Werkis Logo

Het beoordelingsgesprek: dit moet je weten!

Laatste update: 31 maart 2021
Door: Elise Kamp

Het einde van het jaar is een mooi moment voor veel leidinggevenden om de balans op te maken. Dit gebeurt vaak door middel van het beoordelingsgesprek. Spannend! Wat is een beoordelingsgesprek en hoe kun jij je het beste voorbereiden? In deze blog vertellen wij je alles over het beoordelingsgesprek. Lees snel verder!

Wat is een beoordelingsgesprek?

Een beoordelingsgesprek is een gesprek dat je vaak aan het einde van het jaar voert met je direct leidinggevende. Jouw leidinggevende beoordeelt jou tijdens dit gesprek en vertelt wat hij of zij van jouw prestaties vindt. Het doel van het beoordelingsgesprek is dat je weet waar jij goed in bent, jij je werk goed blijft doen, gemotiveerd blijft en betere prestaties behaalt. Ook worden er tijdens het gesprek arbeidsvoorwaardelijke beslissingen gemaakt. Heb je bijvoorbeeld een tijdelijk contract? Dan zou het zomaar kunnen dat je tijdens dit gesprek een vast contract aangeboden krijgt. Wissel je van contract of heb je al een vast contract, dan is de kans op loonsverhoging aanwezig.

Het beoordelingsgesprek voorbereiden

Een beoordelingsgesprek kan voor veel mensen spannend zijn. Zorg er daarom voor dat je goed voorbereid bent op dit gesprek. Zo kun jij je het beste voorbereiden:

curriculum vitae maken

Hoe verloopt een beoordelingsgesprek?

Voorafgaand aan het beoordelingsgesprek stuurt jouw leidinggevende jou de agenda voor het gesprek. Vaak bestaat het beoordelingsgesprek uit de volgende onderdelen:

Beoordelingsgesprek tips

Je weet nu wat een beoordelingsgesprek is, hoe je deze kunt voorbereiden en hoe een beoordelingsgesprek verloopt. Met deze tips voor tijdens het gesprek moet het beoordelingsgesprek goed komen!

Blog beoordelingsgepsprek 01

Verschil functioneringsgesprek en beoordelingsgesprek

Veel mensen denken dat het beoordelingsgesprek en functioneringsgesprek hetzelfde is. Toch is dit niet het geval. Bij een beoordelingsgesprek ligt de nadruk op jouw prestaties van de afgelopen tijd, is de rolverdeling tussen jou en je leidinggevende ongelijkwaardig en word jij beoordeeld. Jij kan slechts reageren op dit oordeel. Bij een functioneringsgesprek liggen de verhoudingen anders. Hier is de rolverdeling tussen jou en je leidinggevende gelijkwaardig, jullie mogen allebei jullie mening geven, en staat het verbeteren van jouw functioneren centraal. Net als de toekomstplannen die je hebt.

Meer weten over het functioneringsgesprek? Lees dan ook eens deze blog!

Heb je vragen? Bel ons dan gerust op, (038) 33 10 540 of

  Neem contact op

Delen

Vul hieronder jouw gegevens in en het e-mailadres van de persoon waarmee je deze pagina wilt delen.