Logo van Werkis
0
Inschrijven
8 tips om je product...

8 tips om je productiviteit te verhogen als je thuiswerkt

17 feb. 2022

Edwin Maas

Voor de één is thuiswerken een uitkomst, de ander is het liefst zo veel mogelijk op kantoor. Het kan soms lastig zijn je productiviteit te waarborgen wanneer je vanuit huis werkt. In deze blog geven we je 8 tips die je helpen om productiever thuis te werken.

Voor de één is thuiswerken een uitkomst, de ander is het liefst zo veel mogelijk op kantoor. Hoewel voor beide situaties iets te zeggen is, biedt thuiswerken voor veel mensen voordelen, zoals flexibiliteit, vrijheid en tijdswinst op bijvoorbeeld je reistijd naar werk. Toch kleven er ook nadelen aan thuiswerken, zo kan het onder andere lastig zijn om je productiviteit te waarborgen wanneer je vanuit huis werkt. Helemaal wanneer je te maken hebt met kinderen of andere huisgenoten.

De afgelopen tijd gaven de omstandigheden rondom covid veel medewerkers geen andere keus en moest er, al zij het gedeeltelijk, door veel mensen thuis worden gewerkt. Hoewel alles weer redelijk normaal wordt en het thuiswerkadvies binnenkort vervalt, zal (flexibel) thuiswerken binnen veel bedrijven een grote rol blijven spelen. Of je nou een bedreven thuiswerker bent of juist niet, onderstaande tips kunnen jou helpen thuis productiever aan de slag te gaan.

Productiever thuiswerken doe je zo

1. Zorg voor een duidelijke werkplek

Zorg ervoor dat je een plek in je huis toewijst als specifieke werkplek. Dit zorgt ervoor dat je werk en privé gescheiden houdt, dit maakt het makkelijker om te ontspannen in je privésfeer en je werkomgeving een productieve werkzone te houden. Bij het creëren van een goede werkplek in huis is het belangrijk rekening te houden met het volgende:

  • Zorg het liefst voor een afgesloten werkplek waar je niet gestoord kan worden en je de deur dicht kan doen. Dit is niet voor iedereen mogelijk, maar zorg er dan voor dat je een duidelijk aangewezen plek hebt om te werken. Bijvoorbeeld een bureau. Is de eettafel voor jou toch de enige optie? Claim dan een hoekje van deze tafel als werkplek. Wellicht helpt de volgende tip jou dan nog een handje extra.

  • Houd je werkplek en werkomgeving opgeruimd, zo houd je overzicht en dat is niet alleen bevorderlijk voor je werk, maar ook voor de rust in je hoofd. Een opgeruimd huis is immers een opgeruimd hoofd.

  • Toe aan een andere omgeving? Ga eens op zoek naar een fijne werkplek buitenshuis. Soms kan het helpen eens een dag of een halve dag vanaf een andere locatie te werken. Denk bijvoorbeeld aan de bibliotheek, een café, of een andere werkplek. Vaak ben je op deze locaties omringd door gelijkgestemden, wat je productiviteit soms net even die extra boost kan geven.

2. Zorg ervoor dat je jezelf kan afsluiten van je omgeving

Soms kan je omgeving voor extra veel onrust zorgen, er lopen mensen rond of je hebt last van geluid op de achtergrond. Wanneer je geen mogelijkheid tot een afgesloten werkruimte hebt, kan dit met name een enorme domper voor je productiviteit en concentratie vormen. Onderstaande tips kunnen je helpen je van je omgeving af te sluiten en je concentratie te bevorderen:

  • Gebruik je oortjes om muziek af te spelen om zo achtergrondgeluid uit te cancelen. Kies een lijst speciaal voor concentratie, misschien wel klassiek of lofi, of iets anders waar jij graag naar luistert. Wil je je echt helemaal afsluiten? Investeer dan in een goede noise canceling koptelefoon, zo kan je je ook zonder muziek af te spelen, van de buitenwereld afsluiten.

  • Vermijd verder ook andere afleiding, leg je telefoon aan de kant en zorg dat de televisie uit staat. Multitasken lijkt soms verleidelijk, maar gaat ten koste van je productiviteit. Focus je op één taak tegelijkertijd, dan word je zo min mogelijk afgeleid door andere zaken. Vermijd ook het doen van huishoudelijk klusjes als je thuis aan het werk bent, het kan verleidelijk zijn even de was op te vouwen of de vaatwasser uit te ruimen, maar plan deze taken op een ander moment in.

3. Zorg voor structuur in je dag

Wanneer je thuiswerkt is het soms lastig een goede dagstructuur te houden. Je dag loopt vaak toch anders dan je op kantoor gewend bent en je hebt daarnaast ook meer vrijheid om deze naar eigen inzicht in te delen. Het kan helpen om op papier te zetten wat je wilt doen die dag. Hoe ziet je ochtend eruit? Wat doe je tijdens je pauzes? Wat wil je na je werk doen?

Het kan verleidelijk zijn ‘s ochtends vijf minuten voor je werkdag begint je bed uit te rollen, maar voor je productiviteit is het belangrijk om structuur in je dag te houden. Een goede ochtendroutine kan je hiermee op weg helpen. Maak je ‘s ochtends klaar, spring onder de (koude) douche en trek een leuke outfit aan. Zo voel jij je klaar voor de dag, ook al ben je maar een aantal stappen verwijderd van je thuiswerk kantoor.

