Logo van Werkis
0
Inschrijven
Minimum uurloon 2024

Minimum uurloon 2024

14 dec. 2023

Edwin Maas

Ieder jaar zijn er weer aanpassingen in het wettelijke minimumloon. Benieuwd wat er verandert in 2024? Lees dan vooral verder!

Minimumloon in 2024

Zoals elk jaar houden wij je graag op de hoogte van de veranderingen in het minimumloon. In 2024 zal er voor het eerst een officieel minimum uurloon worden ingevoerd. Eerder was dit een minimum maandloon, waar het uurloon uit werd berekend. Specifiek betekent dit dat mensen met een werkweek van meer dan 36 uur er dit jaar het meest op vooruit gaan.

Verschil tussen minimuurloon en minimumloon (minimummaandloon)

Het minimumloon noemen we vaak het minimummaandloon. Het minimumuurloon gaat over het minimaal te verdienen bedrag per uur voor een werknemer. 
 

Als we kijken naar het minimummaandloon, konden werknemers die 36 en 40 uur per week werken, allebei als fulltime gelden en hetzelfde minimumloon krijgen. Dat betekent dat mensen met een 40-urige werkweek meer uren moeten werken voor hetzelfde maandsalaris. 
 

Door het minimumuurloon in te voeren in 2024 wordt dit rechtgetrokken. Vanaf 2024 wordt het minimumloon bepaald op basis van een werkweek van 36 uur. Werkgevers die fulltime een werkweek van 38 of 40 uur hanteren, moeten dan hetzelfde minimumuurloon betalen. Hierdoor zal het totale minimumloon hoger uitvallen.

Wat is het minimum uurloon in 2024?

Het minimum uurloon voor werknemers die 21 jaar of ouder zijn is €13,27 vanaf 2024. Voor werknemers jonger dan 21 zal het uurloon lager uitvallen. Hieronder kun je de uurlonen voor alle leeftijden zien

Minimumloon 2024

Minimumloon

Minimumloon per 1 januari 2024
Bron: Rijksoverheid
 

Overige wijzigingen arbeidsvoorwaarden in 2024

Naast het minimumloon zijn er nog een aantal aanpassingen die per 1 januari worden doorgevoerd.

Onbelaste reisvergoeding in 2024

Tot dit jaar was het onbelaste maximumbedrag per vergoede kilometer €0,21. Vanaf 2024 verandert dit naar €0,23. Werkgevers mogen dus meer onbelast vergoeden, maar dit is geen verplichting.

Veranderingen pensioenplan uitzendkrachten 2024

Vanaf 1 juli van dit jaar is er geen wachttijd meer nodig om toegang te krijgen tot het pensioenplan voor uitzendkrachten. Deze verandering kwam voort uit de goedkeuring van de Wet Toekomst Pensioenen in de Eerste Kamer. Vanaf 1 januari 2024 wordt ook de leeftijd om mee te doen verlaagd: van 21 naar 18 jaar. Elke uitzendkracht van 18 jaar en ouder wordt nu direct deelnemer aan het pensioenfonds bij hun eerste uitzendbaan.

CAO specifieke aanpassingen

Natuurlijk zijn er ook weer veel aanpassingen in de verschillende cao’s. Voor een overzicht van arbeidsvoorwaarden die van toepassing zijn op jouw specifieke branche is het verstandig de nieuwe cao door te nemen.

Mocht je nog vragen hebben, neem dan vooral contact met ons op!

Cta image

Wil je snel aan de slag?

Neem contact op en we je snel mogelijk helpen.

Contact opnemen via Whatsapp