Werkis Logo

6 Tips om je voor te bereiden op een sollicitatiegesprek

8 november 2018 door Elise Kamp

Je hebt gesolliciteerd op een bepaalde vacature en bent uitgenodigd voor een eerste sollicitatiegesprek. Gefeliciteerd! Je sollicitatiebrief en professioneel cv hebben zijn werk gedaan. Nu is het tijd om je voor te bereiden op het sollicitatiegesprek. Maar hoe doe je dit precies?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Het zorgt ervoor dat jij zelfverzekerder je sollicitatiegesprek in gaat, je tijdens het gesprek meer ontspannen bent en het allerbelangrijkste, dat je weet dat de baan bij je past. Deze tips helpen je tijdens de voorbereiding van jouw sollicitatiegesprek.

1. Ken de vacature

Lees de vacature nog eens goed door. Weet je wat je tijdens de functie gaat doen? Kun je je vinden in het gewenste functieprofiel? Sluiten je eigenschappen en vaardigheden aan op de vacature? Bereid eventuele vragen goed voor. Vragen stellen tijdens een sollicitatiegesprek is zeker toegestaan en laat zien dat je echt geïnteresseerd bent in de functie.

Tip: Bestudeer je sollicitatiebrief en cv ook nog eens. Wat heb je hier verteld? Kun je bepaalde items motiveren? Ook je gesprekspartner bereidt zich voor, onder andere aan de hand van deze informatie. Zorg er dus voor dat je je sollicitatiebrief en cv goed kunt toelichten.

2. Wat doet het bedrijf precies?

Het is belangrijk om te weten bij wat voor soort bedrijf je terecht komt. Wat doet het bedrijf precies? Vaak vind je op de website een ‘Over ons’ pagina, waar je meer informatie kunt vinden over het bedrijf, de bedrijfsactiviteiten en de bedrijfscultuur. Kijk ook of er nieuwsberichten te vinden zijn over het bedrijf. Op deze manier weet je waar het bedrijf zich mee bezig houdt.

Tip: Ken je de sector waar het bedrijf actief in is niet zo goed? Zoek dan ook informatie over deze sector op. Dit zorgt dat je meer achtergrondkennis op doet, je weet waar over gesproken wordt en je gerichte vragen kunt stellen.

3. Ken je gesprekspartner

Het is fijn om alvast te weten wie je tijdens het gesprek tegenover je hebt. Met wie heb je het gesprek? En welke functie vervult hij/zij binnen het bedrijf? Google de naam van je gesprekspartner eens.

Tip: Houd er rekening mee dat jouw gesprekspartner jou ook op zal zoeken via internet en social media. Hoe presenteer jij jezelf op internet? Kijk goed naar je profiel en bedenk of je wilt dat de werkgever dit ziet.

4. Presenteer jezelf

De eerste indruk is ontzettend belangrijk. Al in de eerste paar seconden van de ontmoeting creëren mensen een indruk en een eerste indruk kun je natuurlijk maar één keer maken. Zorg ervoor dat je je passend bij het bedrijf kleedt, je duidelijk spreekt en je zinnen goed formuleert. Wees daarnaast natuurlijk ook jezelf en laat je enthousiasme zien.

5. "Vertel eens iets over jezelf"

Een veel gestelde vraag tijdens sollicitatiegesprekken is de vraag om iets over jezelf te vertellen. Maar hoe beantwoord je deze nu eigenlijk? Het ideale antwoord is een mix tussen zakelijke en privé gebeurtenissen. Vertel iets over je gevolgde opleidingen, opgedane werkervaring en vaardigheden en noem concrete voorbeelden. Houd je antwoord wel kort en bondig.

Daarnaast wordt ook vaak gevraagd naar je sterke en minder sterke kwaliteiten. Je sterke kwaliteiten zijn vaak makkelijker te bedenken en op te noemen dan de minder sterke kwaliteiten, maar ook jouw minder sterke kwaliteiten zijn belangrijk. Een uitdaging is om de minder sterke kwaliteit te benoemen en deze vervolgens om te buigen naar iets positiefs. Laat bijvoorbeeld merken dat je je bewust bent van de minder sterke kwaliteit en geef aan dat je weet hoe je hiermee om moet gaan of wat jouw punt van ontwikkeling hierop is.

6. Kom op tijd!

Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar weet van te voren waar je het sollicitatiegesprek plaatsvindt en welke route je moet rijden. Houd rekening met eventuele file en kom op tijd.

Zorg er als laatste voor dat je vooral laat blijken waarom jij zo graag de functie zou willen vervullen. Dit enthousiasme zorgt ervoor dat je energie uitstraalt, wat aanstekelijk en positief werkt. Succes met de voorbereiding!

Heb jij vragen of hulp nodig tijdens jouw voorbereiding? Kom gerust langs voor een bakje koffie, we helpen je graag verder met werk.

Zie ook:


De meestgestelde sollicitatievragen

Hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek? Dit zijn de meestgestelde vragen die je tijdens je sollicitatiegesprek kunt verwachten.

Item bekijken

6 Vragen om te stellen tijdens een sollicitatiegesprek

Welke sollicitatievragen kun je het beste stellen tijdens het eerste sollicitatiegesprek? En over welke onderwerpen kun je beter niet beginnen? Lees snel verder!

Item bekijken

Heb je vragen? Bel ons dan gerust op, (038) 33 10 540 of

  Neem contact op

Delen

Vul hieronder jouw gegevens in en het e-mailadres van de persoon waarmee je deze pagina wilt delen.