Logo van Werkis
0
Inschrijven
Het beoordelingsgesp...

Het beoordelingsgesprek: dit moet je weten!

31 mrt. 2021

Edwin Maas

Wat is een beoordelingsgesprek, hoe kun jij je het beste voorbereiden en verschilt een beoordelingsgesprek van een functioneringsgesprek? In deze blog vertellen wij je alles over het beoordelingsgesprek!

Het einde van het jaar is een mooi moment voor veel leidinggevenden om de balans op te maken. Dit gebeurt vaak door middel van het beoordelingsgesprek. Spannend! Wat is een beoordelingsgesprek en hoe kun jij je het beste voorbereiden? In deze blog vertellen wij je alles over het beoordelingsgesprek. Lees snel verder!

Wat is een beoordelingsgesprek?

Een beoordelingsgesprek is een gesprek dat je vaak aan het einde van het jaar voert met je direct leidinggevende. Jouw leidinggevende beoordeelt jou tijdens dit gesprek en vertelt wat hij of zij van jouw prestaties vindt. Het doel van het beoordelingsgesprek is dat je weet waar jij goed in bent, jij je werk goed blijft doen, gemotiveerd blijft en betere prestaties behaalt. Ook worden er tijdens het gesprek arbeidsvoorwaardelijke beslissingen gemaakt. Heb je bijvoorbeeld een tijdelijk contract? Dan zou het zomaar kunnen dat je tijdens dit gesprek een vast contract aangeboden krijgt. Wissel je van contract of heb je al een vast contract, dan is de kans op loonsverhoging aanwezig.

Het beoordelingsgesprek voorbereiden

Een beoordelingsgesprek kan voor veel mensen spannend zijn. Zorg er daarom voor dat je goed voorbereid bent op dit gesprek. Zo kun jij je het beste voorbereiden:

  • Reflecteer de afgelopen periode
    Hoe vind jij dat de afgelopen periode is gegaan? Welke bijdragen heb jij geleverd? Denk goed na over jouw eigen functioneren. Maak zichtbaar wat je doet, hoe je dat doet en wat dat heeft opgeleverd. Ga daarnaast ook eens na wat jij de komende periode wil bereiken. Kijk kritisch naar jezelf en stel doelen op.
  • Neem de agenda door
    Jouw leidinggevende hoort ruim van tevoren de agenda voor het beoordelingsgesprek met je te delen. Neem deze agenda goed door, zodat je weet wat jou te wachten staat in dit gesprek. Heeft jouw leidinggevende de agenda niet gestuurd? Vraag hier dan proactief naar. Heb jij nog punten voor op de agenda? Dan mag jij die natuurlijk aandragen.
  • Vraag regelmatig om feedback
    Een goede leidinggevende geeft regelmatig feedback. Tijdens een beoordelingsgesprek mogen er eigenlijk geen punten naar voren komen die jij nooit eerder te horen hebt gekregen. Reflecteer op deze feedback en ga na of je nog vragen hebt naar aanleiding van deze feedback. Krijg je bijna geen feedback? Vraag dan actief feedback aan je leidinggevende. Op deze manier weet je wat een leidinggevende van je vindt en waar verbeterpunten liggen.
  • Bekijk eerdere verslagen
    Aan het einde van een beoordelingsgesprek onderteken je de uitkomst van het gesprek en krijg je de uitkomsten van het beoordelingsgesprek toegestuurd. Heb je eerder beoordelingsgesprekken of functioneringsgesprekken gehad? Bekijk de verslagen hiervan en reflecteer opnieuw hierop.

Hoe verloopt een beoordelingsgesprek?

Voorafgaand aan het beoordelingsgesprek stuurt jouw leidinggevende jou de agenda voor het gesprek. Vaak bestaat het beoordelingsgesprek uit de volgende onderdelen:

  • Opening
    Je leidinggevende opent het gesprek. Samen nemen jullie de agenda nog eens door. Eventueel kun je nog steeds punten aan de agenda toevoegen.
  • Oordeel en reactie
    Samen delen jullie je ervaringen over jouw functioneren. Je leidinggevende zal eerst zijn oordeel geven over jouw functioneren en jij mag op dit oordeel reageren. Samen gaan jullie verder in gesprek. Het ontvangen van feedback is hier erg belangrijk. Vraag hier waar nodig om.
  • Afspraken
    Na ieder agendapunt maken jij en je leidinggevende concrete afspraken over de besproken acties. Deze afspraken worden schriftelijk vastgelegd.
  • Afronding
    Samen sluiten jullie het gesprek af. Je hoort nogmaals wat er besproken is, welke afspraken er zijn gemaakt en hoe jullie nu verder gaan. Bij onduidelijkheden kun je altijd nieuwe vragen stellen of een vervolggesprek aanvragen. Aan het einde van een beoordelingsgesprek onderteken je de uitkomst van het gesprek en krijg je de uitkomsten van het beoordelingsgesprek toegestuurd.

Beoordelingsgesprek tips

Je weet nu wat een beoordelingsgesprek is, hoe je deze kunt voorbereiden en hoe een beoordelingsgesprek verloopt. Met deze tips voor tijdens het gesprek moet het beoordelingsgesprek goed komen!

  • Luister goed naar je leidinggevende
    Blijf rustig en luister goed naar wat je leidinggevende zegt. Schiet niet meteen in de verdediging: wanneer jij goed luistert zal jouw leidinggevende ook naar jou luisteren.
  • Focus op jouw doel
    Wat wil je tijdens het gesprek bereiken? Focus op dit doel tijdens het beoordelingsgesprek. Op deze manier kan jij eruit halen wat je eruit wil halen.
  • Vraag door op onduidelijkheden
    Is het oordeel van jouw leidinggevende voor jou niet helemaal duidelijk? Stel open vragen en vraag rustig door om zaken te verhelderen. Vraag waar nodig om concrete voorbeelden. Samen zullen jullie op één lijn moeten komen.
  • Wees voorbereid
    Tijdens een beoordelingsgesprek zullen zowel positieve als negatieve zaken voorbijkomen. Wees erop voorbereid dat een beoordelingsgesprek niet altijd positief hoeft uit te pakken.

Verschil functioneringsgesprek en beoordelingsgesprek

Veel mensen denken dat het beoordelingsgesprek en functioneringsgesprek hetzelfde is. Toch is dit niet het geval. Bij een beoordelingsgesprek ligt de nadruk op jouw prestaties van de afgelopen tijd, is de rolverdeling tussen jou en je leidinggevende ongelijkwaardig en word jij beoordeeld. Jij kan slechts reageren op dit oordeel. Bij een functioneringsgesprek liggen de verhoudingen anders. Hier is de rolverdeling tussen jou en je leidinggevende gelijkwaardig, jullie mogen allebei jullie mening geven, en staat het verbeteren van jouw functioneren centraal. Net als de toekomstplannen die je hebt.

Meer weten over het functioneringsgesprek? Lees dan ook eens deze blog!

Cta image

Wil je snel aan de slag?

Neem contact op en we je snel mogelijk helpen.

Contact opnemen via Whatsapp