Logo van Werkis
0
Inschrijven
Solliciteren op link...

Solliciteren op LinkedIn in 6 stappen

19 apr. 2023

Edwin Maas

LinkedIn is een van de grootste sociale netwerken met zo’n vijf miljoen gebruikers in Nederland. Het is dan ook geen verrassing dat veel werkzoekenden en recruiters LinkedIn gebruiken om te solliciteren en kandidaten te vinden. Maar hoe kun je opvallen tussen al die andere sollicitanten? In dit artikel delen wij onze 6 stappen voor solliciteren op LinkedIn om jou op weg te helpen.

LinkedIn is een van de grootste sociale netwerken met zo’n vijf miljoen gebruikers in Nederland. Het is dan ook geen verrassing dat veel werkzoekenden en recruiters LinkedIn gebruiken om te solliciteren en kandidaten te vinden. Maar hoe kun je opvallen tussen al die andere sollicitanten? In dit artikel delen wij onze 6 stappen voor solliciteren op LinkedIn om jou op weg te helpen. Heb je nog geen LinkedIn profiel? Lees dan vooral onze blog over LinkedIn tips voor beginners.

Stap 1: Optimaliseer je LinkedIn-profiel

Het begint allemaal met een goed gevuld LinkedIn-profiel. Zorg ervoor dat alle informatie up-to-date is en dat je profiel volledig is ingevuld. Een professionele foto, een pakkende headline en een samenvatting die jouw vaardigheden en ervaring benadrukken zijn het belangrijkst. Vergeet ook niet om relevante werkervaring, opleidingen en vaardigheden toe te voegen.

Bij het instellen van je foto kun je ook direct duidelijk maken dat je op zoek bent naar een baan. Hier kun je namelijk de groene fotolijst #OpenToWork instellen. Hierdoor laat jij zien dat je open staat voor nieuw werk.

Stap 2: Zoek naar relevante vacatures

LinkedIn heeft een handige functie waarmee je naar specifieke vacatures kunt zoeken. Zoek naar vacatures die passen bij jouw ervaring en vaardigheden en stel eventueel een locatie in waar je wilt werken. Lees de vacature goed door om er zeker van te zijn dat de eisen en arbeidsvoorwaarden goed passen bij jouw vaardigheden en talenten.

Stap 3: Personaliseer je sollicitatie

Een standaard sollicitatiebrief en cv sturen is niet voldoende. Personaliseer je sollicitatie door de naam van de recruiter of hiring manager te gebruiken en door te laten zien dat je de vacature goed hebt gelezen. Bekijk de website van het bedrijf waar je gaat solliciteren eens door en kijk of hier nog extra relevante informatie kunt vinden die niet al in de vacature stond. Op die manier laat je direct zien dat je geïnteresseerd bent in het bedrijf en dat je je research hebt gedaan! Vertel verder waarom jij de beste kandidaat bent voor de functie en waarom je geïnteresseerd bent in het bedrijf.

Stap 4: Gebruik aanbevelingen en endorsements

Aanbevelingen en endorsements kunnen je LinkedIn-profiel versterken en de kans dat je op gesprek wordt gevraagd vergroten. Vraag oud-collega's, leidinggevenden en andere professionals om een aanbeveling te schrijven over jouw vaardigheden en werkervaring. Endorsements zijn korte aanbevelingen van specifieke vaardigheden die je hebt toegevoegd aan je profiel. Hoe meer aanbevelingen en endorsements je hebt, hoe meer geloofwaardigheid je hebt als kandidaat!

Stap 5: Maak een sterke sollicitatiebrief en cv

Een goede sollicitatiebrief en cv zijn onmisbaar bij het solliciteren op LinkedIn. Zorg ervoor dat je brief en cv goed zijn opgesteld en dat ze aansluiten bij de gevraagde functie-eisen. Verwerk ook jouw persoonlijke kenmerken en eigenschappen in je sollicitatie om jezelf te onderscheiden van andere kandidaten.

Stap 6: Volg op en netwerk

Volg op na het versturen van je sollicitatie door een bericht te sturen naar de recruiter of hiring manager. Laat weten dat je graag wilt kennismaken en vraag om een reactie op je sollicitatie. Ook als de keuze niet op jou is gevallen kun je hier nog waardevolle informatie uit halen. Netwerk ook met andere professionals in jouw vakgebied. LinkedIn is een geweldige plek om nieuwe contacten te leggen en kennis te delen.

Bonus tip: LinkedIn Premium

Voor €39,97 per maand (op het moment van schrijven) kun je de LinkedIn Career Premium optie gebruiken. Dit betaalde abonnement zorgt er onder andere voor dat je kunt zien wie jouw LinkedIn profiel heeft bekeken. Dit kan interessant zijn omdat je inzicht krijgt in het soort bedrijf dat wellicht geïnteresseerd is.

Ook kun je zien hoe jouw LinkedIn profiel zich verhoudt ten opzichte van andere sollicitanten, en kun je makkelijker zoeken op vacatures waar jij een van de top sollicitanten bent op basis van je vaardigheden en achtergrond.

Solliciteren op LinkedIn

Het hebben van een compleet en goed gevuld LinkedIn-profiel is essentieel bij het solliciteren via dit platform. Door te zoeken naar relevante vacatures, je sollicitatie te personaliseren, aanbevelingen en endorsements te gebruiken en te netwerken, vergroot je de kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek. En met de LinkedIn Premium-optie kun je nog meer inzicht krijgen in jouw profiel en sollicitaties. Dus waar wacht je nog op? Maak vandaag nog een LinkedIn-account aan en start met solliciteren!

Cta image

Wil je snel aan de slag?

Neem contact op en we je snel mogelijk helpen.

Contact opnemen via Whatsapp