4. Maak gebruik van time management om efficiënter te werken

Om rust te bewaren in je hoofd en afleiding te beperken, kan het helpen om time management technieken toe te passen. Kies er voor om bijvoorbeeld blokken in te plannen waarin je focust op een specifieke taak, dit wordt ook wel ‘deep work’ genoemd. Beperk (waar dat kan) dan ook zoveel mogelijk afleiding door je telefoon op stil te zetten, je mail af te sluiten en meldingen of pop-ups uit te zetten. Blok verder ook tijd uit voor meetings, voor het checken van je mail en andere taken.

Ook kan het helpen af te spreken met collega’s, wanneer je bijvoorbeeld je mail checkt en bereikbaar bent en wanneer je ‘deep work’ blokken hebt ingepland. Spreek bijvoorbeeld af dat je je mail ‘s ochtends om 09.00 en ‘s middags om 16.00 checkt en beantwoordt.

Verder zijn er ook verschillende time management technieken die je kunnen helpen je focus op een bepaalde taak te kunnen bewaren. Zo kan je bijvoorbeeld gebruik maken van de populaire Pomodoro techniek om je te focussen op je taken. Deze techniek helpt je om jouw tijd af te bakenen in verschillende blokken van 25 minuten gevolgd door een pauze van 5 minuten, waarin je je focust op een specifieke taak. Pomodoro helpt je op deze manier om je concentratie te behouden en je takenlijst af te werken. Het kan dus zeker interessant zijn om je eens te verdiepen in deze techniek!

5. Licht je omgeving in en maak duidelijke afspraken

Je omgeving kan thuis voor extra afleiding zorgen, die vaak niet ten goede komt aan je productiviteit. Op kantoor is iedereen aan het werk en zit je veelal in hetzelfde schuitje, dit is thuis vaak anders. Helemaal wanneer je kinderen hebt kan het lastig zijn deze grens te bewaken.

Laat je omgeving weten wanneer je aan het werk bent en spreek af dat ze je binnen deze tijden en op je vaste werkplek zo min mogelijk storen. Je bent er wel, maar maak duidelijk dat je nu niet inzetbaar bent voor andere taken of om te spelen met de kids. Op deze manier word jij minder afgeleid en kun je je beter concentreren tijdens het thuiswerken.

6. Houd voldoende pauze

Wanneer je thuiswerkt kan het houden van pauze er nog al eens bij inschieten en is helemaal het houden van een pauze waarvan je energieker terugkomt soms lastig. Pauze houden is enorm belangrijk voor je productiviteit, maar zorg er wel voor dat je echt even uit je ‘werkomgeving’ stapt.

Maak je hoofd leeg door een blokje om te maken, door een bakje koffie te drinken met een van je huisgenoten of een lekker gezonde lunch te bereiden. Probeer je pauzes niet alleen op social media door te brengen, maar probeer echt even los te komen van deze prikkels. Zo ga je daarna weer met nieuwe energie aan de slag en geef je je concentratie en creativiteit een boost.

7. Blijf in contact met je collega's

Als je op kantoor werkt heb je automatisch vaak veel contact met je collega’s, je spreekt elkaar in de wandelgangen en tikt elkaar even aan als je een vraag hebt. Veel van dit vanzelfsprekende contact verdwijnt wanneer je thuiswerkt. Het is belangrijk om ook als je thuiswerkt in contact te blijven met je collega’s en het teamgevoel te behouden. Dit voorkomt dat je je eenzaam gaat voelen en doet goed aan je productiviteit.

Het is daarom goed om toch dagelijks even contact te hebben met je teamleden. Zo blijf je op de hoogte van hoe het met elkaar gaat, waar iemand tegenaan loopt, etc. Stel hen zo nodig op de hoogte van waar je mee bezig bent. Het kan voor je productiviteit ook helpen te benoemen wanneer je bepaalde zaken verwacht af te hebben, op deze manier houd je je jezelf verantwoordelijk.

8. Denk aan je werkhouding

Een goede houding is zeer belangrijk voor je productiviteit. Zorg ervoor dat je rechtop zit op een (bureau)stoel aan een tafel of bureau. Hoewel de bank of je bed misschien uitnodigend kan zijn, is dit niet alleen een slecht idee voor je productiviteit, maar is een slechte werkhouding ook funest voor je lichaam. Zorg dus dat je rugklachten voorkomt en zorg ervoor dat je af en toe eens opstaat en even strekt. Op die manier blijf je het meest productief!

Vergroot je productiviteit bij thuiswerken op jouw manier!

Het is natuurlijk niet gezegd dat je vanuit huis minder productief bent. Misschien werk jij thuis wel een stuk efficiënter. Onderzoek naar thuiswerken toont namelijk aan dat 41% van de werknemers juist productiever is wanneer zij thuiswerken. Dit betekent helaas ook dat productiviteit voor veel mensen een struikelblok vormt bij het thuiswerken. Veel bedrijven zullen namelijk ook na het afschaffen van de maatregelen medewerkers de mogelijkheid blijven geven thuis of op kantoor te werken. Hybride werken wordt ook wel het nieuwe normaal genoemd. We hopen daarom dat de volgende tips jou hierin op weg kunnen helpen en thuiswerken voor jou tot een succes kunnen maken! Kijk hierin vooral wat werkt voor jou en probeer eens wat uit.

Lees voor nog meer tips over productiviteit tijdens het thuiswerken ook ons andere artikel over dit onderwerp.

Cta image

Wil je snel aan de slag?

Neem contact op en we je snel mogelijk helpen.

Contact opnemen via Whatsapp