Logo van Werkis
0
Inschrijven
Tips voor een geslaa...

Tips voor een geslaagde eerste werkdag

15 feb. 2021

Edwin Maas

Nadat je bent aangenomen bij je nieuwe baan is het tijd voor de eerste werkdag. Maar hoe zorg je nu voor een geslaagde eerste werkdag? Lees nu de blog!

De sollicitaties zijn achter de rug, je bent aangenomen bij jouw droombaan en eindelijk is het dan zo ver: je eerste werkdag bij het nieuwe bedrijf. Maar hoe bereid je je nu het beste voor en wat kun je het beste doen op je eerste werkdag? In deze blog geven we 5 tips voor een geslaagde eerste werkdag.

Tip 1 – Bereid je voor op je eerste werkdag

Een goede voorbereiding op je eerste werkdag is het halve werk en begint vaak de dag ervoor al. Zo is het verstandig om de avond van tevoren alvast je lunch in te pakken, je werkkleding klaar te leggen en ga op tijd naar bed voor een optimale nachtrust. Op deze manier kun je de volgende ochtend fris opstaan en heb je voldoende energie voor de eerste werkdag.

Vervolgens is het handig om de volgende ochtend iets eerder op te staan dan dat je misschien gewend bent. Zo heb je voldoende tijd om je klaar te maken en kun je eerder van huis vertrekken. Eet thuis alvast een stevig ontbijt, dit geeft energie voor de dag.

Belangrijk is dat je op tijd, liever nog iets eerder dan de afgesproken tijd, op je eerste werkdag verschijnt. Hiermee maak je een proactieve indruk. Check de verkeersinformatie en zorg ervoor dat je ruim van tevoren van huis vertrekt.

Mocht je toch nog een beetje zenuwachtig zijn voor je eerste werkdag, dan is het zeker aan te raden 5 tips door te lezen!

Tip 2 – Stel je voor op je eerste werkdag

Het moment is daar, je eerste werkdag gaat beginnen. Je loopt door de deuren heen voor het eerst de werkvloer op. Dit betekent waarschijnlijk veel nieuwe gezichten en veel indrukken. Een goed begin is het introduceren van jezelf. Ontmoet je collega’s, kijk met wie je veel gaat samenwerken en probeer de ander alvast te leren kennen. Vertel kort en bondig wie je bent en wat jouw functie gaat zijn. Dit kun je rustig voorbereiden onderweg naar je eerste werkdag.

Verder is het verstandig om je telefoon even op stil te zetten op je eerste werkdag en zo rustig de tijd te nemen om iedereen te leren kennen. Probeer de namen en functies te onthouden, met name van de mensen met wie je veel samen gaat werken.

Tip 3 – Op de werkvloer

Na het voorstellen is tijd voor de eerste werkzaamheden. Dit kan best spannend zijn, maar probeer vooral goed op te letten en eventueel aantekeningen te maken. Op deze manier laat je zien dat je de taken graag goed wil doen en kun je makkelijker zelf aan de slag.

Heb je al ervaring? Probeer dit niet direct teveel op te dringen. Wees bescheiden in je meningen. Elk bedrijf heeft een eigen werkwijze en het kan verkeerd worden opgevat als je direct jouw inzichten toe wilt passen op de werkzaamheden van het bedrijf. Wellicht is hier na een aantal weken meer ruimte voor.

Als laatste is het na de uitleg tijd om aan de slag te gaan. Installeer jezelf op je werkplek zodat je goed van start kunt en begin met je taken. Heb je vragen? Stel ze vooral! Op je eerste werkdagen is het normaal dat je dingen nog niet weet en op deze manier leer je de werkzaamheden het snelst.

Tip 4 – Een goede houding

Een goede indruk maken op je eerste werkdag, hangt samen met het hebben van een goede houding. Een goede houding bestaat uit het volgende:

  • Een open houding: zorg ervoor dat je duidelijk spreekt en oogcontact maakt met je gesprekspartner. Toon interesse in zijn of haar werk, maar duik niet meteen in privézaken. Wees zelfverzekerd in je spreken en houding, maar zorg ervoor dat je niet arrogant overkomt.
  • LSD: luister, samenvatten en doorvragen. Met deze methode laat je zien dat je oplet, begrijpt wat de ander bedoeld en toon je interesse door extra vragen te stellen. Let hierbij wel op dat je niet te veel te weten wil komen. Dit kan als niet prettig worden ervaren door je gesprekspartner.
  • De juiste kleding, afgestemd op het bedrijf, en een oprechte glimlach zorgen ervoor dat je vriendelijke en professionele uitstraling hebt.

Tip 5 – Einde van je eerste werkdag

You did it! Je eerste werkdag zit erop en het is tijd voor ontspanning. Ga op tijd weg, op je eerste werkdag wordt over het algemeen niet van je verwacht dat je overuren maakt. Het is verstandig om ’s avonds iets ontspannend te plannen, zoals een avondje op de bank, sporten of rustig een drankje doen met bekenden. Op deze manier kun je ontladen van een spannende dag en kun je rustig reflecteren op je eerste werkdag. Is er een borrel met collega’s na afloop? Blijf dan nog even hangen! Dit is het moment om in een informelere setting je collega’s te leren kennen.

Met deze 5 tips heb je een succesvolle start tijdens je eerste werkdag bij je nieuwe baan. Onthoud dat je bent aangenomen met een reden en dat je jezelf blijft op je eerste werkdag. Succes!

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met één van onze vestigingen. Zij helpen je graag verder met werk.

Cta image

Wil je snel aan de slag?

Neem contact op en we je snel mogelijk helpen.

Contact opnemen via Whatsapp