Werkis Logo

Cv maken? Voorkom deze 7 fouten (inclusief voorbeeld cv!)

Laatste update: 27 september 2022
Door: Marlijn de Jong

Je cv is vaak het eerste wat een werkgever van jou te zien krijgt en die eerste indruk moet natuurlijk goed zijn. Wat moet je hier juist wél en juist niet inzetten? In deze blog vertellen we je daarom wat de meest gemaakte cv fouten zijn en hoe jij ze kan voorkomen!

  1. Liegen op je cv

  2. Onverzorgde lay-out

  3. Spel- en typfouten

  4. Onverzorgde of ongepaste foto

  5. Een gek e-mailadres

  6. Te veel informatie

  7. Cv past niet bij de functie

1. Liegen op je cv

Op nummer 1 en ook direct de belangrijkste: liegen op je cv. Het kan verleidelijk zijn om je op je cv nét wat ‘beter’ voor te doen, door toch die ene opleiding toe te voegen of net te doen of je een bepaalde vaardigheid uitstekend beheerst. Toch is het niet slim om hierover te liegen. Laat ook het aandikken van de waarheid achterwege en ‘pimp’ je cv niet met leugens, al zijn ze nog zo klein. De waarheid komt uiteindelijk toch boven tafel en dan sta je met een mond vol tanden.

2. Onverzorgde lay-out

Bij het opstellen van je cv telt niet alleen de inhoud, maar ook de lay-out van je document. Zorg ervoor dat je cv uitnodigt om te lezen en er verzorgd uitziet. Dit doe je door te kiezen voor een professioneel lettertype, passende kleuren en een juiste indeling.

Is het opmaken van een document niet helemaal jouw ding? Op internet kun je veel cv generators en andere hulpmiddelen vinden die je hierbij kunnen helpen. Zo heb je binnen een handomdraai een verbluffend cv gecreëerd.

3. Spel- en typfouten

Oei, staat je cv vol met typfouten? Niet zo netjes. Dubbelcheck je cv altijd voordat je hem opstuurt naar de werkgever, zo voorkom je een verkeerde eerste indruk.

4. Onverzorgde of ongepaste foto

Een foto op je cv gebruiken is een goed idee! Zo heeft de lezer direct een beeld van jou. Let er alleen wel op welke foto je gebruikt, want niet elke foto is geschikt voor dit doeleinde. Blijf dus ver weg van de vakantie- of feest foto’s en kies voor een foto die verzorgd en professioneel overkomt.

5. Een gek e-mailadres

Zorg ervoor dat je e-mailadres professioneel is en enkel je naam en achternaam bevat, dus bijvoorbeeld voornaamachternaam@gmail.com. Gebruik je nog altijd een mailadres dat je vroeger een keer aangemaakt heb ja$per2003@hotmail.com of roos_XXX@gmail.com, dan komt dat niet heel professioneel over.

6. Te veel informatie

Zet je cv niet overvol met informatie. Ga voor maximaal 2 A4’tjes. Benoem alleen de belangrijkste en meest relevante informatie uit je werkverleden. Treed niet teveel in detail, maar ga voor kort en krachtig. Je kunt in je sollicitatiegesprek altijd nog meer vertellen en toelichten over je cv en werkervaring.

7. Cv past niet bij de functie

Verstuur je eigenlijk altijd hetzelfde cv naar een werkgever? Denk er ook eens over na om je cv passend te maken voor de functie waar je naar solliciteert. In de vacatureomschrijving vind je eisen die de organisatie stelt aan de ideale kandidaat en hier kun je handig op in spelen. Benadruk de werkervaring, competenties en opleidingen waar jij over beschikt die goed aansluiten bij het bedrijf en de functie. Je kunt ook relevantie informatie over vrijwilligerswerk en hobby’s toevoegen als deze van toegevoegde waarde zijn.

Voorbeeld goed cv

Oké, zo moet het dus niet. Maar hoe moet het wel? Download hier ons voorbeeld cv. Wil je graag meer weten over het creëren van een overtuigend cv? We schreven er de volgende blog over.

Zie ook:


Hoe maak je een overtuigend cv?

Uit onderzoek blijkt dat recruiters circa zes seconden nodig hebben om op basis van een cv te bepalen of een kandidaat geschikt is voor een bepaalde functie. Het is dus van belang om een overtuigend cv te hebben. Hoe pak je dat aan?

Item bekijken

Hoe kunnen referenties jou helpen bij het vinden van een nieuwe baan?

Je bent er ongetwijfeld wel eens naar gevraagd: referenties. Soms staat een verzoek om referenties in de vacaturetekst opgenomen en vaak vragen potentiële werkgevers je om referenties tijdens het sollicitatiegesprek of op een ander moment in de sollicitatieprocedure. Maar hoe ga je hiermee om? Naar welke informatie zijn ze op zoek en hoe vermeld je deze? Wij vertellen je hoe de juiste referenties jou kunnen helpen bij het vinden van je nieuwe baan!

Item bekijken

Heb je vragen? Bel ons dan gerust op, (038) 33 10 540 of

  Neem contact op

Delen

Vul hieronder jouw gegevens in en het e-mailadres van de persoon waarmee je deze pagina wilt delen.