Discriminatie op de werkvloer komt helaas nog steeds veel voor. Een sollicitant wordt niet uitgenodigd op basis van leeftijd, het arbeidscontract van een zwangere vrouw wordt beëindigd en een medewerker wordt gepest en buitengesloten. In 2018 voelde ruim 9% van de arbeidsmarkt zich gediscrimineerd op het werk. Dit kan gaan om discriminatie door de werkgever of door collega’s onderling. Omdat we naar een inclusieve arbeidsmarkt streven leer je hier meer over dit onderwerp. Hoe herken je discriminatie en wat kun je er tegen doen? Lees snel verder!
Discriminatie betekent dat er onderscheid wordt gemaakt in de behandeling van mensen. Dit is in strijd met de grondwet. De grondwet stelt namelijk dat iedereen in Nederland gelijk behandeld moet worden.
In het geval van werkvloer discriminatie wordt er onderscheid gemaakt tussen medewerkers op basis van leeftijd, seksuele geaardheid, godsdienst en levensovertuiging, ras, geslacht, nationaliteit, handicap of ziekte, politieke overtuiging, burgerlijke staat, arbeidscontract en arbeidsduur.
Hoewel werkvloer discriminatie in Nederland ten strengste verboden is, zijn er nog steeds organisaties waar dit voor komt. Niet alleen staan er forse boetes voor discriminatie op de werkvloer, maar ook wordt de naam van bedrijven die discrimineren gepubliceerd. Hierdoor kan het imago van de organisatie een flinke deuk oplopen.
Werkvloer discriminatie komt dus tot stand wanneer men gediscrimineerd wordt op basis van een aantal factoren. Men spreekt van discriminatie wanneer men gediscrimineerd wordt op basis van:
Een aantal vormen van werkvloer discriminatie zijn (helaas) in Nederland ook erg bekend. Het gaat voornamelijk over leeftijd, geslacht, afkomst of handicap.
Eén van de meest bekende vormen van discriminatie op de werkvloer is leeftijdsdiscriminatie. Vooral ouderen hebben geregeld te maken met discriminatie wanneer ze een baan zoeken. Redenen om ouderen te discrimineren zijn onder andere gebrek aan flexibiliteit of een hoog salaris.
Een andere veelvoorkomende vorm van discriminatie is die op basis van geslacht. Geslachtsdiscriminatie kan best gecompliceerd zijn, omdat men in Nederland stelt dat bepaalde functies alleen geschikt zijn voor vrouwen of mannen.
Het is voor werkgevers ten strengste verboden om te selecteren op basis van ras. Zoals de grondwet al stelt heeft ieder mens gelijke rechten, en het is dan ook voor werkgevers niet toegestaan om onderscheid te maken op basis van ras.
Geregeld vertellen mensen over discriminatie over afkomst in Nederland. Niet alleen binnen de organisatie wordt er dan gediscrimineerd, maar ook tijdens het recruitment proces is er geen gelijkheid tussen de sollicitanten. Net als alle andere vormen van discriminatie is ook afkomst discriminatie ten strengste verboden en staan er hoge boetes op.
Wat ook veel voorkomt in Nederland is ouder- of zwangerschapsdiscriminatie. Organisaties verlengen contracten niet van bijvoorbeeld zwangere vrouwen. Ook dit is ten strengste verboden voor organisaties.
Er zijn twee vormen van discriminatie: directe discriminatie en indirecte discriminatie. Bij directe discriminatie wordt direct onderscheid gemaakt naar een van de discriminatie achtergronden, bijvoorbeeld op basis van geslacht, leeftijd en seksuele geaardheid.
Bij indirecte discriminatie vindt er discriminatie plaats als gevolg van bepaalde handelingen, procedures of regels die in eerste instantie misschien neutraal lijken.
Naast directe en indirecte discriminatie kan er op de werkvloer ook gediscrimineerd worden door de werkgever zelf of de collega’s. Wanneer de werkgever zelf discrimineert, worden de medewerkers ongelijk behandeld. Discriminatie door collega's komt bijvoorbeeld voor door buitensluiten en het maken van grappen over een andere collega.
Categorieën
Populaire artikelen
Neem contact met ons op en we zullen je zo snel mogelijk helpen!
Contact opnemen via WhatsappJammer dat de juiste vacature er vandaag niet tussen zat, maar wij helpen je graag verder. Laat je gegevens achter en wij helpen je graag vrijblijvend om alsnog de perfecte baan voor jou te vinden!
c , Fijn dat elkaar wat beter gaan leren kennen
Als we mailen, doen we dat naar
Hi , Fijn dat elkaar wat beter gaan leren kennen
Super, Als we mailen, doen we dat naar
weet vast een leuke functie te vinden voor jou!