Logo van Werkis
0
Inschrijven
Functioneringsgespre...

Functioneringsgesprek: Q&A

31 mrt. 2021

Edwin Maas

Wat is een functioneringsgesprek, hoe verloopt een functioneringsgesprek, wat is het doel ervan én meer! In deze Q&A vertellen wij je alles over het functioneringsgesprek. Lees snel verder!

Je bent door je leidinggevende uitgenodigd voor een functioneringsgesprek, het gesprek dat minimaal eens in het jaar plaatsvindt. Wat is een functioneringsgesprek, hoe verloopt een functioneringsgesprek en wat is het doel ervan? In deze blog geven wij alle antwoorden op de vragen die je hebt rondom het functioneringsgesprek. Lees snel verder!

Wat is een functioneringsgesprek?

Een functioneringsgesprek is een formeel gesprek tussen jou als werknemer en je leidinggevende. Het gesprek gaat over, je raadt het misschien al, jouw functioneren als werknemer. Tijdens het gesprek kijken jullie samen hoe het gaat, hoe jullie jouw functioneren kunnen verbeteren en hoe de onderlinge samenwerking in de toekomst beter kan.

Het functioneringsgesprek is een open gesprek en verbetering staat tijdens dit gesprek centraal. Jouw leidinggevende en jij hebben dan ook een gelijkwaardige verhouding. Jullie kunnen allebei jullie mening geven en suggesties aandragen. Tijdens een functioneringsgesprek is er sprake van tweerichtingsverkeer. Lees hier over hoe je je hier het beste op kunt voorbereiden.

Er zijn al een aantal manieren om ver voor je functioneringsgesprek problemen te beperken. Sommige mensen hebben tijdens een functioneringsgesprek dat ze veel last hebben van hoge werkdruk wat zorgt voor stress. Dit kan al van te voren worden beperkt, hiervoor is geen functioneringsgesprek nodig om dat probleem aan te kaarten.

Is een functioneringsgesprek hetzelfde als een beoordelingsgesprek?

Een functioneringsgesprek is niet hetzelfde als een beoordelingsgesprek. Tijdens een beoordelingsgesprek zijn de rollen vaak niet gelijkwaardig en beoordeelt jouw leidinggevende over jouw prestaties op werkgebied.

Waar bestaat een functioneringsgesprek uit?

Tijdens het functioneringsgesprek gaan jij en je leidinggevende dieper in op de aard van het werk, het niveau van het werk, hoe jij het werken ervaart, de factoren die het functioneren kunnen verhinderen en de plannen voor de toekomst. Het functioneringsgesprek is daarom ook een belangrijk onderdeel van jouw loopbaan. Er worden dan stappen en maatregelen ondernomen om jouw functioneren te verbeteren, wat betekent dat je dichter bij jouw doelen kunt komen en zo jouw ambities kunt gaan waarmaken.

Hoe kun je een functioneringsgesprek voorbereiden?

De voorbereiding van een functioneringsgesprek is erg belangrijk. Er zijn een aantal manieren waarop jij je kan voorbereiden. Toch blijft een functioneringsgesprek voorbereiden lastig. Het is altijd aan te raden om de volgende punten goed door te nemen voordat je functioneringsgesprek begint. Zo heb jij de details van het gesprek voor jezelf duidelijk. Lees hier de punten voor een goede voorbereiding van je functioneringsgesprek:

 • Neem de agenda door
  Vaak ontvang je voorafgaand aan het gesprek een agenda. Zo weet je precies wat je tijdens het gesprek kunt verwachten en op welke onderdelen je je goed kunt voorbereiden. Heb je deze niet ontvangen? Vraag dan aan je leidinggevende wat je precies kunt verwachten. Dan kun je je op basis hiervan alsnog goed voorbereiden.
 • Denk goed na over je eigen functioneren en ambities
  Hoe vind je zelf dat je functioneert als medewerker? Aan welke projecten heb je gewerkt? Wat gaat er goed en waar wil jij je in verbeteren? Wat wil je bereiken in jouw functie? Wat zijn jouw ambities? En hoe wil je deze bereiken? Denk goed na over deze vragen, verzamel voorbeelden en wees eerlijk. Tijdens het gesprek mag je best in gaan op zaken die minder goed gaan en verbetering. Probeer ook concrete doelen en wensen op te stellen.
 • Bedenk welke onderwerpen jij wilt bespreken
  Zijn er punten die jij graag wil bespreken met je leidinggevende? Wil jij bepaalde afspraken maken? Bereid deze punten dan goed voor en kaart ze tijdens het functioneringsgesprek aan.
 • Hoe verloopt de samenwerking?
  Tijdens het functioneringsgesprek kijk je ook naar de samenwerking tussen jou en je collega’s en jou en je leidinggevende. Waaraan hebben jullie samengewerkt en hoe verliep deze samenwerking? Hoe lig jij in de groep? Wat is je mening over jouw collega’s en leidinggevende? Tijdens het gesprek mag jij een eerlijke mening en opbouwende feedback geven.
 • Blik terug op vorige gesprekken
  Wellicht heb je weleens eerder een functioneringsgesprek gehad waarin doelen en/of verbeterpunten zijn opgesteld. Bekijk deze verslagen nog eens en ga na welke verbeteringen je hebt doorgevoerd en welke zaken onveranderd zijn gebleven.

Hoe verloopt het functioneringsgesprek?

De verloop van een functioneringsgesprek kan verschillen, dit is afhankelijk van diegene die het afneemt. Vaak is er wel een logische volgorde terug te zien tijdens het functioneringsgesprek. Dit verloop kun je dan ook goed voorbereiden en verdelen in de volgende onderdelen:

 • De opening
  Jouw leidinggevende opent het gesprek.
 • Een korte terugblik
  Samen met je leidinggevende blik je terug op de afgelopen periode. Is het gelukt met de opgestelde doelen, heb je je kunnen verbeteren?
 • Het functioneren
  Jullie bespreken hoe het gaat. Wat vind je van je eigen prestaties en de samenwerking met anderen? Wat ging er goed en waar liggen verbeterpunten?
 • Discussie
  Samen kijken jullie naar de verbeterpunten. Hoe gaan jullie die verbeterpunten verbeteren? Jullie maken nieuwe afspraken hierover.
 • Het functioneren
  In deze fase van het gesprek krijg je de beoordeling van je leidinggevende. Je ontvangt feedback over je functioneren.
 • Discussie
  Samen met je leidinggevende ga je in gesprek over deze feedback. Ook bekijk je welke acties jullie voor de toekomst kunnen ondernemen.
 • Afronden
  Stap voor stap lopen jullie de nieuwe afspraken na. Eventueel plannen jullie een nieuw gesprek in.

Functioneringsgesprek tips

Er zijn een aantal tips die belangrijk zijn om te weten voordat je met het functioneringsgesprek begint. Deze tips zorgen ervoor dat jij het functioneringsgesprek goed kan beginnen:

 • Neem het heft in handen: wat heb jij nodig, waar wil jij feedback op, wat wil jij bereiken? Dit is dé mogelijkheid om deze zaken aan te kaarten.
 • Wees eerlijk en open. Het doel van het functioneringsgesprek is ten slotte verbetering.
 • Luister, vat samen en vraag door: op deze manier begrijp je wat er gezegd wordt, kun je verifiëren wat er gezegd wordt en doorvragen op zaken die niet helder zijn.

Succes met jouw functioneringsgesprek!

Cta image

Wil je snel aan de slag?

Neem contact op en we je snel mogelijk helpen.

Contact opnemen via Whatsapp