Werkis Logo

14 vragen om te stellen tijdens een sollicitatiegesprek

Laatste update: 17 augustus 2022
Door: Marlijn de Jong

Spannend! Je hebt binnenkort een sollicitatiegesprek! Het is verstandig om tijdens een sollicitatiegesprek zelf ook een aantal vragen voor te bereiden. Zo heb jij antwoord op de zaken die jij graag wilt weten en kom je geïnteresseerd over, dat laat de werkgever zien dat jij je goed hebt voorbereid. Een goed sollicitatiegesprek komt namelijk van beide kanten!

Waarom vragen stellen tijdens sollicitatiegesprek?

Er zijn verschillende redenen waarom het slim is om niet alleen maar vragen te beantwoorden, maar ook vragen te stellen tijdens een sollicitatiegesprek. Het laat ten eerste zien dat jij écht geïnteresseerd bent, je hebt je immers goed voorbereid en toont oprechte interesse in de functie! Dat zal de werkgever niet onopgemerkt voorbijgaan.

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat jij erachter komt of de functie wat voor jou is. Zorg dus dat je te weten komt wat jij graag wilt weten over bijvoorbeeld de werksfeer, doorgroeimogelijkheden, of verantwoordelijkheden. Door vragen te stellen kom je erachter of dit is waar je naar op zoek bent.

Welke vragen stellen sollicitatiegesprek?

Denk goed na over welke vragen je wilt stellen. Dat kan best lastig zijn, maar bedenk voor jezelf wat je nou écht graag zou willen weten van het bedrijf. Het kan zijn dat je sommige vragen tijdens het gesprek al beantwoord krijgt, maar andere misschien niet. Voorbeelden van goede vragen om te stellen tijdens een sollicitatiegesprek zijn:

Vragen om te stellen tijdens sollicitatiegesprek

Deze vragen kun je beter vermijden

Vragen stellen is goed, maar sommige vragen kun je beter vermijden, omdat ze een passief karakter tonen of een ongeïnteresseerde indruk geven. Een voorbeeld van dit soort vragen zijn: “Hoeveel ga ik verdienen? Hoeveel vakantiedagen krijg ik?"

Het is niet per se verkeerd om naar deze zaken te informeren, maar deze zaken worden over het algemeen besproken nadat je een concreet voorstel hebt ontvangen. Vaak ga je hier in het tweede gesprek op in. Ontdek eerst of er een wederzijdse klik is!

Voorkom verder ook open-deur-vragen, maar stel alleen vragen waar jij het antwoord nog niet op weet of kan weten. Vragen stellen waarvan je het antwoord ook op de website van de organisatie kan vinden is niet zo tactisch, maar kan de indruk wekken dat je van tevoren niet voldoende hebt verdiept in het bedrijf of de vacatureomschrijving. Doe dus van tevoren je huiswerk, maar stel zeker vragen waar zaken jou niet duidelijk zijn!

Solliciteren bij Werkis?

Kom jij solliciteren bij Werkis? Wij zijn een arbeidsmarktspecialist en werken elke dag aan onze missie: ‘Elk mens verdient het om werk te doen dat bij hem past’, dat vinden wij belangrijk. Bij Werkis vind je meer dan 1200+ vacatures door heel Nederland. Zit er iets voor jou tussen? We helpen je graag met het vinden van jouw ideale baan!

Of kom werken bij Werkis, bijvoorbeeld als accountmanager of junior recruiter op een van onze 9 vestigingen.

Zie ook:


6 tips om je sollicitatiegesprek voor te bereiden

Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, gefeliciteerd! Dat bekent dat het tijd is om je sollicitatiegesprek goed voor te bereiden. Maar hoe moet je je sollicitatiegesprek voorbereiden? Wij helpen je een handje met deze 6 sollicitatiegesprek tips.

Item bekijken

8X de meest gemaakte fouten tijdens een sollicitatiegesprek

Sollicitatiegesprek op de planning staan? Tijdens het sollicitatiegesprek wil jij vanzelfsprekend zo goed mogelijk voor de dag komen. In dit artikel vertellen we je welke fouten wij bij Werkis het vaakst tegenkomen. Door deze 8 meest gemaakte sollicitatiefouten uit de weg te gaan, sla jij in ieder geval geen flater!

Item bekijken

Heb je vragen? Bel ons dan gerust op, (038) 33 10 540 of

  Neem contact op

Delen

Vul hieronder jouw gegevens in en het e-mailadres van de persoon waarmee je deze pagina wilt delen.