Logo van Werkis
0
Inschrijven
Krappe arbeidsmarkt ...

Krappe arbeidsmarkt versus een ruime arbeidsmarkt: wat betekent dat?

20 apr. 2021

Edwin Maas

Een krappe arbeidsmarkt, een ruime arbeidsmarkt: je hebt de termen vast voorbij horen komen. Maar wat is het en wat betekent het voor jou als werknemer? Lees snel verder!

Een krappe arbeidsmarkt, een ruime arbeidsmarkt: je hebt de termen vast voorbij horen komen. Maar wat is het en wat betekent het voor jou als werknemer? Lees snel verder, we nemen je mee in de definities van een krappe arbeidsmarkt en een ruime arbeidsmarkt en vertellen je graag wat dit betekent.

Wat is een krappe arbeidsmarkt?

De betekenis van een krappe arbeidsmarkt is dat de vraag naar werkgelegenheid groter is dan het aanbod. Dit betekent dat er veel vacatures zijn, maar dat er weinig werkloosheid heerst. Werkgevers moeten in een krappe arbeidsmarkt meer moeite doen om hun vacatures in te vullen en jij hebt als werknemer meer kans om aan een nieuwe baan te komen.

In sommige sectoren is de krappe arbeidsmarkt erg voelbaar. Denk bijvoorbeeld aan de techniek, het onderwijs of de zorg. De vraag naar technisch personeel, docenten en/of zorgpersoneel is de laatste maanden ontzettend gestegen. Wat betekent de krappe arbeidsmarkt concreet voor jou? Hoe minder mensen er met jouw vaardigheden en ervaring zijn, hoe krapper de arbeidsmarkt, des te sneller je een nieuwe baan kunt vinden en des te hoger je salaris kan uitvallen.

Krappe- en ruime arbeidsmarkt

Naast dat er in Nederland in veel sectoren een krappe arbeidsmarkt heerst, is dat niet in elke sector het geval. Nederland kampt namelijk op dit moment met zowel een krappe arbeidsmarkt als een ruime arbeidsmarkt. Dit betekent dat er bij de ene sector een krapte heerst en bij andere sectoren een ruime arbeidsmarkt.

Er zijn verschillende factoren van invloed op de sectoren in de arbeidsmarkt. Denk bijvoorbeeld aan de coronacrisis: door het coronavirus ligt bijvoorbeeld de evenementenbranche plat, net als het toerisme, maar de zorg is ontzettend belangrijk. Precies waar het verschil zichtbaar is tussen een ruime- en een krappe arbeidsmarkt. Ook de vergrijzing, de toename in het aantal hoogopgeleiden en de afname in het aantal laagopgeleiden, flexibilisering en technologische ontwikkelingen zijn van invloed.

Wat is een ruime arbeidsmarkt?

Bij een ruime arbeidsmarkt is het aanbod van arbeid groter dan de vraag naar arbeid. Hierdoor is er relatief veel werkloosheid en hebben mensen moeite om een baan te vinden, omdat werkgevers een ruime keuze aan kandidaten hebben. Beroepen die momenteel last ondervinden van een ruime arbeidsmarkt zijn bijvoorbeeld werknemers in de sectoren administratief, cultuur, media, reizen en evenementen. Wat betekent een ruime arbeidsmarkt dan concreet voor jou? Het kan zijn dat je moeite ondervindt met het vinden van een baan, doordat er veel anderen ook op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging en er niet veel werk te vinden is binnen jouw sector.

Heb jij moeite om een nieuwe baan te vinden vanwege de huidige arbeidsmarkt? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag bij het vinden van de perfecte baan!

Cta image

Wil je snel aan de slag?

Neem contact op en we je snel mogelijk helpen.

Contact opnemen via Whatsapp