Logo van Werkis
0
Inschrijven
7 tips voor het vind...

7 tips voor het vinden van de ideale bijbaan naast je studie

18 feb. 2022

Edwin Maas

Jij bent student en op zoek naar een baan naast je studie. Waar moet je dan rekening mee houden? Hoe vind je een studiegerelateerde bijbaan en is dat altijd nodig? In de volgende blog vertellen we je er meer over!

Jij bent student en op zoek naar een baan naast je studie. Waar moet je dan rekening mee houden? Hoe vind je een studiegerelateerde bijbaan en is dat altijd nodig? In de volgende blog vertellen we je er meer over!

Als student kan het soms best lastig zijn een bijbaan te vinden. Er worden vaak genoeg baantjes aangeboden, maar voor de één ben je te oud en de ander biedt weer niet de uitdaging die je zoekt. Toch willen veel studenten blijven werken naast hun studie, want het gemiddelde studentenleven is anders moeilijk te bekostigen. Daarnaast kan een (studiegerelateerde) bijbaan je veel ervaring bieden die je alvast een opstapje kan geven naar je toekomstige carrière.

Bijbaan naast studie: deze tips helpen je verder!

1. Waar ben je naar op zoek?

De eerste stap is voor jezelf helder krijgen waar je naar op zoek bent. Wat betreft de keuze voor een studenten bijbaan heb je namelijk verschillende mogelijkheden:

  • Wil je je verdiepen in je toekomstige werkveld:

Een studiegerelateerde bijbaan helpt je ervaring op te doen in jouw toekomstige werkveld. Dit kan heel erg waardevol zijn, met name voor een toekomstige baan. Op deze manier kickstart je jouw carrière al tijdens jouw studie.

  • Heb je bepaalde interesses / hobby’s:

Een bijbaan kan ook een mooie kans vormen om geld te verdienen met bepaalde interesses of hobby’s. Houd jij bijvoorbeeld erg van sporten? Misschien is een bijbaan in de sportschool wel iets voor jou. Of speel je graag gitaar? Dan is muziekles geven misschien wel een optie.

  • Wil je naast je studie juist iets heel anders doen:

Hoewel een studiegerelateerde bijbaan natuurlijk mooi meegenomen kan zijn, kan het ook zijn dat jij op zoek bent naar een heel ander soort bijbaan. Je kan ook een bijbaan kiezen waarin je je juist even lekker je hoofd leeg kan maken en met hele andere dingen bezig bent.

Hoeveel tijd heb je om te werken naast je studie?

Verder is het belangrijk om na te denken over het aantal uur dat je beschikbaar bent. Bedenk goed hoeveel tijd jij naast je studie nog over hebt, je bijbaan mag namelijk nooit ten koste gaan van je studie. Wanneer je van tevoren goed duidelijk hebt wat voor jou mogelijk is, kun je dit ook direct aangeven aan je nieuwe werkgever en voorkom je dat je over je eigen grenzen gaat. Het belangrijkste aan een bijbaan naast je studie is namelijk dat het goed te combineren is!

2. Oriënteer je op bestaande vacatures of bedrijven waar je eventueel aan de slag wilt

Wanneer je weet waar je naar op zoek bent in je bijbaan, kun je eens gaan kijken welke vacatures er online staan en bij welke bedrijven je eventueel aan de slag zou willen. Op deze manier doe je inspiratie op in de zoektocht naar jouw ideale bijbaan.

Kijk eens rond op LinkedIn, Indeed, of google simpelweg eens waar je naar op zoek bent. Ook bij ons kun je terecht voor leuke vacatures, misschien is een baan als online recruiter wel wat voor jou. Wellicht valt je oog wel op de perfecte vacature, dan kun je meteen een gokje wagen!

3. Gebruik je netwerk

Gebruik je netwerk om jouw ideale bijbaantje te vinden. Je netwerk is een krachtig middel om een leuke bijbaan te vinden. Ga eens na waar mensen die je kent werken of de contacten die zij hebben. Wellicht kun je via via ergens aan de slag!

Ga ook naar (netwerk)events toe. Vaak bieden hogescholen of universiteiten meerdere keren per jaar events of bedrijvenmarkten aan waar je als student verschillende bedrijven kan ontmoeten die op zoek zijn naar (werk)studenten, afstudeerders of stagiairs. Het is slim om hier zeker gebruik van te maken! Lees hier tips om je LinkedIn profiel te verbeteren.

4. Gebruik LinkedIn

Aansluitend op het gebruiken van jouw persoonlijke netwerk, kun je ook LinkedIn gebruiken als hulpmiddel. Met een oproep op LinkedIn, kom je namelijk vaak een stuk verder dan je in eerste instantie verwacht.

Het is slim om te delen waar je naar op zoek bent, wat jouw achtergrond is, in welke omgeving je iets zoekt en hoeveel je beschikbaar bent. Eventueel kun je er ook voor kiezen om aan je post je CV toe te voegen of een afbeelding van jezelf.

5. Stap naar een uitzendbureau

Een uitzendbureau kan je verder helpen in jouw zoektocht naar de ideale bijbaan, die perfect matcht met jou en met jouw studie. Vaak tonen uitzendbureaus verschillende vacatures op hun website, maar het is slim om eens contact op te nemen met een recruiter. Een uitzendbureau heeft namelijk een groot netwerk en kan vaak meer voor je betekenen dan in eerste instantie zichtbaar is.

Werkis helpt jou hier ook graag bij. Wij zijn arbeidsmarktspecialist sinds 2008 en nemen graag de tijd om eens met jou door te nemen waar je naar op zoek bent, zodat we je kunnen helpen met het vinden van een bijbaan die bij je past! Neem gerust eens contact met ons op.

6. Benader een bedrijf zelf (ook al staat er geen vacature online)

Heb jij een bepaald bedrijf in gedachten of een bepaalde branche waarin je graag zou willen werken? Neem eens contact op met een aantal bedrijven. Vaak zul je zien dat er wel vraag is naar parttimers, ook al staat deze vraag bijvoorbeeld niet specifiek op de website. Niet geschoten is in dit geval altijd mis en misschien beland jij op deze manier wel op een ontzettend toffe werkervaringsplek!

7. Ga als ondernemer aan de slag

Beschik jij over bepaalde skills die je wel zou willen omzetten in een eigen bedrijf? Dan kun je natuurlijk ook nog op deze manier je eigen bijbaan naast jouw studie creëren door als zzp’er aan de slag te gaan. Bedenk wel goed of je ondernemen naast je studie kunt combineren met jouw studie, het kan je namelijk nog best wat tijd gaan kosten. Kader dit dus voor jezelf goed af, je bent in dit geval namelijk je eigen baas! Het zijn van zzp’er of freelancer naast je studie kan je enorm veel flexibiliteit bieden, om je eigen tijd in te delen. Dit kan o.a. een groot voordeel zijn.

De beste bijbanen naast je studie

De ideale bijbaan voor naast je studie, vind je hier. Kijk gerust eens rond! Niet gevonden wat jij zoekt of kunnen we jou helpen met je zoektocht? Schroom niet om eens binnen te lopen bij of contact op te nemen met één van onze vestigingen in Kampen, Zwolle, Genemuiden, Harderwijk, Emmeloord, Lelystad, Almere of Meppel.

Ben je nu bijna klaar met je studie? Lees dan vooral onze tips over wat je allemaal moet regelen als je afgestudeerd bent!

Cta image

Wil je snel aan de slag?

Neem contact met ons op en we zullen je zo snel mogelijk helpen!

Contact opnemen via Whatsapp