Werkis Logo

Werken & leren combineren | De voor- en nadelen op een rijtje

Laatste update: 31 mei 2022
Door: Marlijn de Jong

In deze blog vertellen we je wat de voor- en nadelen zijn van het combineren van werken en leren. Bijvoorbeeld via een BBL-traject of een interne opleiding bij een werkgever. Werken en leren kan namelijk heel interessant zijn als je in een veld wilt gaan werken waarvoor je nog niet gekwalificeerd bent, maar geen zin hebt om eerst nog een aantal jaar naar school te gaan. Daarnaast is werken en leren natuurlijk ook aantrekkelijk omdat je direct begint met het verdienen van salaris en vaak weinig tot geen kosten kwijt bent aan scholing.

Voordelen werken & leren combineren

De combinatie van werken en leren kent een hoop voordelen. We hebben er hieronder een aantal voor je op een rijtje gezet:

Het eerste grote voordeel aan de combinatie van werken en leren, is dat je door deze combinatie gelijk salaris verdient. Zo heb je gelijk inkomsten voor huur, andere betaalverplichtingen, sociale kosten, etc. Als je fulltime naar school gaat blijft er vaak nog maar weinig tijd over voor werk en moet je dit altijd goed weten te combineren met je studie. Op deze manier hoef je je dus geen zorgen te maken over je financiën en de kosten die je maakt als student.

Dat wat je leert is ook dat wat je doet in je werk, daardoor kun je je kennis meteen in de praktijk brengen. Wanneer je fulltime naar school gaat is het vaak alleen mogelijk om je kennis in de praktijk te brengen tijdens de stages die je loopt. Praktijk kennis is enorm waardevol, omdat je dan ziet hoe iets écht in zijn werk gaat. In dit opzicht is werken & leren dus echt een win-win situatie!

Tijdens je werkzaamheden leer je allerlei mensen in het werkveld kennen, je bouwt meteen een netwerk op van vakmensen en studenten die in hetzelfde werkveld werkzaam zijn/gaan als jij. Een netwerk is enorm waardevol in je verdere carrière, je kent op deze manier mensen die je kan bereiken voor vragen, nieuwe mogelijkheden of om gewoon even mee te sparren.

Je gaat niet zonder voorkennis het werkveld in, maar je hebt al aardig wat ervaring opgedaan. Dit is een groot voordeel voor werkgevers en daarmee voor je toekomstige carrière. Doordat je al ervaring hebt opgedaan voordat je je diploma daadwerkelijk in de pocket hebt, is het makkelijker om te solliciteren bij andere werkgevers of om door te groeien naar andere functies als je die ambitie hebt.

Werken leren voordelen nadelen 2

Nadelen aan werken en leren

Zitten er ook nadelen aan werken en leren? Vraag je je nu vast af. Wanneer je een BBL-opleiding of andere werken-leren opleiding volgt, ontvang je geen studiefinanciering en dus ook geen studenten OV. Aan de andere kant hoef je de opleiding niet zelf te betalen en is ook een reiskostenvergoeding altijd bespreekbaar, dus heel vervelend is dat niet.

Daarnaast doe je tijdens een werken en leren opleiding vaak ook wat minder theoretische kennis op, omdat je in verhouding maar weinig naar school gaat. Je doet dan wél weer een stuk meer praktijkkennis op, waardoor je meteen leert hoe men in het werkveld daadwerkelijk te werk gaat. Het is dus wel belangrijk om na te gaan wat bij jou als persoon past: meer theorie of liever direct de praktijk in.

Werken leren voordelen nadelen 1

Wat zijn de mogelijkheden om te werken en leren?

Vaak is er veel meer mogelijk op het gebied van werken en leren dan men denkt. Zo kun je beginnen aan een BBL-opleiding, een traineeship volgen of een interne opleiding volgen bij een werkgever. Werkgevers zijn enorm blij met mensen die hun vak willen leren, helemaal in de huidige krappe arbeidsmarkt. Men heeft veel vacatures om op te vullen en personeel dat zij vanaf de start alle kneepjes van het vak kunnen leren en kunnen meenemen en vormen in hun werkproces is daarom extra waardevol.

Ben je benieuwd naar de verschillen tussen deze BBL-opleiding en een BOL-opleiding, daarover lees je hier meer!

Heb jij een bepaalde droom die je graag achterna wilt? Een werkveld waarin je graag aan de slag wilt, maar waar jij niet de juiste kwalificaties voor hebt en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem zeker eens contact met ons op! Wij kijken en denken graag met je mee en gaan samen op zoek naar een fijne werkgever waar jij aan de slag kunt!

Zie ook:


4 Voordelen van een BBL-opleiding

Het volgen van een BBL-opleiding heeft verschillende voordelen. Benieuwd welke voordelen dit zijn? Je leest het in onze nieuwe blog!

Item bekijken

BOL opleiding versus BBL opleiding

Wat is het verschil tussen BOL opleiding en een BBL opleiding? Wat houden de opleidingen in en welke opleiding kun je beter volgen? Lees het in deze blog!

Item bekijken

Heb je vragen? Bel ons dan gerust op, (038) 33 10 540 of

  Neem contact op

Delen

Vul hieronder jouw gegevens in en het e-mailadres van de persoon waarmee je deze pagina wilt delen.