Werkis Logo

8X de meest gemaakte fouten tijdens een sollicitatiegesprek

Laatste update: 25 mei 2022
Door: Marlijn de Jong

Sollicitatiegesprek op de planning staan? Tijdens het sollicitatiegesprek wil jij vanzelfsprekend zo goed mogelijk voor de dag komen. In dit artikel vertellen we je welke fouten wij bij Werkis het vaakst tegenkomen. Door deze 8 meest gemaakte sollicitatiefouten uit de weg te gaan, heb jij vast en zeker binnen no-time een nieuwe baan gevonden!

8 fouten die je beter niet kunt maken tijdens het sollicitatiegesprek:

1. Te laat komen

Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar te laat komen bij een sollicitatiegesprek is echt not done. Je eerste indruk bij een bedrijf is enorm belangrijk en door te laat te komen zul je de kans op een goede indruk al snel verliezen. Zorg dus dat je ruim op tijd vertrekt en houdt rekening met eventuele vertraging. Het kan natuurlijk zijn dat het compleet buiten je macht ligt dat je te laat bent. Zorg dan dat je de organisatie even een seintje geeft en overleg samen wat de beste oplossing is.

2. Niet inlezen in bedrijf

Oei, geen antwoord op de vraag: waarom heb je bij ons gesolliciteerd? Of: wat je denkt te kunnen verwachten van de functie? Niet heel handig. Degene met wie jij het gesprek hebt zal zich afvragen of de functie je wel daadwerkelijk interesseert én of je überhaupt wel een idee hebt of deze bij jou past. Lees je daarom altijd goed in over het bedrijf, bekijk de website en lees de functieomschrijving/vacature nogmaals door.

3. Niet weten met wie je het gesprek hebt

Het is handig om voordat je naar je sollicitatiegesprek gaat even te checken met wie je het gesprek hebt. Zorg er dus voor dat je dit navraagt bij het maken van de afspraak. Vaak is dit ook bevestigd via de mail. Zo sta je niet met een mond vol tanden bij de receptie, omdat je niet weet naar wie je moet vragen. Wel zo fijn!

4. Negatief zijn (over je vorige werkgever)

Negativiteit over je vorige werk, je collega’s of je baas komt onprofessioneel over op een sollicitatiegesprek. Natuurlijk mag je vertellen waarom je op zoek bent naar een nieuwe baan, maar wees altijd netjes wanneer je spreekt over je vorige werkgever. Een negatieve en klagende houding kan de organisatie het gevoel geven dat je dit ook over hen zal doen. Laat negativiteit dus maar thuis.

Fouten sollicitatiegesprek 1

5. Liegen

Liegen over je ervaring, diploma’s of kwaliteiten is misschien wel een van de grootste fouten die je kan maken tijdens een sollicitatie(gesprek). Niet alleen val je vaak al snel door de mand en sla je daarmee een enorme flater, ook zal de organisatie weinig vertrouwen meer hebben in wat je hen vertelt. Je werkgever verwacht niet dat je alles weet en vind het alleen maar positief als je aangeeft bepaalde dingen nog niet te kunnen, maar ze wel graag wilt leren. Eerlijkheid duurt écht het langst.

6. Clichés

Vermijd de clichés, hoe moeilijk dat soms ook is. Probeer zinnen als: ‘mijn slechtste eigenschap is perfectionisme’ en ‘ik heb geen negen tot vijf mentaliteit’ uit de weg te gaan. Kies er in plaats daarvan voor om authentiek en dichtbij jezelf te blijven. Vind je het lastig om verbeterpunten en persoonlijke eigenschappen te benoemen, lees dan eens deze blog. Ook kun je de hulp van vrienden en familie inschakelen bij deze vraag, zij kennen jou goed en kunnen je vaak helpen meer inzicht te krijgen in wat je sterke en zwakke eigenschappen zijn.

7. Ongeïnteresseerd overkomen

Al kauwgom kauwend, onderuitgezakt in je stoel zitten op je sollicitatiegesprek creëert direct een slechte indruk. Zorg dat je een actieve houding aanneemt tijdens het gesprek, zo laat je de organisatie zien dat je enthousiast en geïnteresseerd bent. Het helpt ook om voor je sollicitatie een aantal vragen voor te bereiden die je het bedrijf graag zou willen stellen.

8. Geen antwoord hebben op vragen

Er zijn van die vragen waar je het antwoord écht even niet op weet. Dat mag je best aangeven, maar probeer toch naar je beste kunnen een antwoord te geven op deze vragen. Wees eerlijk, oprecht en open. Dit wordt alleen maar gewaardeerd door je gesprekspartner. Maar probeer antwoorden als: ‘weet ik niet’ of ‘geen idee’ echt te voorkomen. Het kan natuurlijk ook zijn dat je een vraag liever niet wil beantwoorden, leg dan uit waarom. De organisatie hoort hier altijd begrip voor te hebben.

Fouten Sollicitatiegesprek 2

Bij Werkis helpen wij mensen graag aan een nieuwe baan en dagelijks voeren wij dan ook veel sollicitatiegesprekken om mensen te helpen aan een baan die écht bij hen past. Bovengenoemde fouten komen we regelmatig tegen en dat is natuurlijk zonde. Probeer deze acht fouten dus te voorkomen en zorg dat je altijd goed voorbereid het gesprek in gaat, maar wees bovenal gewoon lekker jezelf! Dan komt het helemaal goed!

Ben je nog op zoek naar een nieuwe baan? Bij Werkis hebben we veel verschillende vacatures in heel veel verschillende sectoren en regio’s. Je vindt ze allemaal hier.

Zie ook:


6 tips om je sollicitatiegesprek voor te bereiden

Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, gefeliciteerd! Dat bekent dat het tijd is om je sollicitatiegesprek goed voor te bereiden. Maar hoe moet je je sollicitatiegesprek voorbereiden? Wij helpen je een handje met deze 6 sollicitatiegesprek tips.

Item bekijken

14 vragen om te stellen tijdens een sollicitatiegesprek

Spannend! Je hebt binnenkort een sollicitatiegesprek! Het is verstandig om tijdens een sollicitatiegesprek zelf ook een aantal vragen voor te bereiden. Zo heb jij antwoord op de zaken die jij graag wilt weten en kom je geïnteresseerd over, dat laat de werkgever zien dat jij je goed hebt voorbereid. Een goed sollicitatiegesprek komt namelijk van beide kanten!

Item bekijken

Heb je vragen? Bel ons dan gerust op, (038) 33 10 540 of

  Neem contact op

Delen

Vul hieronder jouw gegevens in en het e-mailadres van de persoon waarmee je deze pagina wilt delen.