Werkis Logo

Zenuwen op eerste werkdag? Zo kom je er vanaf!

Laatste update: 25 oktober 2022
Door: Lisa Kwakkel

De sollicitatiegesprekken zijn achter de rug, de eerste collega’s hebben zich al voorgesteld en het arbeidscontract is ondertekend. Help, de eerste werkdag is in aantocht! Hoewel dit in veel gevallen een mooie stap in jouw carrière gaat zijn, kan het starten voor een nieuwe werkgever ook veel stress en onzekerheid opleveren. Een nieuwe omgeving waar jij een groot deel van je dagen gaat doorbrengen, dat is best spannend!

Op de eerste werkdag wil je graag een goede indruk achterlaten, dat begrijpt iedereen. Leg de lat echter niet te hoog voor jezelf. Iedere toekomstige collega is ooit bij deze organisatie begonnen en begrijpt ongetwijfeld dat dit een spannende dag voor je is. Ze hebben allemaal in jouw schoenen gestaan. Gelukkig zijn er wel een aantal manieren om deze spanning te beperken. Wij gaan je helpen!

1. Een goede voorbereiding is het halve werk

Een aantal zaken kun je al uitzoeken voordat je ‘s ochtends vertrekt richting je nieuwe werkplek. Maakt je nieuwe werkgever gebruik van werkkleding of worden er bepaalde voorschriften gehanteerd? Wordt de lunch verzorgd of is dit je eigen verantwoordelijkheid? Deze vragen kun je voor je start alvast stellen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Op de vooravond kun je de wekker alvast wat eerder zetten en eventuele voorbereidingen treffen. Dit zorgt voor rust in je ochtendroutine!

Rood stoplicht

2. Wees op tijd

Ja, deze tip ligt heel erg voor de hand. Toch gaat dit jou helpen om meer rust te vinden in aanloop naar je eerste dag! Niemand zit te wachten op last-minute geren en gevlieg om vervolgens net op tijd op je werkplek aan te komen. Zorg dat je niet afhankelijk bent van onregelmatigheden in het verkeer. Neem een trein eerder, stap tien minuten eerder op je fiets of pak op tijd de auto. Ben je te vroeg? Fijn! Dan kun je de omgeving van je nieuwe werklocatie alvast leren kennen.

3. Vertrouw in je eigen kwaliteiten

Je werkgever heeft al vertrouwen in jou, anders was je echt niet aangenomen. Nu moet je nog in jezelf geloven! Tijdens de sollicitatieprocedure heb je verschillende kandidaten achter je gelaten. Deze werkplek heb je verdiend en je hoeft jezelf niet te bewijzen. Het is namelijk geen wedstrijd, iedereen speelt voor hetzelfde team. Zowel jij, je leidinggevende(n) als je collega’s willen dat de samenwerking slaagt. Onthoud dit goed!

4. Kom in actie

Laat jezelf zien! Zet je enthousiasme en nieuwsgierigheid in door initiatief te tonen. Wees niet bang om vragen te stellen, maar stel je proactief op en spreek collega’s aan. Zit de agenda van je leidinggevende op je eerste dag bomvol met andere afspraken? Vraag andere collega’s alvast of je kunt bijspringen. Blijf niet afwachten totdat anderen jou op sleeptouw gaan nemen.

5. Zoek verbinding met collega’s

De kans is groot dat je op je eerste werkdag wordt rondgeleid langs de verschillende afdelingen. Zorg dat je tijdens dit moment het eerste contact legt met je nieuwe collega’s. Met deze mensen ga je de komende tijd veel samenwerken! Stel jezelf aan iedereen voor, maak een kort praatje en probeer zoveel mogelijk namen te onthouden. Dat laatste zal erg lastig worden, maar zorg er dan in ieder geval voor dat ze jou onthouden! Word je uitgenodigd voor een borrel na werktijd of een lunch buiten de deur? Altijd doen! Een informele setting geeft je de gelegenheid elkaar veel beter te leren kennen.

En dan?

Aan de bak! Je bent helemaal klaargestoomd om te beginnen aan deze nieuwe stap in jouw carrière. Neem de tijd om de organisatie en de collega’s goed te leren kennen en leg de lat niet te hoog voor jezelf. Ga aan het eind van je eerste werkdag ook op tijd naar huis, je hoeft jezelf echt niet direct te bewijzen. Pak je rust zodat je ook de rest van de week optimaal kunt presteren!

Blijkt deze nieuwe stap toch niet die droombaan die je voor ogen had? Geen man over boord, je kunt nog steeds alle kanten op! Lees deze blog waarin we je vertellen welke stappen je in deze situatie het beste kunt zetten. Bij Werkis gaan we graag met je op zoek naar die spreekwoordelijke speld in de enorme hooiberg van vacatures. Iedereen verdient passend werk! Bekijk ons volledige vacatureoverzicht of neem contact op met de dichtstbijzijnde vestiging.

Zie ook:


Tips voor een geslaagde eerste werkdag

Nadat je bent aangenomen bij je nieuwe baan is het tijd voor de eerste werkdag. Maar hoe zorg je nu voor een geslaagde eerste werkdag? Lees nu de blog!

Item bekijken

Nieuwe baan valt tegen - wat doen als je nieuwe baan niet bevalt?

Je bent aan een nieuwe functie begonnen, maar komt er al snel achter dat je het bij je kersverse werkgever niet naar je zin hebt. Het leek in eerste instantie de ideale baan, maar in de praktijk wijkt het erg af van je verwachting. Maar wat nu? En welke stappen kun je nemen? We vertellen het je in deze blog!

Item bekijken

Heb je vragen? Bel ons dan gerust op, (038) 33 10 540 of

  Neem contact op

Delen

Vul hieronder jouw gegevens in en het e-mailadres van de persoon waarmee je deze pagina wilt delen.