Logo van Werkis
0
Inschrijven
Zo word jij de beste...

Zo word jij de beste manager!

18 sep. 2020

Nick

Stilstand is achteruitgang, ontwikkelen brengt je verder. Dit kan op veel manieren: je kunt je vakinhoudelijk ontwikkelen, maar ook in de rol die je hebt. Bijvoorbeeld als manager, want wat maakt iemand een goede manager? Google heeft hier gedurende 10 jaar onderzoek naar gedaan en maakte aan de hand hiervan een checklist met punten waar een goede manager volgens hen aan voldoet.

1. Een goede manager is een goede coach

Een goede coach begeleidt medewerkers om zelf hun problemen op te lossen. Neem dus geen taken uit handen van anderen of los andermans problemen niet op. Op deze manier doet een medewerker zelf deze ervaring op, waardoor hij of zij zich ontwikkelt.

2. Een goede manager geeft vertrouwen en doet niet aan micromanagement

Kijk niet op de vingers van werknemers en geef een werknemer de vrijheid om zelf met ideeën te komen en fouten te maken. Daarnaast biedt een goede manager ook praktische vrijheid, bijvoorbeeld door flexibele werkroosters of werkomgeving.

3. Zorg voor inclusiviteit en werknemerswelzijn

Een manager moet het vertrouwen wekken dat iemand in een team fouten mag maken, een vraag kan stellen of iets nieuws kan inbrengen. Een werknemer zal dit niet zo snel doen als hij of zij het gevoel heeft bespot te kunnen worden door collega’s. Het is de taak van de manager dat iedere werknemer zich psychologisch veilig voelt.

4. Til je team naar een hoger niveau

Een vierde pijler voor een goede manager is wanneer je niet alleen zelf goed bent in wat je doet, maar je het hele team naar een hoger niveau tilt. Goed voorbeeld doet volgen: wanneer de manager zelf zijn handen vuil maakt en het goede voorbeeld geeft, zal dit het team motiveren.

5. Een goede manager is een ster in communiceren

Communicatie gaat niet alleen om het kunnen praten: de beste managers zijn goed in luisteren. Empathie en begrip zijn daarbij erg belangrijk, net als transparantie. Een goede manager deelt informatie met zijn team zodat medewerkers niet alleen begrijpen wat ze moeten doen, maar ook waarom.

6. Een goede manager stimuleert carrièreontwikkeling en voert functioneringsgesprekken

Dit betekent dat er complimenten worden gegeven, maar ook opbouwende kritiek. Tact en constructieve onderbouwing is hierbij van belang. Wanneer een medewerker zich wil ontwikkelen, zal een manager daarin ondersteunen zodat zijn of haar medewerkers hun doelen kunnen behalen.

7. De perfecte manager heeft een duidelijke visie voor het team

Waar zijn we nu, waar gaan we heen en wat hebben we daar voor nodig. Dit zijn vragen waar de manager een antwoord op heeft. Belangrijk hierbij is dat ieder lid van het team beseft wat zijn of haar individuele rol is in het volbrengen van deze visie, ook dat is de taak van de manager.

8. Technische kennis is niet het allerbelangrijkste, wel een kenmerk van een goede manager

Een manager begrijpt wat zijn of haar medewerkers doen, wat hun taken en de daarbij behorende uitdagingen zijn. Wanneer een manager nieuw is op een afdeling, zal hij of zij daarom eerst in de materie en werkwijze moeten duiken, voordat je over kunt gaat op het geven van advies of het doorvoeren van veranderingen.

9. Een goede manager werkt samen

Hij of zij ziet het grotere geheel en zet zich in voor het gehele bedrijf, in plaats van te concurreren met afdelingen. Hij of zij stimuleert het team om dit ook te doen.

10. Een goede manager kan knopen doorhakken

Na het onderzoeken van de feiten en het bekijken en aanhoren van verschillende standpunten, beslist een manager welke kant de beslissing op valt. Dit kan een beslissing zijn waar niet iedereen het mee eens is, maar de manager zal bij zijn of haar besluit blijven.

Als je deze 10 sleutels tot succes ontwikkelt, word je volgens Google de beste manager. Google merkt minder verloop én meer tevreden medewerkers die beter presteren. De managers van Google zorgen er namelijk voor dat medewerkers de beste versie van zichzelf worden.

Ben jij of word jij manager en wil je hierin graag gecoacht worden om ook de perfecte manager te worden? Loopbaancoaching helpt je in het verder ontwikkelen van vaardigheden en talenten. Meer weten? Neem contact op met één van onze loopbaancoaches en plan een intakegesprek in om erachter te komen wat loopbaancoaching voor jou kan betekenen.

Cta image

Wil je snel aan de slag?

Neem contact op en we je snel mogelijk helpen.

Contact opnemen via Whatsapp