Logo van Werkis
0
Inschrijven
Full focus

Full focus

12 nov. 2019

Edwin Maas

Hoe breng je focus en aandacht aan in onze wereld vol prikkels? Hoe ga je hiermee om? Wie of wat bepaalt waar jij je tijd en aandacht aan besteedt? Lees nu hoe jij full focust!

Full focus. Ik hou van deze term. Hier schuilt vooral een verlangen in. Ik hou er nu eenmaal van om nuttig te zijn, ergens aan bij te dragen. Bijdragen aan mijn collega’s en mijn werkgever, iets bijdragen aan de maatschappij, van waarde zijn in mijn sociale leven etc. Dit uit zich in oneindige to-do-lijstjes afvinken en zorgen dat ik iets doe met de meldingen die ik ontvang op mijn apparaten. En wat voelt dat heerlijk, zo nuttig te zijn, alle meldingen te checken en alle taken op je to-do-list af te strepen!

Toch zijn die o zo fijne to-do-lijstjes nooit klaar. Er komen elk moment van de dag nieuwe meldingen, lijstjes, e-mails en WhatsApp-berichten bij. Voordat je het weet heb je allerlei lijstjes naast, en vaak ook door, elkaar lopen en lijkt het punt ‘hèhè, ik ben klaar’ wel heel ver weg. Stiekem ben ik verslaafd geraakt aan dit gevoel. Het gevoel van iets moeten doen en de drang om nuttig en productief bezig te zijn. Dus hierbij mijn coming out: ik ben verslaafd geraakt aan alle lijstjes en prikkels in mijn leven. Ik ben verslaafd geraakt aan alles tegelijk doen, want dat kan ik gewoon. Althans dat denk ik. Dan nu de pijnlijke conclusie: dit werkt niet, voor niemand…

Focus en aandacht, dit zijn de kernwoorden en ook de kerncompetenties waarmee jij je kunt onderscheiden van anderen in onze wereld vol prikkels. De prikkels zullen blijven en alleen maar toenemen, dus de vraag is: hoe ga jij hiermee om? Wie of wat bepaalt waar jij je tijd en aandacht aan besteedt? Wie kan dit het beste bepalen? Jijzelf! Jij bent eigenaar van je tijd en aandacht en dus ook van je agenda en wanneer je wat doet. Belangrijk is ook de waarom vraag hierachter: waarom doe je wat je doet. Verlies jezelf niet in de prikkels of het afstrepen van je to-do-list ook al voelt dit op korte termijn lekker en geeft dit voldoening. Elke Gerearts zei het op het Stresstival vorige week in Amsterdam wel erg mooi: ‘When you are hunting elephants, do not get distracted by chasing rabbits’. Waar is waar, al die mailtjes, to-do-lijstjes zijn allemaal konijnen en niet die grote olifant waar je eigenlijk aan moet beginnen. Dus wat is jouw olifant? Want dat, dat is full focus.

Dit artikel is in samenwerking met #welovesociety geschreven.
Auteurs: Madelon Sporrel, HR Manager & Loopbaancoach & Marije de Laat, Operationeel Manager & Trainer #welovesociety

Cta image

Wil je snel aan de slag?

Neem contact op en we je snel mogelijk helpen.

Contact opnemen via Whatsapp