werkgever ontvangen of is de situatie onhoudbaar? Dan gaat deze informatie jou helpen om afscheid te nemen van je huidige werkgever.

Volg de bepalingen uit je contract

Je hebt je besluit genomen: je neemt ontslag. Waar begin je? Contractueel is vastgelegd welke opzegtermijn er wordt gehanteerd. Het is verplicht om deze periode in acht te nemen. De opzegtermijn is afhankelijk van het type contract, de duur hiervan en eventuele aanvullende afspraken die zijn gemaakt. In veel gevallen bedraagt deze één maand, maar bij een tijdelijk contract kan dit afwijken. Het is daarom van belang dat je uitzoekt welke termijn op jouw persoonlijke situatie van toepassing is. Let hierbij op dat het altijd om kalendermaanden gaat. Dien voor 1 februari je ontslag in wanneer je per 1 maart bij een andere werkgever wilt starten. Tijdens je proeftijd kunnen jij en jouw werkgever beide op ieder moment de arbeidsovereenkomst per direct stoppen.

Heb je een nieuwe baan op het oog bij een concurrent? Controleer dan altijd of er een concurrentie- of relatiebeding in het contract is opgenomen. Zo voorkom je verrassingen! Je kunt hier dan eventueel met je huidige werkgever over in gesprek gaan om afspraken te maken.

Ga in gesprek met je leidinggevende

Je bent goed voorbereid en klaar om het gesprek aan te gaan! Zorg er te allen tijde voor dat jouw leidinggevende de eerste is die je dit nieuws brengt. Natuurlijk kun je privé je situatie delen met familie en vrienden, maar probeer dit bij zakelijke contacten te vermijden. Voorkom dat je werkgever dit nieuws via anderen te horen krijgt. Probeer je besluit in plaats daarvan zo snel mogelijk via een persoonlijk gesprek te delen.

Bedenk van tevoren wat je wilt gaan vertellen tijdens dit ontslaggesprek. Onthoud hierbij goed dat je niet verplicht bent in detail te treden over je reden van vertrek. Zorg dat het gesprek, ondanks de vervelende boodschap, positief blijft. Voorkom heftige emotionele reacties en focus op de goede dingen die deze baan je heeft gebracht. Vergeet daarom ook niet om je werkgever te bedanken voor de afgelopen periode en de kansen die je gekregen hebt. Je bent ten slotte door deze werkgever aangenomen.

Het is niet ongebruikelijk dat een werkgever met een tegenvoorstel komt. Dit kan bijvoorbeeld een verhoging van het salaris of een promotie zijn. Let op, in de meeste gevallen is dit geen oplossing voor jouw reden van vertrek. Bereid je alvast voor op dit voorstel en bedenk je hoe je hierop zou willen reageren.

Schrijf een ontslagbrief

Nadat je het nieuws persoonlijk met je leidinggevende hebt gedeeld, is het gebruikelijk om je ontslag officieel en schriftelijk in te dienen. Dit kan per mail, maar je kunt deze ontslagbrief ook al overhandigen aan het einde van je gesprek. Vraag altijd om een ontvangstbevestiging. Je ontslagbrief bevat in ieder geval een duidelijke vermelding van het opzeggen van je arbeidsovereenkomst en de datum waarop je uit dienst treedt.

Zorg voor een correcte afronding

Het hoge woord is eruit! Dit lucht vast al enorm op. Nu je op een professionele manier je leidinggevende hebt ingelicht is het tijd om je collega’s op de hoogte te brengen van jouw besluit. Denk alvast na over een passende manier waarop je afscheid zou willen nemen. Vergeet op den duur ook niet andere zakelijke contacten te informeren over je vertrek. Wellicht kan je ze tegen die tijd al in contact brengen met een vervangende collega. Zorg voor een goede laatste indruk!

De opzegtermijn geeft de werkgever de ruimte om een vervangende collega voor jouw positie te vinden en biedt jou de gelegenheid om werkzaamheden af te ronden en over te dragen. Vraagt je werkgever je om langer te blijven om een nieuwkomer in te werken? Stel je dan flexibel op en probeer waar kan te ondersteunen. Is er nog geen nieuwe werknemer gevonden? Zorg dan voor een complete overdracht van jouw werkzaamheden voor je huidige collega’s.

Vraag voor je vertrek aan leidinggevenden en collega’s of je deze als referentie mag opgeven tijdens toekomstige sollicitaties. Aanbevelingen kunnen hét verschil maken tijdens een volgende sollicitatieprocedure. Je kunt je werkgever ook vragen om een getuigschrift, hierin verklaart deze hoe lang je voor de organisatie hebt gewerkt en wat jouw precieze werkzaamheden inhielden.

Op zoek naar een nieuwe baan?

Neem je afscheid van je huidige werkgever, maar heb je nog geen perspectief op een nieuwe baan? Met 1800+ openstaande vacatures vinden we bij Werkis altijd een passende functie voor jou! Bekijk hier het volledige vacatureoverzicht en ontdek de mogelijkheden in jouw regio. Ga je liever persoonlijk in gesprek? Neem dan contact op met één van onze vestigingen en bespreek de kansen.

Cta image

Wil je snel aan de slag?

Neem contact met ons op en we zullen je zo snel mogelijk helpen!

Contact opnemen via Whatsapp