Werkis Logo

Functioneringsgesprek: Q&A

Laatste update: 31 maart 2021
Door: Elise Kamp

Je bent door je leidinggevende uitgenodigd voor een functioneringsgesprek, het gesprek dat minimaal eens in het jaar plaatsvindt. Wat is een functioneringsgesprek, hoe verloopt een functioneringsgesprek en wat is het doel ervan? In deze blog geven wij alle antwoorden op de vragen die je hebt rondom het functioneringsgesprek. Lees snel verder!

Wat is een functioneringsgesprek?

Een functioneringsgesprek is een formeel gesprek tussen jou als werknemer en je leidinggevende. Het gesprek gaat over, je raadt het misschien al, jouw functioneren als werknemer. Tijdens het gesprek kijken jullie samen hoe het gaat, hoe jullie jouw functioneren kunnen verbeteren en hoe de onderlinge samenwerking in de toekomst beter kan.

Het functioneringsgesprek is een open gesprek en verbetering staat tijdens dit gesprek centraal. Jouw leidinggevende en jij hebben dan ook een gelijkwaardige verhouding. Jullie kunnen allebei jullie mening geven en suggesties aandragen. Tijdens een functioneringsgesprek is er sprake van tweerichtingsverkeer. Lees hier over hoe je je hier het beste op kunt voorbereiden.

Er zijn al een aantal manieren om ver voor je functioneringsgesprek problemen te beperken. Sommige mensen hebben tijdens een functioneringsgesprek dat ze veel last hebben van hoge werkdruk wat zorgt voor stress. Dit kan al van te voren worden beperkt, hiervoor is geen functioneringsgesprek nodig om dat probleem aan te kaarten.

Is een functioneringsgesprek hetzelfde als een beoordelingsgesprek?

Een functioneringsgesprek is niet hetzelfde als een beoordelingsgesprek. Tijdens een beoordelingsgesprek zijn de rollen vaak niet gelijkwaardig en beoordeelt jouw leidinggevende over jouw prestaties op werkgebied.

Waar bestaat een functioneringsgesprek uit?

Tijdens het functioneringsgesprek gaan jij en je leidinggevende dieper in op de aard van het werk, het niveau van het werk, hoe jij het werken ervaart, de factoren die het functioneren kunnen verhinderen en de plannen voor de toekomst. Het functioneringsgesprek is daarom ook een belangrijk onderdeel van jouw loopbaan. Er worden dan stappen en maatregelen ondernomen om jouw functioneren te verbeteren, wat betekent dat je dichter bij jouw doelen kunt komen en zo jouw ambities kunt gaan waarmaken.

Blog functioneringsgesprek 01

Hoe kun je een functioneringsgesprek voorbereiden?

De voorbereiding van een functioneringsgesprek is erg belangrijk. Er zijn een aantal manieren waarop jij je kan voorbereiden. Toch blijft een functioneringsgesprek voorbereiden lastig. Het is altijd aan te raden om de volgende punten goed door te nemen voordat je functioneringsgesprek begint. Zo heb jij de details van het gesprek voor jezelf duidelijk. Lees hier de punten voor een goede voorbereiding van je functioneringsgesprek:

Blog functioneringsgesprek 03

Hoe verloopt het functioneringsgesprek?

De verloop van een functioneringsgesprek kan verschillen, dit is afhankelijk van diegene die het afneemt. Vaak is er wel een logische volgorde terug te zien tijdens het functioneringsgesprek. Dit verloop kun je dan ook goed voorbereiden en verdelen in de volgende onderdelen:

Functioneringsgesprek tips

Er zijn een aantal tips die belangrijk zijn om te weten voordat je met het functioneringsgesprek begint. Deze tips zorgen ervoor dat jij het functioneringsgesprek goed kan beginnen:

Succes met jouw functioneringsgesprek!

Heb je vragen? Bel ons dan gerust op, (038) 33 10 540 of

  Neem contact op

Delen

Vul hieronder jouw gegevens in en het e-mailadres van de persoon waarmee je deze pagina wilt delen.