Werkis Logo

Nieuwe baan valt tegen - wat doen als je nieuwe baan niet bevalt?

Laatste update: 7 juli 2022
Door: Marlijn de Jong

Je bent aan een nieuwe functie begonnen, maar komt er al snel achter dat je het bij je kersverse werkgever niet naar je zin hebt. Het leek in eerste instantie de ideale baan, maar in de praktijk wijkt het erg af van je verwachting. Maar wat nu? En welke stappen kun je nemen? We vertellen het je in deze blog!


1. Vind uit waar je gevoel vandaan komt

Je hebt het gevoel dat je bij je nieuwe werkgever niet op je plek zit, je ziet er tegenop om ‘s ochtends naar je werk te gaan en elke dag slaat de twijfel over je nieuwe baan opnieuw toe. Dit gevoel ontstaat niet zomaar, maar komt ergens vandaan. Probeer bij jezelf na te gaan waar het aan scheelt en waarom je het niet naar je zin hebt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je ander werk moet doen dan waar je voor aangenomen bent, dat je moeite hebt met de cultuur binnen het bedrijf, je het niet kan vinden met je collega’s of manager of dat de reisafstand je toch tegenvalt.

2. Noteer wat je anders zou willen

Soms is het lastig te achterhalen waar je gevoel nou vandaan komt. Het kan helpen om hierover te praten met vrienden en familie. Moet je misschien vaker even wennen aan nieuwe situaties? Moet je je draai nog vinden in je werkzaamheden of in je nieuwe team? Het zou zonde zijn als je ervoor kiest om te stoppen, terwijl het misschien gewoon nog even tijd nodig had. Onthoud wel goed dat jij jezelf het beste kent, ondanks alle goedbedoelde adviezen van andere mensen. Luister daarom altijd goed naar je eigen gevoel.

Nu je weet waar het aan ligt dat je je nieuwe baan niet leuk vindt, weet je wat je moet aankaarten wanneer je hierover met je werkgever in gesprek wil én weet je beter waar je bij een eventuele nieuwe baan op moet letten.

Wanneer ontslag nemen bij nieuwe baan 1

3. Ga het gesprek aan met je werkgever

Afhankelijk van je beweegredenen, is het verstandig om geen overhaaste beslissingen te maken, maar altijd eerst met je werkgever te bespreken wat er aan de hand is. Samen kunnen jullie dan kijken of er dingen aan de situatie te veranderen zijn, denk aan: veranderen van je takenpakket, meer vanuit huis werken of een overplaatsing binnen het bedrijf. Door het gesprek aan te gaan geef je je werkgever in ieder geval de kans om met een voorstel te komen, voordat je besluit te vertrekken.

4. Blijven of stoppen?

Nu is het aan jou om een besluit te nemen. Heb je een goed gesprek met je nieuwe werkgever achter de rug en zijn jullie er samen uitgekomen? Dan besluit je misschien wel om te blijven. Je kan immers altijd nog vertrekken. Kom je er niet uit met je werkgever? Dan is het misschien wel tijd om je ontslag in te dienen.

Wanneer je ontslag neemt krijg je te maken met een proefperiode, de lengte van deze periode staat altijd in je contract. Binnen deze eerste weken van je nieuwe baan mag zowel jij als de werkgever besluiten de samenwerking (per direct) te beëindigen. Stel het gesprek met je werkgever loopt nergens op uit, dan kun je dus besluiten om binnen deze periode per direct te stoppen.

Is je proeftijd voorbij, maar wil je wel stoppen? Dan moet je vaak rekening houden met de opzegtermijn die omschreven staat in jouw contract. Dit is vaak een periode van een aantal weken.

5. Op zoek naar een nieuwe baan? Wat zoek je juist wél en wat niét

Wanneer je hebt besloten te stoppen en op zoek gaat naar een nieuwe baan, is het wel belangrijk om bij jezelf na te gaan waar je nu juist wél naar op zoek bent. Waarom besloot je te vertrekken en welke les kan je daaruit trekken. Ben je op zoek naar een ander type organisatie, een andere baan, een ander werkveld, noem maar op. Vraag jezelf goed af wat jij belangrijk vindt en ga gericht op zoek, zo voorkom je dat je opnieuw aan een functie begint waar je je niet op je plek voelt.

Lang zoeken is niet nodig, jouw droombaan vind je bij Werkis!

Tot de beslissing gekomen dat je huidige baan het toch echt niet is en nu op zoek naar een nieuwe uitdaging? Bij Werkis hebben wij misschien wel dé vacature waar die jij zoekt. Check onze vacatures hier of schrijf je in. Je mag natuurlijk ook altijd langskomen bij een van onze vestigingen. Dat kan in: Kampen, Zwolle, Genemuiden, Harderwijk, Emmeloord, Lelystad, Almere of Meppel. Dan helpen wij je graag met het vinden van je nieuwe baan!

Zie ook:


Ontslag nemen: hoe zeg ik op een professionele manier mijn baan op?

We begrijpen het: je gaat je ontslag indienen en dit is best lastig. Je wilt dit afscheid in goede banen leiden, je weet immers nooit wat de toekomst brengt! In deze blog geven we jou een aantal tips die je gaan helpen om op een professionele manier ontslag te nemen en je huidige werkgever te verlaten.

Item bekijken

Ik vind mijn werk niet meer leuk. 3 stappen om te zetten wanneer je met tegenzin naar werk gaat.

Vind jij je werk niet meer leuk en twijfel je of je nog wel op de juiste plek zit? In dit artikel bespreken we een aantal oorzaken en de stappen die jij kunt ondernemen om het plezier in je carrière weer terug te vinden.

Item bekijken

Heb je vragen? Bel ons dan gerust op, (038) 33 10 540 of

  Neem contact op

Delen

Vul hieronder jouw gegevens in en het e-mailadres van de persoon waarmee je deze pagina wilt delen.