Werkis Logo

5 vragen die je jezelf moet stellen voordat je een contract tekent

Laatste update: 20 september 2022
Door: Marlijn de Jong

Gefeliciteerd! Je gaat een contract tekenen! Misschien sta je al te popelen om met je nieuwe baan van start te gaan, maar probeer je daar niet in te verliezen. Eerst ga je nog een handtekening zetten. Voordat je je nieuwe arbeidscontract accepteert, is het belangrijk om deze goed na te lopen om te checken of het contract voor jou aan de juiste voorwaarden voldoet.

Waar op letter bij het tekenen van je contract

1. Hoe ziet een contract eruit? Check of de basis goed staat!

De volgende zaken moeten in ieder geval vermeld worden in een arbeidscontract:

2. Vakantie

Ga na of de werkgever in het contract heeft vastgelegd hoe jouw vakantiedagen worden aangeboden. Op basis van een fulltime baan (40 uur) heb je in ieder geval recht op 20 vakantiedagen. Denk na over wat jij hierin belangrijk vindt. Soms is er dan ook enige ruimte voor onderhandeling. Vraag ook meteen na hoe het werkt met het aanvragen van vakantiedagen en hoe ver van te voren de werkgever verwacht dat je dit aangeeft.

Contract tekenen

3. Ziekte

Vraag altijd aan je werkgever wat de regels omtrent ziekte zijn. Wanneer ziekte niet in je contract vermeld wordt, is de werkgever altijd verplicht om je in ieder geval de eerste twee dagen van je ziek zijn minimaal 70% van je loon door te betalen. Is het wel in je contract opgenomen? Dan kan de werkgever ervoor kiezen om bijvoorbeeld loonvrije wachtdagen in te stellen. Check goed hoe dit in je contract vermeld staat en geef het aan wanneer je hier vragen over hebt of dit graag anders zou willen.

4. Persoonlijke doelen en doorgroeimogelijkheden

Heb je bepaalde leerdoelen of zou je graag op termijn willen doorgroeien naar een andere functie? Check of de werkgever oog heeft voor deze zaken en wat de mogelijkheden zijn. Zo weet jij of je bij het bedrijf de mogelijkheid hebt om jouw kwaliteiten volledig te benutten en kom jij zeker terecht bij een organisatie waar jouw talent gewaardeerd wordt. Daarnaast weet de werkgever direct dat jij een bepaalde ambitie hebt.

5. De bedrijfscultuur en collega’s

Dat jij je werk leuk vindt heeft natuurlijk met je werkzaamheden te maken, maar ook voor een groot deel met de cultuur binnen het bedrijf en de mensen met wie je samenwerkt. Het is dus geen gek idee om voordat je het contract tekent te vragen of je eens een rondleiding mag krijgen langs jouw afdeling om sfeer te proeven en je directe collega’s en leidinggevende(n) te ontmoeten. Zo weet je al een beetje in wat voor team je terecht komt en of je je plekje daar gaat kunnen vinden.

Zie ook:


Wat staat er in een arbeidsovereenkomst?

Het is tijd om je arbeidsovereenkomst te tekenen, maar wat teken je precies? Je leest het in deze blog!

Item bekijken

Arbeidsvoorwaarden: van arbeidsvoorwaarden tot arbeidsovereenkomst

Binnenkort word je uitgenodigd voor een arbeidsvoorwaardengesprek. Heel leuk, maar wat zijn arbeidsvoorwaarden, welke arbeidsvoorwaarden zijn er en hoe gaat zo'n arbeidsvoorwaardengesprek eigenlijk? Lees snel verder!

Item bekijken

Heb je vragen? Bel ons dan gerust op, (038) 33 10 540 of

  Neem contact op

Delen

Vul hieronder jouw gegevens in en het e-mailadres van de persoon waarmee je deze pagina wilt delen.