Werkis Logo

Functioneringsgesprek: Q&A

Laatste update: 31 maart 2021
Door: Elise Kamp

Je bent door je leidinggevende uitgenodigd voor een functioneringsgesprek, het gesprek dat minimaal eens in het jaar plaatsvindt. Wat is een functioneringsgesprek, hoe verloopt een functioneringsgesprek en wat is het doel ervan? In deze blog geven wij alle antwoorden op de vragen die je hebt rondom het functioneringsgesprek. Lees snel verder!

Wat is een functioneringsgesprek?

Een functioneringsgesprek is een formeel gesprek tussen jou als werknemer en je leidinggevende. Het gesprek gaat over, je raadt het misschien al, jouw functioneren als werknemer. Tijdens het gesprek kijken jullie samen hoe het gaat, hoe jullie jouw functioneren kunnen verbeteren en hoe de onderlinge samenwerking in de toekomst beter kan.

Het functioneringsgesprek is een open gesprek en verbetering staat tijdens dit gesprek centraal. Jouw leidinggevende en jij hebben dan ook een gelijkwaardige verhouding. Jullie kunnen allebei jullie mening geven en suggesties aandragen. Tijdens een functioneringsgesprek is er sprake van tweerichtingsverkeer. Lees hier over hoe je je hier het beste op kunt voorbereiden.

Is een functioneringsgesprek hetzelfde als een beoordelingsgesprek?

Een functioneringsgesprek is niet hetzelfde als een beoordelingsgesprek. Tijdens een beoordelingsgesprek zijn de rollen vaak niet gelijkwaardig en beoordeelt jouw leidinggevende over jouw prestaties op werkgebied.

Waar bestaat een functioneringsgesprek uit?

Tijdens het functioneringsgesprek gaan jij en je leidinggevende dieper in op de aard van het werk, het niveau van het werk, hoe jij het werken ervaart, de factoren die het functioneren kunnen verhinderen en de plannen voor de toekomst. Het functioneringsgesprek is daarom ook een belangrijk onderdeel van jouw loopbaan. Er worden dan stappen en maatregelen ondernomen om jouw functioneren te verbeteren, wat betekent dat je dichter bij jouw doelen kunt komen en zo jouw ambities kunt gaan waarmaken.

Blog functioneringsgesprek 01

Hoe kun je een functioneringsgesprek voorbereiden?

De voorbereiding op een functioneringsgesprek kan soms lastig zijn. Met deze vragen kun jij je goed voorbereiden:

Blog functioneringsgesprek 03

Hoe verloopt het functioneringsgesprek?

Een functioneringsgesprek bestaat vaak uit de volgende onderdelen:

Functioneringsgesprek tips

Succes met jouw functioneringsgesprek!

Heb je vragen? Bel ons dan gerust op, (038) 33 10 540 of

  Neem contact op

Delen

Vul hieronder jouw gegevens in en het e-mailadres van de persoon waarmee je deze pagina wilt delen.