Werkis Logo

5 tips voor een succesvol video sollicitatiegesprek

Laatste update: 13 april 2021
Door: Elise Kamp

Na een sollicitatie op een toffe vacature krijg je een goed bericht: je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Helaas ben je op korte termijn niet in de gelegenheid om langs te komen op de vestiging voor het sollicitatiegesprek. Je gesprekspartner heeft hier gelukkig een oplossing voor: Werkis / connect!

Vanaf nu is het mogelijk om sollicitatiegesprekken ook online te voeren door middel van Werkis / connect, een online platform van Werkis / verder met werk om videogesprekken te voeren. Maar hoe zorg je ervoor dat je ook per videogesprek een goede indruk achter laat? Met deze 5 sollicitatietips voer jij een succesvol videosollicitatiegesprek!

1. Creëer een professionele setting

Door middel van een sollicitatiegesprek krijgt je gesprekspartner een beeld of je geschikt bent voor de functie waarvoor je gesolliciteerd bent. Het sollicitatiegesprek draait dan ook om jou. Kies voor een ruimte met een neutrale, zakelijke achtergrond. Zo leidt de achtergrond niet af tijdens het sollicitatiegesprek. Zorg er daarnaast voor dat de ruimte over voldoende lichtinval beschikt, zonder te veel omgevingsgeluid. Op deze manier kan jouw gesprekspartner beter op jou en het gesprek focussen.

WERK blog online sollicitatiegesprek omgeving

2. Licht je omgeving in

Het is voor beide partijen fijn wanneer je tijdens het gesprek niet gestoord wordt. Zet, net als in een ‘normaal’ sollicitatiegesprek je telefoon op stil en licht je omgeving in dat je een sollicitatiegesprek hebt. Dit voorkomt dat je moeder, partner of kind het gesprek onderbreekt.

3. Draag geschikte kleding

Kleren maken de man én de vrouw! Je kunt je wel degelijk kleden om een goede eerste indruk achter te laten. Die eerste indruk is ontzettend belangrijk. Draag dus, ondanks dat je geen face-to-face gesprek voert, kleding die je normaal ook naar een sollicitatiegesprek zou dragen.

WERK blog online sollicitatiegesprek kantoor

4. Het sollicitatiegesprek

Je hebt een goede plek uitgekozen om het sollicitatiegesprek te voeren, je hebt je omgeving ingelicht en je draagt passende kleding. Het is tijd voor het echte werk: jouw sollicitatiegesprek begint!

Zichtbaarheid
Zorg ervoor dat je goed in beeld bent. Leg je armen zichtbaar op tafel en zorg ervoor dat er nog wat ruimte boven je hoofd zichtbaar is.

Oogcontact
Probeer tijdens het gesprek recht in de camera te kijken. Dit voelt misschien wat ongemakkelijk in het begin, maar dit zorgt er wel voor dat het op beeld lijkt alsof je oogcontact maakt met je gesprekspartner. Door iets voorover te buigen kom je geïnteresseerder over.

Technologie
Het gevaar van videogesprekken is vaak de technologie. Het kan soms gebeuren dat het geluid achterloopt op het beeld, of andersom. Praat dus langzaam en duidelijk en laat je gesprekspartner uitpraten voor je antwoord geeft of een nieuwe vraag stelt. Heb je een vraag niet verstaan? Vraag dan of je gesprekspartner de vraag kan herhalen.

WERK blog online sollicitatiegesprek notitieblok

5. Documenten

Houd documenten zoals een sollicitatiebrief en cv bij de hand. Mocht je tijdens het gesprek een bestand moeten uploaden, dan hoef je geen uren te zoeken naar het juiste bestand. Dit komt voorbereid over. Leg ook een kladblok en een pen klaar voor eventuele vragen of aantekeningen.

6. Rond het gesprek goed af

Het zit er op! Je hebt alle vragen gesteld en het sollicitatiegesprek kan worden afgerond. Bedank je gesprekspartner voor het gesprek en sluit het gesprek netjes af. Verbreek de verbinding goed voordat je verder gaat met andere bezigheden.

Heb je vragen? Bel ons dan gerust op, (038) 33 10 540 of

  Neem contact op

Delen

Vul hieronder jouw gegevens in en het e-mailadres van de persoon waarmee je deze pagina wilt delen.