Werkis Logo

Het sollicitatiegesprek: wat zijn jouw sterke en zwakke punten?

Laatste update: 29 december 2021
Door: Jorn Dekkers

Je herkent dit vast wel: je bent op sollicitatiegesprek voor een toffe functie en tijdens het sollicitatiegesprek vraagt jouw toekomstige werkgever naar jouw sterke en zwakke punten. Hoe kun je zo goed, maar tactisch mogelijk antwoord geven op deze vragen? Wij vertellen het je in deze blog!

Een sollicitatiegesprek kan zenuwslopend zijn. Je wil graag goed overkomen, de juiste antwoorden geven op vragen, maar ook jezelf blijven. Gelukkig zijn er een aantal vragen die vaker voorkomen en die je van tevoren goed kunt voorbereiden, zoals de vraag: ‘wat zijn jouw sterke en zwakke punten?’

Door te vragen naar jouw sterke en zwakke punten leert jouw gesprekspartner je beter kennen. Hierdoor kan hij of zij een weloverwogen keuze maken of jij past bij de functie en het team.

Sterke zwakke punten

Wat zijn jouw sterke punten?

Wat zijn jouw goede eigenschappen en waar liggen jouw krachten? Benoem bij het beantwoorden van deze vraag een aantal sterke punten die relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert. Word niet arrogant, maar wees ook niet té bescheiden. Zorg ervoor dat je bij jezelf blijft.

Vind je het lastig om te achterhalen wat jouw sterke punten zijn? Vraag dan mensen uit jouw (werk)omgeving om deze vraag voor jou te beantwoorden. Kijk ook eens terug op je carrière. Welke complimenten heb je gekregen, wat heb je bereikt en hoe heb je dit bereikt? Waarschijnlijk lukt het je dan om deze vraag te kunnen beantwoorden.

Wat zijn jouw zwakke punten?

Wat zijn jouw minder sterker punten en waarin kun jij je ontwikkelen? Het beantwoorden van deze vraag is misschien wel moeilijker dan het geven van sterke punten. Niet omdat je geen zwakke punten hebt, maar omdat jouw zwakke punten geen negatief beeld over jou mag vormen. Denk daarom bij het beantwoorden van deze vraag aan waar jouw verbeterpunten liggen. Waar zou je beter in willen worden en op welke manier werk je eraan om dit te verbeteren? Probeer een positieve tint te geven aan jouw zwakke punten door je zwakke punt om te bouwen naar een sterk punt.

Sterke punten

Voorbeelden sterke en zwakke punten

Vind je het lastig om sterke en zwakke punten te verzinnen? Wij hebben een aantal voorbeelden verzameld:

Sterke punten:

Snel en gratis een professioneel CV maken?

Maak CV

Zwakke punten:

Zwakke punten

Tips voor het benoemen van sterke en zwakke punten

Zie ook:


7 tips voor het vinden van de ideale bijbaan naast je studie

Jij bent student en op zoek naar een baan naast je studie. Waar moet je dan rekening mee houden? Hoe vind je een studiegerelateerde bijbaan en is dat altijd nodig? In de volgende blog vertellen we je er meer over!

Item bekijken

Op zoek naar een nieuwe baan? Deze 14 tips helpen je verder

Ben jij op zoek naar een nieuwe baan? Het zoeken naar een nieuwe baan kan best lastig zijn. Deze 14 tips helpen je om een ideale baan te vinden.

Item bekijken

Heb je vragen? Bel ons dan gerust op, (038) 33 10 540 of

  Neem contact op

Delen

Vul hieronder jouw gegevens in en het e-mailadres van de persoon waarmee je deze pagina wilt delen.