Werkis Logo

6 slimme vragen voor een sollicitatiegesprek

Laatste update: 14 januari 2021
Door: Elise Kamp

Welke slimme vragen moet je stellen bij een sollicitatiegesprek? Vragen stellen tijdens het eerste sollicitatiegesprek is hét moment voor de werkgever om te kijken of jij bij het bedrijf past. Dankzij jouw goede voorbereiding op het sollicitatiegesprek heb je waarschijnlijk al een goed beeld van het bedrijf en de functie waarvoor je solliciteert. Toch is het verstandig om bepaalde zaken nog even te checken. Het sollicitatiegesprek is ook voor jou het ideale moment om te kijken of het bedrijf bij jou past.

Het stellen van vragen tijdens het sollicitatiegesprek is dan ook zeker toegestaan en zorgt ervoor dat het gesprek van twee kanten komt. Dit is prettig voor jouw gesprekspartner. Daarnaast toon je initiatief en interesse in het bedrijf waar je solliciteert. De volgende zes vragen kun je stellen tijdens een sollicitatiegesprek:

Blog Werkis Vragen Stellen Sollicitatiegesprek Gesprek

Sollicitatievragen over het bedrijf

1. Hoe ziet de bedrijfscultuur eruit?

De bedrijfscultuur zegt iets over de normen, waarden en gewoonten van de organisatie en kan een grote invloed hebben op de werksfeer en de productiviteit van medewerkers. Is deze organisatie de plek voor jou? Past de organisatie bij je? Door te vragen naar de bedrijfscultuur kun je dit ontdekken.

2. Wat zijn de ontwikkelingsmogelijkheden binnen het bedrijf?

Door te vragen naar de ontwikkeling van de huidige medewerkers binnen het bedrijf, kun je inschatten of er binnen het bedrijf ruimte is voor ontwikkeling. Deze vraag laat zien dat je ambities hebt en actief bezig bent met je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Daarnaast vinden bedrijven het vaak positief als werknemers willen groeien.

Blog Werkis Vragen Stellen Sollicitatiegesprek Heftruck

Sollicitatievragen over de functie

3. Welke werkzaamheden vallen er onder de functie?

Hoe ziet een werkdag er ongeveer uit? Welke verantwoordelijkheden krijg je? De vacature heeft globaal de werkzaamheden al beschreven, maar schetsen vaak een algemeen beeld. Door te vragen naar een gedetailleerde beschrijving van je werkzaamheden, weet je wat je kunt verwachten.

4. Wat zijn uitdagingen voor deze functie?

Wordt er bijvoorbeeld vaak overgewerkt of ligt de werkdruk hoog? Iedere functie heeft zijn eigen uitdagingen. Door te vragen naar de huidige uitdagingen, weet je precies wat je kunt verwachten en waar pijnpunten binnen de functie liggen.

5. Hoe ziet het team eruit waarin ik kom te werken?

Voor je in een bepaalde functie start, is het fijn om te weten in wat voor team je terecht komt. Werk je bijvoorbeeld vaak alleen of juist in teamverband? En hoe is de sfeer op de werkvloer? Gaan collega’s op een formele of informele manier met elkaar om?

Sollicitatievraag over het sollicitatieprocess

6. Wat zijn de volgende stappen in het sollicitatieproces?

Mocht je gesprekspartner aan het einde van het gesprek nog niet benoemd hebben wat de volgende stap in het sollicitatieproces is, dan mag je hier zeker naar vragen. Het laat zien dat je geïnteresseerd bent en het zorgt ervoor dat je weet wat je kunt verwachten.

Hand Schudden 2

Vragen die je beter niet kunt stellen tijdens het eerste sollicitatiegesprek…

Dit zijn vooral vragen over je loon, pensioen, proeftijd en de lengte van je vakantie. Deze zaken komen vaak in het tweede gesprek of het arbeidsvoorwaarden gesprek aan bod. Begint je gesprekspartner wel over een van deze onderwerpen, dan mag je deze natuurlijk beantwoorden.

Nu weet je welke vragen je moet stellen tijdens een sollicitatiegesprek. Maar weet je al hoe je gaat antwoorden op de vraag: Wat zijn je sterke en zwakke punten? Ontdek in onze blog hoe je hier een tactisch antwoord op kunt geven!

Heb je de baan gekregen? Gefeliciteerd! Bekijk ook onze tips voor een geslaagde eerste werkdag!

Heb jij nog sollicitatievragen, maar weet je niet zeker of je deze kunt stellen tijdens een sollicitatiegesprek? Neem dan gerust contact op met een van onze vestigingen.

Zie ook:


6 tips om je sollicitatiegesprek voor te bereiden

Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, gefeliciteerd! Dat bekent dat het tijd is om je sollicitatiegesprek goed voor te bereiden. Maar hoe moet je je sollicitatiegesprek voorbereiden? Wij helpen je een handje met deze 6 sollicitatiegesprek tips.

Item bekijken

De meest gestelde sollicitatievragen

Welke vragen kun je verwachten bij een sollicitatiegesprek? Wij zetten de meestgestelde sollicitatie vragen voor je op een rijtje.

Item bekijken

Heb je vragen? Bel ons dan gerust op, (038) 33 10 540 of

  Neem contact op

Delen

Vul hieronder jouw gegevens in en het e-mailadres van de persoon waarmee je deze pagina wilt delen.