Logo van Werkis
0
Inschrijven
Sollicitatietips het...

Sollicitatietips: Het selecteren van jouw referenties

31 jan. 2024

Edwin Maas

In deze blog gaan we het hebben over wie je als referentie zou moeten kiezen, wat je met hen moet bespreken en wanneer je dit moet inzetten tijdens je sollicitatie.

Solliciteren kan een ware hoofdbreker zijn, vooral als je aan het begin van je carrière staat. Een van de meest cruciale, maar vaak over het hoofd geziene aspecten is het kiezen van de juiste referenties. In deze blog gaan we het hebben over wie je als referentie zou moeten kiezen, wat je met hen moet bespreken en wanneer je deze gouden tickets moet inzetten tijdens je sollicitatie.

Wie kies je als referentie?

De hamvraag: wie vraag je om jou te refereren? Denk aan voormalige werkgevers, leidinggevenden, collega's of zelfs docenten als je recentelijk bent afgestudeerd. Deze mensen moeten jouw professionele vaardigheden en karakter goed kennen. Een goede referentie is iemand die positief en met vertrouwen over jouw prestaties en potentieel kan spreken. Het is belangrijk dat je iemand kiest die jouw werkhouding en vaardigheden van dichtbij heeft gezien.

Wat bespreek je met je referenties?

Zodra je je referenties hebt gekozen is het belangrijk om met hen te bespreken wat ze over jou kunnen zeggen. Wees open en eerlijk over de rol waarop je solliciteert en de vaardigheden die belangrijk zijn voor die positie. Geef ze een update over je recente werkervaringen en successen. Zorg ervoor dat ze niet verrast worden door een telefoontje of e-mail en duidelijk zijn over hoe ze jou het beste kunnen aanbevelen.

Wanneer lever je referenties aan?

Timing is alles. Meestal vraagt een werkgever pas naar referenties in een later stadium van het sollicitatieproces, vaak na een eerste of tweede gesprek. Het is niet gebruikelijk om referenties te vermelden in je CV of sollicitatiebrief, tenzij dit specifiek gevraagd wordt. Houd je referentielijst gereed en zorg ervoor dat je referenties op de hoogte zijn dat ze mogelijk gecontacteerd kunnen worden.

Tips om de beste referenties te krijgen

  1. Kies relevante referenties: Zorg dat je referenties kunnen spreken over vaardigheden die relevant zijn voor de baan waarop je solliciteert.
  2. Houd contact: Blijf in contact met je potentiële referenties, ook als je op dat moment niet actief aan het solliciteren bent.
  3. Wees dankbaar: Vergeet niet je referenties te bedanken, ongeacht de uitkomst van je sollicitatie.

Conclusie

Het kiezen van de juiste referenties kan net dat beetje extra geven aan je sollicitatie. Onthoud dat het niet alleen gaat om wie je kent, maar vooral om wie jouw vaardigheden en karakter het beste kan belichten. Wees voorbereid, houd contact met je referenties en zorg dat ze weten wat jouw ambities zijn. Met deze tips ben je goed op weg naar een succesvolle sollicitatie.

Cta image

Wil je snel aan de slag?

Neem contact op en we je snel mogelijk helpen.

Contact opnemen via Whatsapp