Logo van Werkis
0
Inschrijven
Wat trek je aan naar...

Welke kleding trek je aan naar een sollicitatiegesprek?

16 mrt. 2023

Edwin Maas

Je kledingkeuze voor een sollicitatie kan erg lastig zijn. Hoe weet je wat je precies moet aantrekken naar een sollicitatiegesprek? Met onze tips leggen wij uit hoe jij je kleding kan kiezen en dat jij je comfortabel voelt over je outfit. We leggen er alles over uit in deze blog.

Je kledingkeuze voor een sollicitatie kan erg lastig zijn. Hoe weet je wat je precies moet aantrekken naar een sollicitatiegesprek? Met onze tips leggen wij uit hoe jij je kleding kan kiezen en dat jij je comfortabel voelt over je outfit. We leggen er alles over uit in deze blog.

Sollicitatiegesprek kleding

Het is lastig om te kiezen welke kleding je aan doet naar een sollicitatiegesprek. Het kan namelijk de eerste indruk van het bedrijf beïnvloeden. Je wilt natuurlijk dat dit zo goed mogelijk is. Er zijn een aantal standaard kledingstukken die je beter kunt vermijden als je een sollicitatiegesprek hebt. Dit is bijvoorbeeld een spijkerbroek met gaten, dat wordt namelijk niet gewaardeerd tijdens een sollicitatiegesprek. Er wordt verwacht dat je netjes en verzorgd gekleed komt tijdens een sollicitatiegesprek. Ook zijn opvallende kleuren vaak een afknapper, zorg niet voor te felle kleuren. Kleuren zoals wit, zwart, grijs, donkerblauw zijn altijd gangbaar en acceptabel tijdens een sollicitatiegesprek.

Maak een inschatting wat het bedrijf verwacht

Het is belangrijk om een inschatting te maken over wat het bedrijf van jou verwacht. Dit kun je doen door op de website te kijken en naar de personeelspagina te gaan, als die aanwezig is op de website. Hier kun je een impressie krijgen hoe andere mensen zich kleden van dat bedrijf. Ook is social media een goede manier om te kijken hoe het personeel gekleed is. Dus bekijk van tevoren even de bedrijfsaccounts op Instagram en eventueel Facebook en TikTok. Niet alleen kun je vaak de verwachte kledingstijl achterhalen, maar ook of de sfeer informeel of formeel is binnen het bedrijf. Dit is fijn om te weten, zodat jij je alvast kan voorbereiden op de sfeer. Daarnaast weet je direct wie er allemaal bij het bedrijf werken!

Je moet je altijd comfortabel voelen in je eigen outfit tijdens een sollicitatiegesprek

Naast dat er iets van je kledingstijl wordt verwacht van het bedrijf, is het ook belangrijk dat je jezelf comfortabel voelt. Je moet kleding kiezen die bij jou past als persoon. Tijdens het gesprek is het belangrijk dat je je niet naar gaat voelen over de kledingkeuze die je hebt gemaakt. Kies dus altijd iets waarin jij je comfortabel en zelfverzekerd in voelt! Dat werkt voor jezelf ook het beste.

Het verschil tussen een man en een vrouw

Er zitten verschillen tussen de kledingstijl van een man en een vrouw voor een sollicitatiegesprek. Beiden worden vaak business casual verwacht, maar wat dat precies inhoudt, daarover lees je hieronder meer, voor zowel de man als de vrouw.

Sollicitatie kleding man

Als je netjes gekleed wilt als man naar een sollicitatie wordt er vaak aangeraden om een goede kledingstijl uit te kiezen. Hiermee is de eerste indruk direct goed en kan het sollicitatiegesprek goed van start gaan.

Voor de bovenkleding van een man tijdens een sollicitatiegesprek is het vaak de beste keuze om voor een overhemd, coltrui of polo te gaan. Zorg ervoor dat de kleur niet te opvallend is van de bovenkleding. Als broek is het verstandig om voor een nette spijkerbroek te gaan of een pantalon. Het is belangrijk dat de spijkerbroek geen gaten heeft, omdat dit voor veel bedrijven een afknapper is. Ook nette schoenen zijn vaak belangrijk tijdens een sollicitatiegesprek. Dit hoeven niet altijd lakschoenen te zijn, maar je kunt ook kiezen voor 'Chelsea boots'. Sommige bedrijven accepteren tegenwoordig ook sneakers op de werkvloer, maar het is verstandig om deze toch nog even thuis te laten tijdens je sollicitatiegesprek!

