Jij moet een motivatiebrief schrijven, maar waar begin je? Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe (bij)baan, kom je er vaak niet onderuit. Het schrijven van een motivatiebrief kan een vervelend klusje zijn, waar je misschien wel flink tegenop kijkt. De meeste mensen zijn geen geboren schrijvers en het schrijven van zo’n brief kan soms aardig wat voeten in de aarde hebben. De volgende tips helpen jou een goede motivatiebrief te schrijven die jouw toekomstige werkgever van de stoel zal blazen!
Er bestaat nogal wat verwarring tussen de sollicitatie- en de motivatiebrief, toch houden ze allebei nét wat anders in:
De sollicitatiebrief wordt voornamelijk gebruikt om context te geven aan je CV. Je vertelt hierin vaak het een en ander over de verschillende onderdelen die op jouw CV naar voren komen. De schrijfstijl is in deze brief vaak meer objectief en formeel dan in de motivatiebrief.
Een motivatiebrief gaat daarentegen in op de waarom-vragen die een werkgever heeft. Waarom ben jij de geschikte persoon voor deze functie? Wat heb jij het bedrijf te bieden? Waarom wil je hier werken?
In het kort kun je zeggen dat een motivatiebrief verdiepender is dan een sollicitatiebrief. Je vertelt hierin meer over jezelf en over wie jij bent. Zo geef je de werkgever de kans een beeld over jou als persoon te vormen. Enorm belangrijk dus, die motivatiebrief!
Je wil met jouw motivatiebrief de aandacht trekken, jij wil eruit springen als dé kandidaat voor deze vacature. Hoe doe je dat? Door een korte, maar krachtige motivatie te schrijven.
Een goede motivatiebrief is namelijk geen uitgebreide uiteenzetting, maar een korte flitspresentatie over wie jij bent en waarom het bedrijf jou moet hebben. Best lastig dus! Houd als vuistregel dat je motivatiebrief niet langer wordt dan één A4’tje.
En wat zet je dan in een motivatiebrief? De volgende drie onderdelen:
Nu we kort besproken hebben wat er in een motivatiebrief moet komen te staan, kunnen we doorgaan naar het daadwerkelijke schrijven. We nemen je in drie simpele stappen mee door het schrijfproces. Zo wordt die motivatiebrief een fluitje van een cent!
Adressering
We beginnen bij het begin: Aan wie richt je deze brief? Meestal wordt er in de vacaturetekst een naam genoemd van de persoon aan wie je de brief kan richten, maar dit is niet altijd het geval.
Heb je geen idee wie de contactpersoon is? Gebruik dan een algemene titel. Kies ervoor de brief te richten aan personeelszaken, de afdeling of het hoofd van de afdeling waar je wilt gaan werken of gebruik ‘Geachte heer/mevrouw’.
Bedrijf
T.a.v. …..
Postbus ..
Adres
Aanhef
Vertel wie je bent, geef de werkgever een inkijkje in jouw leven
Vertel de lezer wie jij bent. Waar woon je, wat doe je in het dagelijks leven, heb je bepaalde hobby’s of interesses. Zo leert de werkgever jou alvast een beetje kennen en dit geeft hem/haar de kans een beeld over jou te vormen.
Vertel waarom jij denkt dat je bij het bedrijf past en je de functie goed kan invullen
Stap 2 gaat over de inhoud van de brief. Hier ga je daadwerkelijk in op de vacature. Je vertelt hier waarom je denkt dat deze functie bij jou past en waarom je dit werk graag zou willen doen. Als handvat voor dit onderdeel kun je de vacaturetekst gebruiken, waarin vaak wordt omschreven over welke vaardigheden de kandidaat moet beschikken. Kies er ook voor om enige voorbeelden te geven waaruit blijkt dat jij over deze vaardigheden beschikt.
Welke (praktische) informatie moet de lezer nog van jou weten?
Hier kun je informatie kwijt over wanneer het voor jou mogelijk is om te starten, hoe lang je reistijd is, hoeveel dagen je beschikbaar bent, etc. Vertel alleen dat wat relevant is.
Loop je brief twee keer grondig na
Je wil in deze brief naar jouw misschien-wel-toekomstige werkgever geen fouten maken. Kies er daarom voor even weg te lopen van je laptop en een uur later of misschien wel de volgende dag, alles nog minstens twee keer grondig na te lopen.
Let bij het schrijven van een motivatiebrief op deze don’ts:
Een algemene motivatiebrief is een no-go. Een motivatiebrief is maatwerk en een brief die geschreven is voor 10 verschillende bedrijven valt direct op. Een goede basisbrief kan handig zijn, maar zorg dat je jouw motivatie echt hebt toegespitst op het bedrijf en de functie waar je naar schrijft. Zo laat je ook zien dat jij dit écht wilt!
Negatief taalgebruik: vermijd kwaadspreken over je vorige werkgever en probeer ook negatief woordgebruik (jammer, helaas, gedwongen, etc.) te vermijden.
Zorg voor een professionele manier van schrijven en lay-out: dus goedlopende zinnen zonder spelfouten, geen Comic Sans en geen kinderlijk e-mailadres.
Verkeerde bestandsnaam: check altijd of je de motivatiebrief onder de juiste naam hebt opgeslagen, voordat je jouw brief verstuurd. Dus niet onder een compleet andere vacaturenaam/bedrijfsnaam, je zult namelijk niet de eerste zijn die dat overkomt.
Een sterke korte motivatiebrief zegt: dit ben ik en daarom wil ik deze baan. Schrijf de brief dus vooral vanuit jezelf en onthoud daarbij: inhoud is veel belangrijker dan lengte. We hopen dat deze tips je helpen bij het schrijven van jouw motivatiebrief en met het binnenhalen van jouw dreamjob! Veel succes!
Heb je nog een CV nodig naast je motivatiebrief? Wij bieden gratis CV templates aan, bekijk ze hier!
Je droombaan nog niet gevonden? Niet getreurd. Bij Werkis hebben we een groot en divers aanbod aan vacatures door heel Nederland. Bekijk ze hier!
Categorieën
Populaire artikelen
Neem contact met ons op en we zullen je zo snel mogelijk helpen!
Contact opnemen via WhatsappJammer dat de juiste vacature er vandaag niet tussen zat, maar wij helpen je graag verder. Laat je gegevens achter en wij helpen je graag vrijblijvend om alsnog de perfecte baan voor jou te vinden!
c , Fijn dat elkaar wat beter gaan leren kennen
Als we mailen, doen we dat naar
Hi , Fijn dat elkaar wat beter gaan leren kennen
Super, Als we mailen, doen we dat naar
weet vast een leuke functie te vinden voor jou!