Logo van Werkis
0
Inschrijven
Ri e óf boetes voor ...

RI&E óf boetes voor bedrijven

18 sep. 2020

Nick

De inspectie mag vanaf nu boetes uitdelen aan bedrijven die de RI&E of het bijbehorende plan van aanpak niet op orde hebben. Meer weten? Lees dan snel verder!

Al 25 jaar lang is het uitvoeren van een RI&E, de zogeheten risico-inventarisatie en -evaluatie, verplicht voor alle bedrijven die personeel in dienst hebben. De RI&E vormt namelijk de basis voor het waarborgen van de veiligheid, gezondheid en welzijn van werknemers. Hoewel veel bedrijven de RI&E in kaart hebben gebracht en blijkt dat bedrijven met hoge normen voor veiligheid en gezondheid duurzamer en succesvoller zijn dan bedrijven zonder een RI&E, heeft meer dan de helft van de bedrijven nog geen RI&E. Staatssecretaris Van Ark ondernam actie.

De inspectie mag vanaf nu boetes uitdelen aan bedrijven die zowel hun RI&E als het bijbehorende plan van aanpak niet op orde hebben. De maatregel is inmiddels al opgenomen in de Staatscourant. Hierin staat beschreven dat een bedrijf een boete van €4.500,- riskeert wanneer het bedrijf niet over de RI&E beschikt en €3.000,- boete wanneer het plan van aanpak ontbreekt. Dit alles, om te zorgen dat veilig werk vanzelfsprekend wordt.

Urgent probleem
Nog steeds is de aanpak voor het eerlijk, gezond en veilig werken hard nodig, want veel zaken gaan nog verkeerd vindt de inspectie SZW. Uit cijfers blijkt dat arbeidsongevallen en bedrijfsziekten een toenemend probleem zijn. Cijfers onderbouwen dit urgente probleem: in 2018 ontving inspectie SZW meer dan 4000 meldingen van arbeidsongevallen, 4% meer ten opzichte van 2017. Ook ontvingen zij veel klachten met betrekking tot de Arbowet, de Wet Minimumloon en minimum vakantiebijslag en de Wet arbeid vreemdelingen.

Boetes van de Inspectie SZW mogen vanaf nu dus direct worden uitgedeeld wanneer de RI&E en het plan van aanpak niet op orde zijn. Inspectie zal in alle gevallen bekijken of ze dit ook doen. Het geven van een boete mag, maar het moet niet.

Zorg dus dat je over de RI&E en het bijbehorende plan van aanpak beschikt. Check hier of jij alle arbeidsrisico’s in je bedrijf kent en of je de juiste maatregelen neemt.

Bron: Arbo-online

Cta image

Wil je snel aan de slag?

Neem contact op en we je snel mogelijk helpen.

Contact opnemen via Whatsapp