Werkis Logo

Nachtdienst draaien? tips voor een gezonde nachtdienst!

Laatste update: 7 juli 2022
Door: Marlijn de Jong

Werk jij (regelmatig) een nachtdienst? Nachtdiensten komen voor in verschillende sectoren, denk aan de zorg, productie of beveiliging. Het draaien van nachtdiensten kent zo zijn voor- en nadelen: aan de ene kant verdien 's nachts vaak meer, maar aan de andere kant heeft het werken in deze donkere uren ook zijn nadelen op je gezondheid.

Het kan natuurlijk ook dat jij in jouw werk verplicht een aantal nachtdiensten moet draaien. In deze blog geven we je een aantal cruciale tips die je helpen jouw nachtdienst(en) op een gezonde manier door te komen!

Tips voor een gezonde nachtdienst: voor, tijdens en na je werk

Werk jij regelmatig een nachtdienst of ga je hier binnenkort mee van start? Of je nou al lang nachtdiensten draait, of net komt kijken: nachtdiensten wennen (helaas) nooit. Ons lichaam en onze biologische klok zijn gewend om ‘s nachts te slapen en niet om actief bezig te zijn.

Is werken in de nacht (on)gezond?

Je hoort het vast wel vaker: slaap is enorm belangrijk voor je. Een normaal slaapritme draagt bij aan herstel en helpt je om uitgerust en met nieuwe energie de dag te beginnen. Werken in de nacht heeft dan ook zo zijn invloed op je lichaam en geest, daarnaast speelt het natuurlijk ook een rol in je sociale leven.

Het draaien van een nachtdienst is dan ook niet voor iedereen weggelegd, toch zijn er mensen die het juist enorm lekker vinden om te starten met werk wanneer de zon ondergaat! Gaat de nachtdienst jou niet zo gemakkelijk af, moet jij tijdens je werk verplicht een aantal nachtdiensten draaien of kun jij gewoon wel wat tips & trucs gebruiken om die nachtdienst net wat aangenamer te maken? Hieronder geven we je een aantal tips om je nachtelijke werkuren goed door te komen: voor, tijdens en na je dienst!

Nachtdienst tips

Tips voorafgaand aan je nachtdienst: hoe bereid je je voor op een nacht werken?

Een goede voorbereiding is het halve werk en dat geldt ook voor nachtdiensten. Door rekening te houden met de volgende zaken ga jij je nachtdienst goed van start!

Wakker blijven tijdens nachtdienst

Tijdens de nachtdienst is het misschien wel de grootste uitdaging om alert en actief te blijven en juist dat is natuurlijk belangrijk tijdens je werk. De volgende tips helpen je hierbij:


Tips voor na de nachtdienst - slapen na een nacht werken:

In slaap komen na je nachtdienst kan lastig zijn. Je bent wel moe, maar je hoofd is nog actief. En het feit dat de zon weer schijnt helpt vaak ook niet mee. De volgende tips kunnen je helpen om na je nachtdienst toch wat uurtjes slaap te pakken:

Nachtdienst werken tips

Eten tijdens nachtdienst: wat is verstandig?

Hoewel je normaal gesproken ‘s nachts niet gewend bent om te eten, zal je lichaam tijdens het werken in de nacht ongetwijfeld vragen om eten. Eten kan je ook weer nieuwe energie geven en die kun je vaak wel gebruiken tijdens een nachtshift. Het is alleen wel belangrijk na te denken over wat je ‘s nachts eet. Nachtdienst eten tips:

Niet alle voedingsmiddelen geven je (langdurig) energie. Probeer daarom tijdens je nachtdienst de volgende voedingsmiddelen te vermijden:

Wat dan wel eten tijdens nachtdienst?

Start voor je dienst met een eiwitrijke en koolhydraatarme maaltijd, dit helpt je om wakker te blijven. Zorg dat je midden in de nacht juist veel koolhydraten eet en minder eiwitten. Wanneer je klaar bent met je dienst is het slim om een lekker licht ontbijt te eten, met koolhydraten en melkproducten. De koolhydraten en de tryptofaan in melkproducten werken namelijk slaapbevorderend.

Op zoek naar nachtdienst vacatures?

Het werken van nachtdiensten heeft zo zijn voordelen en kan wanneer jij van nature al een nachtbraker bent, misschien best wat voor jou zijn! Vaak verdien je tijdens nachtshifts meer, doordat er bepaalde toeslagen bovenop jouw loon komen. Heb je interesse in het werken van nachtdiensten en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan zeker eens contact met ons op!

Bij Werkis hebben wij namelijk vacatures door heel Nederland en bij veel verschillende bedrijven. Neem eens een kijkje tussen onze vacatures of laat ons met je meedenken, dat doen we graag!

Zie ook:


Werken in een ploegendienst: zo blijf je op een gezonde manier werken

Werken in een ploegendienst brengt veel voordelen met zich mee, maar kan toch effect hebben op je gezondheid. Met deze tips blijf je zo gezond mogelijk tijdens het werken in ploegendiensten. Lees snel verder!

Item bekijken

Stress op het werk? Zo herken en verminder jij werkstress!

Zorgt een te hoge werkdruk ervoor dat jij niet goed tot rust komt? Of zijn er andere factoren die invloed hebben op jouw werkprestaties? Steeds meer werknemers ervaren werkstress en dat is een ontwikkeling die wij graag tegen willen gaan. In deze blog vertellen we jou hoe je werkstress vroegtijdig kunt signaleren en geven we je handvatten mee om deze stress te verminderen en in de toekomst zelfs te voorkomen.

Item bekijken

Heb je vragen? Bel ons dan gerust op, (038) 33 10 540 of

  Neem contact op

Delen

Vul hieronder jouw gegevens in en het e-mailadres van de persoon waarmee je deze pagina wilt delen.