Als laatste tip, zorg ervoor dat je er verzorgd uitziet. Er wordt zeker verwacht dat je haar netjes zit tijdens een sollicitatiegesprek, dit geldt ook voor gezichtshaar. Werk dit dus netjes bij voordat je op gesprek moet komen, want dit wordt zeker gewaardeerd.

In een pak naar een sollicitatiegesprek is tegenwoordig vrij uniek. Het komt nog wel als het gaat om een sollicitatiegesprek naar een hoge functie in de financiële sector. Dit is ook de reden om eerst te bekijken wat het bedrijf van jouw kledingstijl verwacht. Soms wordt een volledig pak gezien als overdressed, hierdoor kun jij je oncomfortabel voelen tijdens een sollicitatiegesprek.

Sollicitatie kleding vrouw

Veel vrouwen twijfelen over wat zij moeten aantrekken naar hun sollicitatiegesprek. Voor vrouwen zijn er ook een aantal belangrijke keuzes wat betreft de juiste kleding. Maar ook hier geldt, dat het belangrijk is om te kijken wat het bedrijf verwacht. Business casual als vrouw wordt over het algemeen altijd gewaardeerd. Dit betekent dat een vrouw voor bovenkleding kan kiezen voor een blouse eventueel met een bijpassend jasje. Daarnaast kunnen vrouwen ook kiezen voor een net broekpak of mantelpakje. Voor onderkleding kan er worden gekozen voor een nette spijkerbroek of een pantalon of een rokje. Let op dat wanneer je kiest voor een rok, dat deze niet te kort is. Het wordt niet gewaardeerd als je te sexy gekleed komt! Dus voorkom dit zo veel mogelijk.Voor vrouwen is het ook belangrijk om dichte schoenen te dragen. Daarnaast zijn laarzen wel gangbaar, maar zorg ervoor dat de laarzen onder kniehoogte zijn. Voor een vrouw is het ook belangrijk dat zij verzorgd overkomt, maar houdt het naturel. Probeer niet te veel make-up te dragen, maar kom naturel over.

Deze kleding moet je niet aan doen naar een sollicitatiegesprek

Er zijn een aantal kledingstukken die niet gewaardeerd worden tijdens een sollicitatiegesprek. Het is verstandig om hier op te letten en dit dus te vermijden tijdens het solliciteren. Hieronder staat een lijstje met wat je moet vermijden qua kledingstijl.

  • Doe geen spijkerbroek met gaten aan;

  • Doe niet te felle kleding aan met opvallende kleuren;

  • Niet te veel parfum op doen;

  • Niet te hoge laarzen aan;

  • Doe geen pet of muts op naar het gesprek;

  • Doe geen sneakers aan naar je sollicitatiegesprek;

  • Vermijd te drukke patronen op je boven- en onderkleding;

  • Doe geen doorschijnende of diep uitgesneden kleding aan.

Accessoires bij je outfit naar een sollicitatiegesprek

Eén van de laatste onderdelen zijn de accessoires bij je outfit naar het sollicitatiegesprek. Veel mensen kiezen ervoor om je kledingstijl af te maken met een aantal accessoires. Dit kan zeker een goede toevoeging zijn! Maar niet alle accessoires worden gewaardeerd. Probeer nooit te veel accessoires te dragen, dit geldt voor mannen en vrouwen. Te veel accessoires zijn afleidend tijdens een sollicitatiegesprek. Probeer het altijd casual te houden. Een horloge zou bijvoorbeeld een goede toevoeging kunnen zijn. Vrouwen kiezen ook regelmatig voor een ketting. Wanneer mannen een ketting dragen is het gangbaarder om deze onder de bovenkleding te dragen.

Zorg ervoor dat je je zelfverzekerd voelt in een outfit

Als laatst, willen we nogmaals zeggen hoe belangrijk het is dat jij je zelfverzekerd voelt in je outfit. Probeer daarom niet met je kledingstijl te ver buiten je comfortzone te gaan. Je moet je namelijk op je gemak voelen. Een sollicitatiegesprek kan namelijk erg spannend zijn, dus wil je niet daarbovenop je onzeker voelen over je outfit. Zorg ervoor dat jij goed verzorgd en zelfverzekerd naar een sollicitatiegesprek toe gaat. Hierdoor zal het sollicitatiegesprek zeker beter gaan verlopen!

Cta image

Wil je snel aan de slag?

Neem contact op en we je snel mogelijk helpen.

Contact opnemen via Whatsapp