Werkis Logo

Thuiswerken is de nieuwe norm: hoe blijf je productief?

Laatste update: 2 oktober 2020
Door: Elise Kamp

De nieuwe corona maatregelen van 28 september zijn van kracht. Voor de komende drie weken geldt: thuiswerken is de norm, tenzij dit niet anders kan. Dit, om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. We moeten ook wel, want de tweede golf is in volle gang. Vanuit huis werken wordt dus het nieuwe normaal, maar hoe zorg je ervoor dat jij jouw thuiswerkdag doorkomt, hoe richt je je (nieuwe) werkplek het beste in en hoe blijf je ook thuis productief?

Ondanks dat thuiswerken ook een heleboel voordelen heeft (lees: geen file, langer uitslapen en meer tijd met je gezin), heeft thuiswerken ook (veel) nadelen. Met deze 7 tips sla jij je door jouw thuiswerkdag heen en blijf je productief werken! #wijdoenwelmee

1. Zorg voor regelmaat en structuur tijdens thuiswerken

Regelmaat en structuur is in deze periode erg belangrijk. Werk zoveel mogelijk volgens je normale dagritme: sta op dezelfde momenten op, volg je ochtendritueel en eet en drink op de gebruikelijke momenten. Werk daarnaast zoveel mogelijk volgens jouw gebruikelijke kantoortijden en ga op normale tijdstippen slapen. Zorg ervoor dat je een routine creëert en dat je je zoveel mogelijk aan deze routine vasthoudt.

WERK blog thuiwerken structuur

2. Werken vanuit huis: stel doelen op

Productief blijven wanneer je thuiswerkt kan een uitdaging zijn. Zorg voor een goede planning en stel doelen op. Plan je werkzaamheden in verschillende blokken en wissel de verschillende werkzaamheden af. Door te werken van activiteit naar activiteit, kun je eenvoudig activiteiten wegstrepen van je planning. Door doelen te behalen blijf je productiever.

3. Creëer een vaste thuiswerkplek

Normaalgesproken was je waarschijnlijk een tijdje onderweg voordat je bij jouw werkplek arriveerde. Dat is nu natuurlijk anders. Creëer in huis een vaste werkplek, dat gescheiden is van het reilen en zeilen in huis en maak duidelijke afspraken met je huisgenoten zodat je niet gestoord wordt. Dit zorgt ervoor dat in huis ook nog steeds ‘naar werk’ kunt gaan.

WERK blog thuiswerken vaste thuiswerkplek

4. Thuiswerkplek inrichten op een veilige en gezonde manier

Ook thuis moet de werkplek voldoen aan de Arboregelgeving. Zorg voor een goede inrichting van je werkplek: is je stoel en bureau bijvoorbeeld op de juiste manier afgesteld en heb jij je beeldscherm op ooghoogte staan? Denk daarnaast aan je houding. Zorg ervoor dat je niet te lang achter de computer zit en wissel je houding hierbij af. Moet je even bellen? Ga dan bijvoorbeeld staan of lopen. Moet je een stuk lezen? Ga op een andere plek zitten. Haal regelmatig iets te drinken voor jezelf.

5. Neem tijdig pauze gedurende jouw thuiswerkdag

Wanneer je meerdere korte pauzes verspreid over de dag neemt, ben je productiever dan wanneer je maar één langere pauze op de dag neemt. Neem dus tijdig pauze: plan je pauzes en bescherm je werktijd. Ga daarnaast in je pauze ook eens naar buiten, haal frisse lucht en beweeg. Zo ga jij na je pauze weer fris aan het werk.

WERK blog thuiswerken zoom

6. Heb contact met collega's tijdens thuiswerken

Even een praatje bij het koffieautomaat, de gezamenlijke pauze, die flauwe grapjes van je collega: doordat je thuiswerkt wordt het contact met je collega’s moeilijker. Toch is het contact met je collega’s erg belangrijk. Laat daarom overleggen gewoon doorgaan via Skype, FaceTime of Teams, kijk en luister naar je team en bel die ene collega ook eens spontaan op voor een praatje. Zo onderhoud je ook tijdens het thuiswerken het contact met je collega’s.

7. Morgen weer een thuiswerkdag!

Het einde van jouw werkdag nadert. Het is belangrijk om jouw dag goed af te sluiten, zodat je ook thuis ‘vrij’ bent wanneer je werkdag is afgelopen. Maak een nieuwe to do lijst voor de dag erna, beantwoord de laatste e-mails en zet je telefoon en computer uit. Zorg ook ’s avonds voor voldoende ontspanning, beweging en sociaal contact. Zo blijf je energiek en gemotiveerd!

Heb je vragen? Bel ons dan gerust op, (038) 33 10 540 of

  Neem contact op

Delen

Vul hieronder jouw gegevens in en het e-mailadres van de persoon waarmee je deze pagina wilt delen.