Werkis Logo

Hoe kunnen referenties jou helpen bij het vinden van een nieuwe baan?

Laatste update: 6 december 2022
Door: Lisa Kwakkel

Je bent er ongetwijfeld wel eens naar gevraagd: referenties. Soms staat een verzoek om referenties in de vacaturetekst opgenomen en vaak vragen potentiële werkgevers je om referenties tijdens het sollicitatiegesprek of op een ander moment in de sollicitatieprocedure. Op zoek naar bevestiging over jouw functioneren bij een eerdere werkgever. Maar hoe ga je hiermee om? Naar welke informatie zijn ze op zoek en hoe vermeld je deze? Wij vertellen je hoe de juiste referenties jou kunnen helpen bij het vinden van je nieuwe baan!

Wat is een referentie?

Een referentie is een verslag van jouw functioneren, jouw persoonlijkheid en jouw sterke en zwakke punten vanuit het perspectief van iemand die jou goed kent. Werkgevers vragen vaak naar de mening van een oud leidinggevende, maar je kunt ook een andere ex-collega of je eerdere stagebegeleider vragen een referentie te verstrekken. De contactpersoon die een referentie geeft wordt een referaat genoemd. Jouw potentiële werkgever kan schriftelijk of telefonisch contact opnemen om ondersteunend bewijs te verkrijgen tijdens de sollicitatieprocedure. Niet per definitie uit wantrouwen, maar om op basis van de ervaringen van anderen goed te kunnen inschatten of jij past binnen de organisatie en voldoende gekwalificeerd bent voor de functie.

Jij hebt de touwtjes in handen. Een potentiële werkgever moet volgens de Sollicitatiecode altijd om toestemming vragen voordat deze een referentie opvraagt bij één van jouw (zakelijke) contacten. Geen zorgen, zonder jouw medeweten mogen ze dus geen stappen ondernemen. Dat betekent niet dat je achterover kunt gaan leunen. Zorg dat je in ieder geval één of twee referenties kunt aanleveren als hier door een toekomstige werkgever om gevraagd wordt.

Referaat, wie vraag je dan?

Je wilt goed voor de dag komen bij een potentiële toekomstige werkgever. Vanzelfsprekend ga je daarom op zoek naar contacten die jou goed kennen en een positief beeld van jou zullen schetsen. Dit kunnen ex-collega’s of oud leidinggevenden zijn, maar een docent of medevrijwilliger kan ook waardevolle informatie verstrekken over jouw manier van samenwerken, je karaktereigenschappen of jouw mentaliteit. Het kan namelijk best lastig zijn om de juiste referenties te vragen wanneer je voor het eerst de arbeidsmarkt betreedt. In de meeste gevallen raden we je af om je huidige werkgever als referentie op te geven. Afhankelijk van de reden van vertrek kan dit vervelende situaties opleveren die je liever vermijdt.

Geef iemand ook nooit ongevraagd op als referentie. Dit komt onprofessioneel over en op deze manier ben je zelf onwetend van het eventuele verhaal dat bij jouw toekomstige werkgever terecht komt. Door vooraf toestemming te vragen voor het delen van de contactgegevens creëer je gelegenheid om te overleggen en wordt de contactpersoon niet overvallen door een oproep. Heb je onlangs gesolliciteerd naar een nieuwe functie waarbij je referenties hebt opgegeven? In dat geval is het verstandig om de betreffende referaten op de hoogte te stellen van deze stap. Zo voorkom je verrassingen en behoud je de regie!

Referentie

Hoe verwerk je referenties in jouw cv?

In de meeste gevallen is het niet gebruikelijk om je referenties te delen. Wel kun je “Referenties: op aanvraag” opnemen in je cv, zodat de lezer van je cv weet dat er wel referenties beschikbaar zijn. Bij het delen van je cv online is het uit den boze om referenties te delen in verband met de privacy van de contactpersonen. Wanneer er in de vacaturetekst wordt gevraagd naar referenties is het gebruikelijk deze wel delen.

Je kunt dan een onderdeel ‘Referenties’ toevoegen aan je cv. Hier geef je vervolgens de naam, bedrijf/organisatie, functie en contactgegevens op van je referenties. Let er hierbij goed op dat de contactgegevens van deze personen up-to-date is, je wilt immers niet dat je referenties

De juiste referenties op zak: tijd om te gaan solliciteren!

Je bent druk met het verzamelen van referenties. Goed bezig! Nu ben je voorbereid voor eventuele vragen van toekomstige werkgevers. Hoe gaat het met de zoektocht naar een nieuwe baan? Kun je nog wat hulp gebruiken? Onze collega’s van Werkis staan voor je klaar! Neem contact op met één van onze vestigingen of bekijk alvast de openstaande vacatures. Samen vinden we werk dat bij jou past.

Heb je moeite met het vormgeven van een compleet en professioneel cv? Maak dan gratis gebruik van onze cv generator en onderscheid je van anderen in de zoektocht naar jouw droombaan!

Zie ook:


Een goede motivatiebrief schrijven: zo doe je dat!

Jij moet een motivatiebrief schrijven, maar waar begin je? Het schrijven van een motivatiebrief kan een vervelend klusje zijn. De volgende tips helpen jou een goede motivatiebrief te schrijven die jouw toekomstige werkgever van de stoel zal blazen!

Item bekijken

Hoe maak je een overtuigend cv?

Uit onderzoek blijkt dat recruiters circa zes seconden nodig hebben om op basis van een cv te bepalen of een kandidaat geschikt is voor een bepaalde functie. Het is dus van belang om een overtuigend cv te hebben. Hoe pak je dat aan?

Item bekijken

Wat is een goede referentiebrief?

Op zoek naar een nieuwe baan? Dan ben je vast al bekend met het belang van een goede referentiebrief. Maar wat maakt nu precies een sterke aanbevelingsbrief en hoe kan deze jou helpen om op te vallen bij potentiële werkgevers?

Item bekijken

Heb je vragen? Bel ons dan gerust op, (038) 33 10 540 of

  Neem contact op

Delen

Vul hieronder jouw gegevens in en het e-mailadres van de persoon waarmee je deze pagina wilt delen.