Werkis Logo

De beste LinkedIn tips voor beginners: Zo maak jij een vliegende start met online netwerken!

Laatste update: 16 juni 2022
Door: Marlijn de Jong

Heb jij nog geen LinkedIn-profiel? Dan is deze blog voor jou. In dit artikel nemen we je mee in de wereld van LinkedIn en vertellen we je in klinkklare taal hoe je kan beginnen met dit platform. Daarnaast geven we je 3 LinkedIn tips, waarmee jij binnen no-time een LinkedIn pro bent!

Hoe werkt LinkedIn?

LinkedIn is een social media platform dat met name gebruikt wordt om te netwerken en je professionele portfolio te delen. Ook kun je LinkedIn gebruiken bij het vinden van een nieuwe baan, klanten of andere professionele uitdaging.

Je kunt jouw LinkedIn profiel ook wel zien als jouw online CV, maar daarnaast kun je het platform ook inzetten om goede content te delen, nieuwe connecties te maken met andere LinkedIn-gebruikers en voor het laten groeien van jouw bedrijf of community.

Linked In tips beginners

Waarom gebruiken mensen LinkedIn?

LinkedIn wordt met name gebruikt om te netwerken. Maar wat betekent dat concreet? Met LinkedIn kun je connecties maken met mensen die jij kent uit het dagelijks leven: vrienden, collega’s, kennissen of vage bekenden. LinkedIn is anders dan Facebook, niet een té persoonlijk platform, maar echt bedoeld voor zakelijke connecties. Dit maakt het ook gemakkelijk om veel mensen toe te voegen, van goede vrienden tot vage onbekenden.

Jouw connecties vormen jouw zakelijke netwerk en via jouw netwerk kun je gemakkelijk in contact komen met connecties van jouw directe connecties, ook wel tweedegraads- of derdegraads connecties genoemd.

Maar wat zijn nou de voordelen van LinkedIn?

Linked In beginners tips

LinkedIn account aanmaken - waar begin je?

Je aanmelden op LinkedIn is niet lastig, we vertellen je hieronder stapsgewijs wat je moet doen. LinkedIn loodst je na het aanmaken van een account automatisch door de meeste stappen heen, handig dus!

  1. Ga naar LinkedIn en meld je aan met jouw naam, e-mailadres en een wachtwoord.

  2. Kies een profielfoto. Zorg ervoor dat deze reflecteert hoe jij gezien wilt worden in een professionele context. Het toevoegen van een profielfoto is niet verplicht, maar uit onderzoek blijkt dat het wel 14x waarschijnlijker is dat mensen jouw pagina bezoeken wanneer jij hier een foto toevoegt.

  3. Voeg een banner-foto toe. Deze verschijnt achter jouw profielfoto en zorgt ervoor dat jouw LinkedIn-pagina anders is dan andere pagina’s.

  4. Schrijf een scherpe kopregel, die kort vertelt wat jij doet. Verder kun je een samenvatting toevoegen, waarin je vertelt wat jouw skills, sterke punten en prestaties zijn. Je kunt hier ook voorbeelden van jouw werk uploaden, om zo een highlight/ kleine showreel te geven van je belangrijkste projecten.

  5. Tenslotte voeg je je werkervaring, opleidingen/studies en belangrijkste vaardigheden toe aan je profiel.

LinkedIn profiel tips

Na het compleet maken van je profiel door het invullen van je werkervaring, je scholing (studie, opleidingen, cursussen) en eventueel je vrijwilligerswerk of andere nevenactiviteiten, kun je jouw account verder optimaliseren. Met de volgende tips leggen we je uit hoe je dat doet:

Maak connecties

Het is nu eerst tijd om nieuwe connecties te maken! Ga op zoek naar vrienden, familieleden en kennissen die het platform gebruiken. Door het invullen van je werkervaring, woonplaats en studie(s) en op basis van je reeds toegevoegde connecties zal LinkedIn je mensen blijven aanraden die jij misschien wel kent. Op deze manier kun je al snel een aardig netwerk op het platform opbouwen. Schroom vooral niet om mensen toe te voegen, of het nou een goede vriend is of je oude buurvrouw.

Laat regelmatig van je zien of horen

Probeer actief te zijn op LinkedIn. Dit kun je doen door zelf bijdragen in de vorm van tekst en/of beeld te plaatsen, maar ook door posts te delen. Houd je netwerk op de hoogte van waar je mee bezig bent. Je kunt LinkedIn ook heel goed gebruiken als je hulp nodig hebt, denk aan het invullen van een onderzoek voor school of studie, het vinden van een nieuwe baan of nieuw personeel.

Optimaliseer je online portfolio

Nu is het tijd om je LinkedIn-pagina te optimaliseren. Dit doe je door de volgende aanpassingen door te voeren:


We hopen dat deze blog je geholpen heeft als startende LinkedIn gebruiker en wensen je veel netwerkplezier op dit platform! Volg ook Werkis op LinkedIn, zo blijf je op de hoogte van onze organisatie en zie jij als eerst onze vacatures!

Zie ook:


Tips om je LinkedIn profiel te verbeteren

Je LinkedIn profiel verbeteren? Met deze tips haal je meer uit je LinkedIn-profiel. Het hebben van een LinkedIn-profiel is namelijk bijna onmisbaar geworden.

Item bekijken

Solliciteren op LinkedIn in 6 stappen

LinkedIn is een van de grootste sociale netwerken met zo’n vijf miljoen gebruikers in Nederland. Het is dan ook geen verrassing dat veel werkzoekenden en recruiters LinkedIn gebruiken om te solliciteren en kandidaten te vinden. Maar hoe kun je opvallen tussen al die andere sollicitanten? In dit artikel delen wij onze 6 stappen voor solliciteren op LinkedIn om jou op weg te helpen.

Item bekijken

Heb je vragen? Bel ons dan gerust op, (038) 33 10 540 of

  Neem contact op

Delen

Vul hieronder jouw gegevens in en het e-mailadres van de persoon waarmee je deze pagina wilt delen.